Evo šta vam se ZAPRAVO DEŠAVA kad imate DEŽA VI: Niste bili svjesni koliko je ovo važno!

Deža vi bi u prevodu sa francuskog značilo “već viđeno”, a opisuje fenomen snažnog osjećaja da smo u prošlosti već doživeli trenutak, koji nam se trenutno dešava. Naučnici vjekovima pokušavaju da objasne šta izaziva ovaj jeziv osećaj, a izgleda da su konačno došli do odgovora.

deza2

Tim istraživača sa univerziteta “Sent Endruz” uspjeo je da aktivira ovaj osećaj u laboratorijskim uslovima i učinili da nešto spontano postane predvidivijo. To im je pošlo za rukom tako što su izmenili trik kojim neurolozi koriste kako bi usadili lažna sjećanja u umove ljudi.

Trik uključuje recitovanje liste povezanih reči kao što su krevet, noć i san iz kojih je izostavljena ona najvažnija koja ih sve povezuje – san. Od učesnika se nakon toga traži da ponove rječi i vrlo često se dešava da se mnogi od njih tvrde da su čuli i san među njima.

deza1

U prvom djelu eksperimenta kada su učesnicima govorene povezane riječi, istraživači su ih pitali da li su čuli riječ koja počinje na slovo “s”. a pošto nisu odgovor je bio negativan. Kasnije, kada je od njih traženo da se prisete riječi, od ranije su znali da nisu čuli riječ na “s”, ali u isto vreme, lažno sećanje na san im je bilo usađeno, pa im je samim tim reč bila poznata.

Ovom tehnikom naučnici su pratili i šta se dešava u mozgovima učesnika. Iako je tehnika uključivala vežbanje memorije a učesnici su dobili lažno sećanje, delovi mozga koji su povezani sa sećanjem nisu pokazali aktivnost prilikom skeniranja. Aktiviran je prednji deo mozga koji je povezan sa donošenjem odluka što naučnici nisu očekivali.

“Ovi rezultati ukazuju na to da u mozgu dolazi do rešavanja određenih konflikata svaki put kada doživimo deža vi”, smatra Stefan Kuler sa univerziteta “Zapadni Ontario” koji nije bio uključen u ovo istraživanje.

Istraživanje je sprovedeno na malom broju ljudi i zbog toga se čeka mišljenje drugih stručnjaka. Bez obzira na sve, u pitanju je prilično intrigantan početak koji nas vodi drugačijim putem od dosadašnjeg mišljenja da deža vi ima veze sa posebno jakim lažnim sećanjima.

Sa druge strane, ovaj osećaj može biti i veoma pozitivna stvar, jer signalizira da je sposobnost mozga da proverava naša sećanja u savršenom redu, ali i prilično nezgodan jer mnoge može da učini paranoičnim.

GLEDAJTE NAJNOVIJE SERIJE – SVE EPIZODE NA SAJTU – KLIKNI OVDJE 

www.rbsm-serije.com

Pratite nas na INSTAGRAMU I FACEBOOKU 

(RBSM-RADIO)