Evropa u PANICI: Stopa inflacije u evrozoni dostigla novi REKORD, tri zemlje posebno pogođene

ECB, koja je obećala da će se uhvatiti u koštac s rastom cena, trebalo bi da se sastane krajem jula i da donese odluku o zaoštravanju uslova zaduživanja

 

Inflacija u evrozoni dostigla je novi rekord u junu, neposredno uoči prvog povećanja kamatnih stopa Evropske centralne banke (ECB) u poslednjih 11 godina.

 

Stopa inflacije u zoni jedinstvene valute iznosla je prošlog meseca 8,6 procenata na godišnjem nivou u odnosu na 8,1 posto u maju, prema današnjoj preliminarnoj proceni evropskog zavoda za statistiku, Evrostata.

 

To je iznad prognoza ekonomista, koji su u anketi Rojtersa predviđali nivo junske inflacije od 8,4 odsto.

 

Prema preliminarnim podacima iz tabele Evrostata, na vrhu liste rekordera po rastu inflacije nalazi se Estonija sa stopom od čak 22 posto, a prate je Litvanija sa 20,5 procenata i Letonija sa 19 odsto. Na začelu su Malta s procenjenom stopom rasta potrošačkih cena u junu od 6,1 posto međugodišnje, Francuska sa 6,5 i Finska sa 8,1 posto.

 

Nemačka je iznenadila ove nedelje kako stručnu, tako i opštu javnost, izvestivši da je u junu zabeležila pad godišnje inflacije za 0,5 procentnih poena na 8,2 procenta u odnosu na maj.

 

Eksperti kažu da je to rezultat novih vladinih subvencija za ublažavanje uticaja rasta cena energije na domaćinstva, ali da to ne znači da je došao kraj rastu inflacije u toj zemlji.

 

Prema evidenciji Evrostata, i u Holandiji je u junu međugodišnja stopa inflacije skliznula za 0,3 procentna poena u odnosu na prethodni mesec na 9,9 posto, što je i dalje vrlo visok nivo.

 

ECB, koja je obećala da će se uhvatiti u koštac s rastom cena, trebalo bi da se sastane krajem jula i da donese odluku o zaoštravanju uslova zaduživanja, odnosno o podizanju svojih kamata.

 

Centralna banka evrozone je najavila još jedno povećanje stope za septembar, što znači da bi njene ključne kamate mogle da se vrate na pozitivnu teritoriju ove godine. ECB ima negativne stope od 2014. godine.(RBSM-RADIO)

 

GLEDAJTE NAJNOVIJE SERIJE – SVE EPIZODE NA SAJTU – KLIKNI OVDJE 

www.rbsm-serije.com

Pratite nas na INSTAGRAMU I FACEBOOKU 

(RBSM-RADIO)

Share this…
Share on facebook

Facebook

Share on pinterest

Pinterest

Share on twitter

Twitter

Share on linkedin

Linkedin