Gori Pariz, situacija se ne smiruje: Na ulicma grada svetlosti 10.000 farmera sa 5.000 mašina (VIDEO)

Kako prenose tamošnji mediji, skoro „15.000 policajaca i žandarma“ je mobilisano na teritoriji protesta, kako bi se sprečili učesnici da se prošire u susedne gradove, ali i da se „spreči dalja napetost“

 

Prema policijskim izvorima, oko 10.000 farmera, sa 5.000 mašina mobilisalo se danas na ulicama Pariza zbog protesta poljoprivrednika.

 

Tamošnji mediji navode da se konvoj farmera, koji se kreće ka Rungisu, ne plaši oklopnih vozila policije.

Konvoj iz Ažena je krenuo put Rungisa, sa oko 200 vozila na putevima, i pored navoda se mogu susresti sa oklopnim vozilima, farmeri kažu da se ne plaše.

 

– Žandarmi nas sve vreme podržavaju, uz nas su. Konvoj se kreće kako bi se čuo naš glas. Nismo ovde da nerviramo stanovništvo, već idemo ruku pod ruku sa njima – naveo je Žan-Pjer Labeu, uzgajivač žitarica.

 

Kako prenose tamošnji mediji, skoro „15.000 policajaca i žandarma“ je mobilisano na teritoriji protesta, kako bi se sprečili učesnici da se prošire u susedne gradove, ali i da se „spreči dalja napetost“.

 

Ministar unutrašnjih poslova je ponovio instrukcije o „velikoj umerenosti“ koje su date policiji, gde je takođe podsetio i na „razumevanje“ Vlade prema pokretu poljoprivrednika.

 

Kako se vidi na snimcima, došlo je do paljenja dela skladišta jednog prodajnog lanca u blizini Nima u južnoj Francuskoj. Nije poznato da li su učesnici protesti odgovorni za požare.

 

Završen je i sastanak poljoprivrednih sindikata FNSEA i „Juenes Agriculteurs“ sa premijerom Gabrijelom Atalom, kako bi se postigao dogovor oko rešenja krize. Sastanak je trajao više od tri sata.

 

Francuski predsednik Emanuel Makron će se ove nedelje sastati sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen, kako bi razgovarali o protestu poljoprivrednika i poljoprivrednoj industriji, saopšteno je iz Jelisejske palate.

 

U saopštenju se dodaje da će se sastanak fokusirati na pregovore o sporazumu o slobodnoj trgovini između EU i Merkosura, bloka južnoameričkih zemalja, pravila o ostavljanju neobrađenih poljoprivrednih površina i uvoz iz Ukrajine u EU.

 

Premijer Gabrijel Atal rekao je u petak da se Francuska „veoma jasno protivi“ potpisivanju trgovinskog sporazuma EU-Merkosur, čemu se protive neki francuski farmeri.

 

Dok je prošle nedelje Fon der Lajen rekla da „postoji sve veća podela i polarizacija“ kada su u pitanju teme vezane za poljoprivredu, i pokrenula je „strateški dijalog“ između grupa za poljoprivredu i donosilaca odluka u EU.

 

Portparol Vlade se obratio skupu i najavio nove mere koje će biti preduzete.

 

Posle saopštenja Gabrijela Atala, portparolka Vlade, Priska Tevenot najavile je „nove mere“, a potom potvrdila, na kraju današnjeg Saveta ministara, „da moramo ići dalje“.

 

Podsećajući na razne mere koje je planirala premijerka, Priska Tevenot je izjavila da će se „kontrole nad distribucijom velikih razmera udvostručiti“.(RBSM-RADIO)

 

 

GLEDAJTE NAJNOVIJE SERIJE – SVE EPIZODE NA SAJTU

KLIKNI OVDJE           www.rbsm-serije.com

Pratite nas na          INSTAGRAMU         I      FACEBOOKU 

(RBSM-RADIO)

Share this…
Share on facebook

Facebook

Share on pinterest

Pinterest

Share on twitter

Twitter

Share on linkedin

Linkedin