Evo šta znači kovanica “rašizam”: Termin prvi put spomenut u Čečeniji, a sad ga je izgovorio i Zelenski

– Svet nije video takvo varvarstvo za 80 godina. Biće u istorijskim knjigama. Mala deca će stajati i govoriti svojim učiteljima gde je rašizam počeo i ko je dobio rat protiv te užasne stvari, izjavio je u subotu ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na krcatoj konferenciji za štampu održanoj u metro stanici Trg slobode u Kijevu zbog ratnih uslova.

Mnogi su se, nakon njegovog potresnog govora, zapitali šta je tačno rašizam. Kako se da naslutiti, reč je izvedena od reči “Rusija” i italijanske “fašizam”, a u pitanju je “ruski fašizam”, koji se negde kaže i “rušizam”, termin koji prema javno dostupnim podacima označava “navodnu političku ideologiju i društvenu praksu vladajućeg režima Ruske Federacije u 21. veku”.

 

Prema američkom istoričaru ukrajinskog porekla Aleksanderu Motilu, ruski fašizam ima sledeće karakteristike: nedemokratski politički sistem, etatizam i hipernacionalizam, mačo kult lidera i opšta narodna podrška režimu.

“Vikipedija” navodi da je pojam, ranije poznat kao “rusizam”, ujedno i asertacija da se Rusija pretvorila u fašističku zemlju i ime ideologije Velike Rusije ili ruskog vojnog ekspanzionizma. Ta transformacija opisuje se kao zasnovana na ruskim idejama o “specijalnoj civilizacijskoj misiji”, poput Moskve kao trećeg Rima i ekspanzionizma. Takođe se koristi za identifikaciju pristalica ruske vojne agresije, koji to izražavaju koristeći se simbolom “Z”.

Kako je to slovo postalo sinonim sa ruskim tenkovima i oklopnim vozilima koji su njime obeleženi u februaru započeli invaziju na Ukrajinu, sličan trend zapratili su ruski stanovnici koji na društvenim mrežama pokazuju svoje slike u odeći koje “krasi” simbol “Z”.

Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba je krajem marta pozvao sve države da kriminalizuju upotrebu slova “Z” kao načina javne podrške ruske agresije.

– Z znači ruske vojne zločine, bombardovanje naših gradova, hiljade ubijenih Ukrajinaca. Javna podrška ovom varvarstvu mora da se zabrani, istakao je Kuleba.

Dok se o upotrebi simbola Z detaljno pisalo ranije, termin “rašizam” tek postaje poznat široj javnosti.

 

Istorija termina

Kako navodi “Vikipedija”, fenomen je prvi put kao “rusizam” opisao prvi predsednik samoproglašene Čečenske Republike Ičkerije Džohar Dudajev 1995, koji je vojnu akciju Moskve na Kavkazu video kao manifestaciju rastuće desničarske ideologije. Prema Dudajevu, “rusizam” je “vrsta ideologije mržnje zasnovana na velikoruskom šovinizmu” koji se od drugih oblika fašizma i rasizma razlikuje po “ekstremnijoj okrutnosti, i prema čoveku i prirodi” i utemeljen je na taktikama “spaljene zemlje”, vojne strategije kod koje se tokom povlačenja uništava sve za sobom što bi neprijatelj mogao da iskoristi.

Rašizam se kao termin raširio masovnim medijima tokom ruske aneksije Krima 2014. i početka ukrajinsko-ruskog konflikta.

Američki istoričar Timoti Snajder veruje da je na ideologiju ruskog predsednika Vladimira Putina i njegovog režima uticao filozof Ivan Iljin. Marija Snegovaja, saradnica Transatlantskog bezbednosnog programa Centra za novu američku bezbednost i stručnjak za Rusiju, smatra da je Putinova Rusija fašistički režim, dok drugi, poput poljskog istraživača Tomaša Kamusele, opisuju trenutni ruski režim kao Putinov fašizam.

Rušizam i invazija na Ukrajinu

Termin rašizma i rašista je u uobičajenoj upotrebi među vojnom i političkom elitom Ukrajine, ali i medijima, od novinara do influensera i blogera.

Oleksij Danilov, ministar Nacionalnog bezbednosnog i odbrambenog veća, zagovara upotrebu te reči u značenju rusko-Putinovog fašizma da opiše rusku agresiju na Ukrajinu. Takođe je rekao da je rašizam daleko gori od fašizma.

– Danas bih želeo da apelujem na sve novinare da koriste reč “rašizam” jer je to novi fenomen u svetskoj istoriji koji je napravio Putin sa svojom zemljom – moderni rašisti koji se ne razlikuju mnogo od fašista. Objasniću zašto – jer ranije nije bilo takve prilike da se gradovi uništavaju sa toliko bombi, opreme, nije bilo takve sile. Sada apsolutno ima kapaciteta i koriste ih kao neljudi – rekao je Danilov početkom marta, preneo je Ukranews.com.

U aprilu je čak i Vrhovna Rada Ukrajine prepoznala Rusku Federaciju kao terorističku državu sa totalitarnim neonacističkim režimom i zabranila njegovu propagandu.

Istoričar sa Jejla Arn Vestad je u martu ukazao da Putinove reči o Ukrajini podsećaju na “neke od kolonijalnih rasnih argumenata imperijalnih sila iz prošlosti, od kraja 19. i početka 20. veka”.

Ruska voditeljka Tina Kandelaki kritikovala je upotrebu termina “rašizam” na “Vikipediji”. Ona je na svom kanalu na “Telegramu” optužila onlajn enciklopediju za “digitalni fašizam”.

GLEDAJTE NAJNOVIJE SERIJE – SVE EPIZODE NA SAJTU – KLIKNI OVDJE 

www.rbsm-serije.com

Pratite nas na INSTAGRAMU I FACEBOOKU 

(RBSM-RADIO)

Share this…
Share on facebook

Facebook

Share on pinterest

Pinterest

Share on twitter

Twitter

Share on linkedin

Linkedin