EU će ZABRANITI kompanijama da prenose rusku naftu van Unije: Evo šta obuhvata novi paket sankcija Rusiji

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen iznela je danas detalje o šestom paketu sankcija prema Rusiji koji će biti usvojen narednih dana. Prema njenim rečima, novi paket će obuhvatiti četiri različite vrste sankcija. Kao prvo, fon der Lajen je najavila okončanje zavisnosti Evropske unije od ruske nafte.

– Neće biti lako, ali jednostavno moramo to da uradimo – rekla je ona, prenosi BBC.

Međutim, ne samo da će EU zabraniti uvoz ruske nafte, već će takođe zabraniti kompanijama iz EU da prenose rusku naftu van EU, a pružaocima usluga kao što su osiguravači i brokeri – uglavnom iz EU i Ujedinjenog kraljevstva – da nude usluge.

EU će, kako je navela, postepeno prekinuti uvoz, na uređen način, pri čemu će kupovine ruske sirove nafte biti ukinute u roku od šest meseci, a rafinisani proizvodi do kraja 2022.

Pored toga, na meti kaznenih mera EU u novom paketu su i visoki ruski vojni oficiri koji su počinili ratne zločine u Buči i Marijupolju, navela je fon der Lajen dodajući: “Znamo ko ste, nećete se izvući sa tim”.

Najveća ruska banka, Sberbanka, biće isključena iz globalnog međubankarskog SWIFT sistema transfera.

Takođe, tri velika ruska državna medija treba da budu isključena iz EU kablovske, satelitske ili internet mreže kao, kako je rekla, „glasnici koji šire Putinove laži“, rekla je fon der Lajen.

GLEDAJTE NAJNOVIJE SERIJE – SVE EPIZODE NA SAJTU – KLIKNI OVDJE 

www.rbsm-serije.com

Pratite nas na INSTAGRAMU I FACEBOOKU 

(RBSM-RADIO)

Share this…
Share on facebook

Facebook

Share on pinterest

Pinterest

Share on twitter

Twitter

Share on linkedin

Linkedin