Finanšal Tajms: Rat u Ukrajini bi mogao ostaviti OGROMNE POSLEDICE na svetske zalihe hrane

Britanski list o krizi u svetu…

 

Organizacija UN za hranu i poljoprivredu upozorila je da do 30 odsto poljoprivrednih površina u Ukrajini ili neće biti zasađeno ili neće biti požnjeveno ove godine zbog sukoba.

 

 

– Sposobnost Rusije da izvozi useve ostaje nejasna zbog međunarodnih sankcija, ali će gubitak izvoznih tržišta pogoditi poljoprivrednike u zemlji i dovesti do pada proizvodnje – navodi telo UN u izveštaju objavljenom u petak.

 

Ministri koji prisustvuju sastanku ministara poljoprivrede G7 sazvanom kao odgovor na rusku ofanzivu u petak, pozvali su zemlje da izbegnu zabrane izvoza i da svoja tržišta hrane i poljoprivreda zadrže otvorenim.

 

EU dobija polovinu svog kukuruza iz Ukrajine, a trećinu đubriva iz Rusije. Belorusija, saveznik Rusije, je još jedan ključni dobavljač đubriva. Cene đubriva su naglo porasle, sa porastom cene prirodnog gasa, glavni sastojak azotnih đubriva, koji takođe ugrožava zalihe.

 

 

 

Lanci snabdevanja iz Ukrajine i Rusije su „pokidani” zbog zatvaranja crnomorskih luka,a ruski ministar tvrdi da Španija nema problem sa snabdevanjem hranom, ali je označila “ozbiljan problem sa stočnom hranom”, pri čemu oko 22 odsto kukuruza kojom se hrani stoka u Španiji dolazi iz Ukrajine, navodi britanski portal Fajnenšl Tajms.

 

– Rusija je najveći svetski izvoznik pšenice, a Ukrajina peti, a zajedno, ove dve zemlje obezbeđuju 19 odsto svetske potrošnje ječma, 14 odsto pšenice i četiri odsto kukuruza – saopštila je FAO.

 

Verovatni poremećaj poljoprivrednih aktivnosti ta dva velika izvoznika bi mogao ozbiljno pojačati globalnu prehrambenu nesigurnost, saopštila je FAO, čiji je indeks cena hrane prošlog meseca dostigao rekordni nivo i sigurno je da će nastaviti da raste.

 

Druge zemlje mogu nadoknaditi samo deo očekivanog smanjenja izvoza iz Rusije i Ukrajine, jer uvoz iz te dve države čini 30 odsto ili više snabdevanja žitom u 50 zemalja, među kojima su mnoge nerazvijene.

 

Januš Vojčehovski, evropski komesar za poljoprivredu, rekao je da plan uključuje omogućavanje poljoprivrednicima da uzgajaju useve za životinje na zemlji koja je ostala u ugaru kako bi se kvalifikovala za subvencije i promenu pravila o državnoj pomoći kako bi se dozvolilo vladama da subvencionišu poljoprivrednike koji pate od visokih troškova.

 

On je takođe rekao da ne postoji rizik od nestašice hrane u EU, upozoravajući da će Evropska komisija preduzeti pravne mere protiv onih poput Mađarske koji su zabranili izvoz žitarica.

 

– Poljoprivrednici širom Evrope žele konkretne planove od vlada i Brisela. Identifikovali smo da je nestašica hrane problem – rekao je komesar.(RBSM-RADIO)

 

GLEDAJTE NAJNOVIJE SERIJE – SVE EPIZODE NA SAJTU – KLIKNI OVDJE 

www.rbsm-serije.com

Pratite nas na INSTAGRAMU I FACEBOOKU 

(RBSM-RADIO)

GLEDAJTE NAJGLEDANIJU TURSKU SERIJU  KLIKNI OVDJE