GRIJETE LI AUTOMOBIL PRIJE VOŽNJE? Dolaze nam hladniji dani i svi prave jednu grešku: Stručnjaci otkrili ispravan način…

Mnogi vozači tijekom hladnih zimskih mjeseci vole ugrijati svoj automobil deset ili 20 minuta prije nego što krenu prema svojoj destinaciji. No, to vašem limenom ljubimcu može nanijeti više štete nego koristi, piše Mirror.

Stručnjak za vozila Jason iz Engineering Explaineda opomenuo je kako zagrijavanje motora prije pokretanja može produljiti period njegovog zagrijavanja.

Mnogi ljudi vjeruju da automobil treba upaliti prije kretnja da bi postigao radnu temperaturu. To je u prošlosti zaista bilo točno jer je automobilima s rasplinjačima trebalo nekoliko minuta zagrijavanja kako bi nesmetano vozili. No, mnoga ih vozila danas više nemaju, pa nema potrebe za time.

Razrjeđivanje motornog ulja

Većina motora sada ima direktno ubrizgavanje goriva, što znači da ne trebaju raditi u praznom hodu. Oni će se zagrijati tijekom lagane vožnje prije nego što postignu radnu temperaturu.

Rad motora par minuta u praznom hodu kod većine automobila je nepotreban, a posebice za hladnih dana kada mu može naštetiti. Dok tako čekate da se vozilo zagrije može doći do razrjeđivanja motornog ulja. Naime, sirovi benzin prodire u ulje, narušavajući njegova svojstva podmazivanja.

Dakle, umjesto da automobil ujutro ostavite da radi u praznom hodu, sjednite u njega i odmah počnite voziti. Prije toga prozore očistite od leda ili snijega. Tako će se motor brže zagrijati, prije će se ugrijati unutrašnjost automobila te ćete nanijeti manju štetu vašem vozilu.

GLEDAJTE NAJNOVIJE SERIJE – SVE EPIZODE NA SAJTU – KLIKNI OVDJE 

www.rbsm-serije.com

Pratite nas na INSTAGRAMU I FACEBOOKU 

(RBSM-RADIO)

Share this…
Share on facebook

Facebook

Share on pinterest

Pinterest

Share on twitter

Twitter

Share on linkedin

Linkedin