EMIR SULJAGIĆ: KAPIJE U POTOČARIMA SU ZATVORENE ZA DODIKA I SVITU

0

“Napetosti u i oko Srebrenice pojačane su otkako je čelnik bosanskih Srba Milorad Dodik najavio da će njegova vlada održati sjednicu u Srebrenici na isti dan kada Opća skupština UN-a bude glasovala o rezoluciji kojom se 11. juli proglašava Međunarodnim danom razmišljanja i sjećanja na genocid u Srebrenici.

 

Na ulicama je sada pojačana prisutnost policije, uključujući policajce naoružane dugim cijevima i specijalizirane jedinice koje nose crvene beretke. I Bošnjaci i Srbi na ovom području su na rubu.”

Napisao je ovo jučer, 23. maja, Emir Suljagić, direktor Memorijalnog centra Srebrenica.

On je prokomentirao najavljenu sjednicu Vlade bosanskohercegovačkog entiteta RS, koja je za danas zakazana u Srebrenici. Danas će Ujedinjeni narodi glasati o predloženoj rezoluciji o genocidu u Srebrenici, a predsjednik manjeg entiteta Milorad Dodik jučer je najavio kako će iz tih razloga na današnjoj sjednici Vlade RS-a u Srebrenici “Federaciji Bosne i Hercegovine predložiti mirni razlaz”.

“Ova sjednica Vlade više je od pukog PR trika; to je demonstracija sile usmjerena prema nesrbima pod Dodikovom vlašću. Njegovu smjelost dodatno pokazuje njegov zahtjev da uđe u mezarje Memorijalnog centra Srebrenica, što je čista provokacija za preživjele.

 

Kao odgovor, kapije mezarja sutra će biti zatvorene za Dodika i njegovu pratnju. Naložio sam državnoj policiji, odgovornoj za sigurnost Centra, da dopusti ulazak samo pojedincima i grupama u pratnji vodiča ili kustosa spomen obilježja. Ovo tlo je sveto i mora se poštovati.”(RBSM-RADIO)

 

 

 

GLEDAJTE NAJNOVIJE SERIJE – SVE EPIZODE NA SAJTU

Pratite nas na:    INSTAGRAMU     I    FACEBOOKU   

(RBSM-RADIO)

Share this…
Share on facebook

Facebook

Share on pinterest

Pinterest

Share on twitter

Twitter

Share on linkedin

Linkedin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *