Connect with us

Zdravlje i Ljepota

Govorili su nam je da je ovo najzdravije voće: Vješto su nam skrivali nešto najbitnije!

Published

on

Hurme je jedna od najhranljivijih vrsta voća, a ponekad i njih “hljeb pustinje”, jer više od dvije trećine hurmine tezine čini prirodno šećer.

 

U drevnim civilizacijama koje su postojale prije više od 5000 godina hurme su bile jako cijenjene, stari Egipćani su ih smatrali simbolom plodnosti, dok su ih Grci i Rimljani koristili za ukrašavanje svojih proslava.

Danas je uzgoj hurmi veoma rasprostranjen na Arabijskom poluostrvu, u Iranu, Egiptu, Iraku, Španiji, Italiji i SAD-u. Postoji više od 600 vrsta hurmi.

Hurme ima širok spektar zdravstvenih i nutritivnih vrijednosti zbog kojeg se smatra najzdravijim voćem na zemlji. One su prekrasan izvor prirodnih vlakana koji su neophodni za dobar rad crijeva.

Prirodni šećer koji se nalazi u urmi je savršena alternativa običnom šećeru.

Lako se probavljaju i smanjuju osećaj gladija. Po svom sastavu hurme su prava prirodne multivitaminske tabele, koju mogu koristiti djeca i odrasli.

Od anemije, preko visokog krvnog pritiska, holesterola, pa sve do raka … ..gotovo da nema bolesti koja se ne može liječiti od hurme.

Hurma u brojevima

S obzirom na njihovu veliku medicinsku i hranljivu vrijednost, smatra se da je najbolja hrana budućnosti.

Hurme sadrži visoki procenat karbohidrata (škroba) do 88%, masnoća 2,5-5%, bjelančevina 2,3-5,6%, vitamin 6,4-11,5% i druge vlakane.

Meso hurme sadrzi 0,2-5% ulja, dok je udio ulja u sjemenkama 7,7-9,7%. Tezina sjemena iznosi 6,6-14,2% od ukupne tezine hurme.

Hurme sadrze vitamin A, B1 i B2, kao i florin koji sprečava propadanje zubi. Ostali minerali koji se nalaze u hurmama su: bor, kalcij, kobalt, bakar, zeljezo, magnezij, mangan, kalij, fosfor, natrij i cink.

Osim toga, sjemenke sadrze aluminij, kadmij, hlorid, olovo i sumpor u razlicitim kolicinama. Selen, element koji vjeruje da se širi nastajanje raka i koji ima vaznu imunološku funkciju, također se nalazi u hurmama.

Zbog svih prethodno spomenutih osobina možete reći da su idealna hrana budućnosti.

U poslednjih 40 godina proizvodnje ovog voća povećala se triput, dok se svjetsko stanovništvo povećalo za dvaput, a to govori da proizvodnja ovog idealnog voća brzo napreduje.

Odličan izvor željeza

Anemični pacijenti trebali bi biti što više, jer su jedan odličan izvor željeza. 100 gr hurmi sadrži oko 0,90 željeza, što je oko 11% preporučenih dnevnih vrijednosti.

Željezo, kao dio hemoglobina unutar crvenih krvnih stanica, određuje nosivost kisika u krvi. Najviše potreba za željezom imaju djeca u pubertetu i trudnicama.

Vitamini za oči

S obzirom na to da sadrže lutein i zeaksantin hurme, nazivaju vitamine za oči.

Lutein i zeaksantin su posebno važni za mrežnu mrežu i makulu oka, jer potpomažu ćelije epitela za dobar vid i mogu sprečiti oštećenje makule, koje se javljaju u starosti

Zato ako želite sačuvati dobar vid treba više nego što je više.

Reguliše tjelesnu težinu

Zbog visokog udjela hranjivih tvari, hurme kod čovjeka izazivaju osjećaj veličine i olakšavaju gubitak težine.

Ako na prazan stomak uzmete hurmu, ona će regulisati rad crijeva i organizam dati potrebne šećere.

Hurme nemaju holesterola, ali imaju i dosta šećera, pa biste se od pretjeranog uzimanja mogli udebljati.

Kilogram hurmi sadrži približno 3.000 kalorija što predstavlja minimalne dnevne potrebe čovjeka koji je aktivan cijeli dan.

Jačanje srca

Osobe za slabim srcem mogu koristiti ovo nevjerovatno voće. Tokom noći potopiti hurme sa sjemenkama u vodi.

Ujutro uklonite sjemenke iz hurmi, samljeti ih u blenderu zajedno s vodom u kojoj su tokom noći stajale. Ovaj lijek uzima nekoliko puta dnevno kako bi ojačao srce.

Hrana za mozak

Hurme sadrži fosfor, važnu ulogu kao hrana za mozak. Iz tih razloga preporučujem preporuku u ishrani osobi koja se bave intelektualnim radom.

Energetski stimulansi

Hurme je veliko energetsko pojačalo, jer sadrži prirodne šećere kao glukozu, saharozu i fruktozu. Maksimalan energetski učinak izlijeće ako ih pomiješate s mlijekom.

Ovaj hranjivi obrok ima vrlo malo kalorija i dosta energetskih vrijednosti.

Idealna hrana za poštarinu

Zanimljivo je da čak i doktori savjetuju pacijente koji se liječe postom nakon prekida prirodnim šećerom iz voće i vode.

Pošto znamo da hurme sadrži veliki procenat šećera koji se može apsorbirati, onda je jasno da smo hurme i voda najbolja hrana za poštarinu.

Jača zubnu čaklinu

Hurme sadrži fluor, koji je bitan mineral u borbi protiv karijere, jer sprječava daljnje kvarenje zuba. Hurma se može dati maloj bebi kojoj rastu zubi da je siše. To će biti kod beba umanjiti bol u desnama.

Vjeruje se da je hurma djelotvorna u liječenju raka, jer je zaslužni element koji ima jedan od njih.

Hurme su dobre za liječenje jetre i čišćenje organizma od otrovnih tvara.

Uzimanje soka od hurmi pomaže u liječenju grlobolja, različitih vrsta groznica i prehlade. Hurme je odličan lijek i protiv alkoholnih omamljenosti. Sačuvajte svoje zdravlje uz pomoć hurmi.

Kada biste unijeli samo šest hurmi u organizam, bilo bi oko 80 mg magnezijuma koji je bitan kada je u pitanju očuvanje krvnih sudova i njihovo širenje.

Pratite nas na INSTAGRAMU I FACEBOOKU 

(RBSM-RADIO)

 

Zdravlje i Ljepota

Kiseli kupus SATIRE OVE BOLESTI! KAda vidite BROJ 2, POJEŠĆETE CELU GLAVICU odjednom…

Published

on

Došlo je polako i zimsko vrijeme, period kada domaćice masovno kisele zimnicu, a broj 1 na cijelom Balkanu je svakako i kiseli kupus, koji je prava poslastica u svakom mogućem pogledu. Poslije bijelog luka je definitivno pravo blago za naš organizam. Jeste li znali da 100 grama kiselog kupusa ima više vitamina C od pola kilograma limuna? Prava vitaminska bomba je i po procjenama doktora treba se što više konzumirati.

DObra stvar kod kiselog kupusa je ta, što ga 90% poopulacije voli u svim mogućim oblicima. Kuhan, pržen, u formi salate je svakako i najzdraviji. Nije ni čudo što se na Balkanu u doba jesen-zima ponekad kiseli i po par buradi, a sve u zavisnosti od toga koliko je domaćinstvo, i koliko članova zapravo ima u njemu.

Mi danas govorimo o kiselom kupusu koliko je zdrav po naše tijelo i koliko je u stvari dobar za iskorijenjivanje nekih bolesti. Prema posljednjim studijima, on je itekako dobar protiv infekcija svih mogućih vrsta, kao i za jačanje imuniteta jer je kao što smo i rekli prava vitaminska bomba. Kiseli kupus je odlična namirnica za sve dijabetičare.

Vjerovali ili ne, on je sjajan i za opekotine, samo jedan list kiselog kupusa stavite na opečeno mjesto i problem je riješen. On u sebi sadrži osim vitamina C, i kalij, fosfor i folnu kiselinu.

 

GLEDAJTE NOVU SERIJU DAR MAR – SVE EPIZODE NA NAŠEM SAJTU – KLIKNI OVDJE 

Pratite nas na INSTAGRAMU I FACEBOOKU 

(RBSM-RADIO)

 

Continue Reading

Zdravlje i Ljepota

Veliko otkriće mlade doktorice iz Australije: “ ISTINA JE OTROV PČELA uništava agresivne ćelije raka dojke”

Published

on

Koristeći otrov iz 312 pčela i bumbara u Perthu na zapadu Australije, ali i u Irskoj i Engleskoj, dr. Ciara Duffy s Instituta za medicinska istraživanja Harry Perkins i Univerziteta zapadne Australije testirala je učinak otrova na kliničke podtipove raka dojke, uključujući trostruko negativni rak dojke, koji ima ograničene mogućnosti liječenja.

Rezultati objavljeni u prestižnom međunarodnom časopisu Nature Precision Oncology otkrili su da je pčelinji otrov brzo uništio trostruko negativni rak dojke i ćelije raka dojke obogaćene HER2.

Niko prije nije uspoređivao učinke pčelinjeg otrova ili melitina na sve različite podtipove raka dojke i normalnih ćelija“, rekla je Duffy koja je željela istražiti antikancerogena svojstva pčelinjeg otrova i komponentnog spoja, melitina, na različitim vrstama ćelija karcinoma dojke.

Pčelinji otrov i melitin značajno, selektivno i brzo smanjuju održivost trostruko negativnog karcinoma dojke i ćelija  karcinoma dojke obogaćenih HER2

Testiran je vrlo mali, pozitivno nabijeni peptid u otrovu pčela, nazvan melitin, koji se može sintetički reproducirati i otkriveno je da sintetički proizvod odražava većinu antikancerogenih učinaka pčelinjeg otrova.

Otkrili smo da pčelinji otrov i melitin značajno, selektivno i brzo smanjuju održivost trostruko negativnog karcinoma dojke i ćelija karcinoma dojke obogaćenih HER2. Otrov je bio izuzetno moćan“, rekla je dr. Duffy.

Specifična koncentracija pčelinjeg otrova može uništiti oboljele ćelije, dok istovremeno ima minimalne učinke na normalne ćelije. Štaviše, pokazalo se da melitin može u potpunosti uništiti membrane ćelija raka u roku od 60 minuta.

Melitin je imao još jedan izvanredan učinak: u samo 20 minuta uspio je značajno smanjiti hemijske poruke ćelija raka, ključne za njihov rast i dijeljenje.

Ova studija pokazuje kako melitin ometa signalne putove unutar ćelija raka dojke kako bi smanjio replikaciju ćelija. To je još jedan prekrasan primjer kako se prirodni spojevi mogu koristiti za liječenje ljudskih bolesti“, komentirao je istraživanje australski naučnik prof. Peter Klinken.

Dr. Duffy testirala je i može li se melitin koristiti s postojećim lijekovima za hemoterapiju jer stvara pore ili rupe u membranama ćelija karcinoma dojke, što potencijalno omogućuje ulazak drugih tretmana u ćeliju raka kako bi se poboljšala ćelijska smrt.

Otkrili smo da se melitin može koristiti s malim molekulama ili hemoterapijama, poput docetaksela, za liječenje visoko agresivnih vrsta karcinoma dojke. Kombinacija melitina i docetaksela bila je izuzetno učinkovita u smanjenju rasta tumora kod miševa“, objasnila je dr. Duffy čije je istraživanje provedeno je u sklopu doktorata na Institutu za medicinska istraživanja Harry Perkins.

Iako postoji 20.000 vrsta pčela, dr. Duffy je željela usporediti učinke otrova pčela iz Pertha s ostalim populacijama pčela u Irskoj i Engleskoj, kao i s otrovom bumbara. Otkrila je da je evropska pčela u Australiji, Irskoj i Engleskoj imala gotovo identične učinke na rak dojke. Međutim, otrov bumbara nije uspio izazvati ćelijsku smrt čak ni u vrlo visokim koncentracijama.

Jedno od prvih izvještaja o učincima pčelinjeg otrova objavljeno je 1950. u časopisu Nature, gdje je navedeno da je otrov smanjio rast tumora u biljkama. Međutim, zanimanje za učinke ovog otrova na različite karcinome poraslo je tek u posljednje dvije decenije.

U budućnosti će biti potrebne studije kako bi se formalno procijenila optimalna metoda davanja melitina, kao i toksičnost i maksimalne tolerirane doze.

GLEDAJTE NAJNOVIJE SERIJE – SVE EPIZODE NA SAJTU – KLIKNI OVDJE 

www.rbsm-serije.com

Pratite nas na INSTAGRAMU I FACEBOOKU 

(RBSM-RADIO)

Continue Reading

Zdravlje i Ljepota

PRITISKOM NA OVU TAČKU MOŽETE U TREN OKA SMANJITI PRITISAK! NAGLO SMANJUJE PRITISAK, NORMALIZUJE MNOGE STVARI

Published

on

Stanovnici nekih istočnih zemalja veruju da je gotovo svaki bol rezultat poremećaja u protoku energije u ljudskom telu. Piše Dnevni.rs

Na dlanu postoji tačka na koju možete da primenite pritisak za ublažavanje bolova. Prema njima, ova tačka pomaže u smanjenju krvnog pritiska i normalizaciji opšteg stanja osobe. Ne veruješ? Pogledaj!

TAČKA ZA ODPUŠTANJE BOLA

Ako se ne osećate dobro, osetite ovu tačku na jastučiću srednjeg prsta desne ili leve ruke.

Veoma je bolno. Pritisnite je oko 1 minut. Možete je pritisnuti hemijskom olovkom. Nakon toga osetićete olakšanje i vaša svest će se razbistriti.

Priča se da se ova metoda koristi i u vojnoj medicini kada čoveka treba brzo podići na noge. Možda se čini neverovatno, ali ovaj metod zaista deluje.

Podelite ove korisne informacije sa prijateljima!

Pratite nas na INSTAGRAMU I FACEBOOKU 

(RBSM-RADIO)

Continue Reading

SLUŠAJ RADIO

  1. RBSM RADIO

Prati nas na Facebook

Popularno

Copyright © 2021 Radio Balkan Seher Mahala

error: Content is protected !!