Connect with us

Priča o Pjesmi

EMIR MIRČE GLJIVA: To što sam Nazifov sin samo mi je odmoglo!

Published

on

Da je bio samo malo uporniji, istrajniji, da se znao “laktati“, danas bi sarajevski pjevač Emir Mirče Gljiva zasigurno bio u samom vrhu regionalne estrade. Njegov kvalitetan glas, jedinstvena i specifična boja glasa bili su, a i danas su, dobra podloga za uspjeh, a u današnje vrijeme ludila na estradi, ne i garancija uspjeha.

Život neće biti isti

Potječe iz muzičke porodice, nije kao njegov otac, poznati hitmejker narodne muzike Nazif Gljiva dobio taj dar da piše i stvara velike hitove, ali jeste glas, kojeg Emir nije iskoristio na pravi način.

Da li je i koliko koronavirus utjecao na estradu?

-Ma, ne da nas je taj virus „satrao“ već nas je uništio kao atomska bomba. Ne samo muzika, već sport, pozorište , kino, sve što se tiče kulture je utihnulo. Poslije svega ovoga ne samo estrada, već ni život neće biti isti. Prije ove situacije pojedini pjevači bili su se podobro promangupisali, uzimali su pretjerano mnogo novca. Ipak je 15 000 eura, ne mnogo, već sramotno bezobrazno, bilo uzeti za jednu noć. Mi na estradi veoma dobro znamo ko dobro pjeva, a ko ne. Ali, se desilo, da onaj ko dobro ne pjeva uzima veliki novac, a onaj ko ima kvalitete pjeva za sitnu lovu. Kvalitetan pjevač pjeva za nekih bezobraznih 300 eura, a dođe kakva Jeca, Ceca i uzima od 10 pa do 20 hiljada eura, a o ovim silikonskim nakazama da ne govorim.

Ko je kriv za tvoj taj neki neuspjeh, odnosno za intezivniji prodor na estradi. Imaš dobar glas, snimao se dobre i kvalitetne pjesme, ili si ti jednostavno bio lijen da učiniš nešto više?

-Veoma je sada teško odgovoriti na to pitanje. Ja sam muziku zavolio od malih nogu, počeo sam da pjevam iz ljubavi, a ne za novac. Nisam karijeru počeo da gradim po kafanama i krčmama, a možda sam trebao, da ispečem zanat. Jednostavno sam preskočio taj put, a moj je započeo iz vlastite kuće. Planirao sam sa budem pjevač nekog drugog stila, da pjevam po lijepim restoranima, porodičnim ljudima. Međutim sve je to nekako stalo na pola puta, tako da sam danas ni tamo ni ovamo. A, možda sam i sam bio pomalo lijen. A, iskreno govoreći ja sam po prirodi skroman, stidljiv i nisam se nikada volio nametati.

 

Da li ti je u karijeri pomoglo ili odnemoglo to što si sin poznatog, popularnog Nazifa Gljive?

-Mnogo mi je više odnemoglo, i to je to neko breme koje čitav život nosim na leđima. Nazif je veoma poznat i teško ga je prevazići. Mi smo narod predrasuda, i onda su govorili, ma lahko je njemu, on je Nazifov sin. Nazif će sve to pogurati, napraviti mu karijeru. Uvijek su me gledali i danas gledaju kao sina Nazifa Gljiva. Meni to veoma imponuje, ali ja želim svoje uspjehe, svoju karijeru, svoje pjesme, hitove… Dakle, kao sin Nazifa Gljiva, ta „titula“ mi je bila kamen spoticanja u karijeri. Čak neki nisu ni vjerovali da ja pjevam, pa su se pitali ko mi je otpjevao te pjesme. Možda da sam sin nekog pekara ili limara imao bi većeg uspjeha. Mada, moj otac nikada nije htio da se ja bavim pjesmom, da budem dio estrade, jer je vjerovatno znao da ću doživjeti ovo što sam doživio.

„Grand“ i „Pink“

Kao mali si upoznao tada velike estradne veličine, a sve u kućnoj atmosferi?

-Da, tog vremena se veoma rado sjećam, ali najviše su u našoj kući bili Halid Bešlić, Šerif Konjević i Snježana Komar. Ja i njih i danas volim, poštujem i gotivim, a sa Snježaninim sinom Elvisom se i družim. Elvis je također pjevač i prolazi sve ovo što ja prolazim.

Bez obzira na tvoju „lijenost“, ili na neke druge faktore tvog „nesupjeha“ u BiH, da li bi uspio da si karijeru gradio u Srbiji?

-U zu Sam Upotpunosti Siguran. Možemo da pričamo, mislimo šta hoćemo, ali Beograd i Srbija, „Grand“ i „Pink“ su garancija uspjeha, jer ljudi znaju da rade posao. Kod njih estrada nije sporedna stvar, već jedan veliki i ozbiljan posao koji se graniči sa profesionalnim biznisom. Slobodno se može reći da bh. televizijske stanice i produkcije ne postoje. Srbija je parametar uspjeha. Ako te nema na srbijanskim elektronskim medijima, onda kao da te nema.

 

Do sada si snimio tri covera „Kralj boema“ od Šabana, „Bez tebe ja živjeti neću“ od Šerifa, a treći i najnoviji je od Đanija. Zbog čega Đani?

-Tu pjesmu “Boli me” najviše voli da sluša moja mama, pa moram da kažem da sam je snimio samo iz ljubavi prema njoj. A, sva tri covera snimao sam u studiju mog dobrog prijatelja Amira Loje. Eto, neka se i nešto dešava, donio sam je na svoj način i nadam se da će je publika prihvatiti. A, snimanjem covera nastojim da nadoknadim to što nisam u mogućnosti da snimim vlastitu pjesmu, a za koju treba da imam najmanje 5000 eura.

Strah od letenja

Mada ima 44 godine Emir nam je otkrio da mu je velika želja da ode u posjetu svom dobrom jaranu Seji u Australiju. Sretnu se samo kada Sejo dođe u Sarajevo, ein zbog čega Mirče nije bio u Autraliji najveći razlog je njegov strah od letenja avionom.

-Nadam se da ću uspjeti taj strah pobjediti, a do tada družit ćemo se kod mene u Sarajevu ili kod našeg zajedničkog prijatelja Nihada Kantića Šiketa.

Razgovarao: B. Šišić

Pratite nas na INSTAGRAMU I FACEBOOKU 

(RBSM-RADIO)

Priča o Pjesmi

ŽIVI U KUĆICI OD GLINE A BILA JE NAJVEĆA JUGOSLOVENSKA ZVIJEZDA! Ispovijet pjevačice nikoga ne ostavlja ravnodušnim!

Published

on

Pjevačica Ivana Banfić devedesetih je žarila i palila jugosloveskom scenom, a danas se potpuno povukla iz javnosti i gotovo da se ne pojavljuje u medijima.

Ivana iako je ušla u šestu deceniju izgleda fantastično, a sudeći po njenim objavama, promijenila je način života.

Nakon razvod i pobačaja bivša pjevačica odala se alkoholizmu od kog se i liječila.

Pjevačica se tada odala alkoholu, a prijavila se i na kliniku za odvikavanje. Sa njom je sve vreme bio tada već bivši suprug koji joj je pružio punu podršku. Kad se izborila sa porokom u život joj je ušla nova ljubav, a i drugi brak.

Nakon toga željela je da se ostvari kao majka, ali prva trudnoća završila se pobačajem. Drugu trudnoću provela je u krevetu, morala da je da miruje svih devet mjeseci, a zbog sina Jana se povukla sa javne scene.

Ivana je bila jedna od prvih domaćih zvijezda koja se podvrgnula estetskom zahvatu i o tome otvoreno progovorila u javnosti.

“Zbog komplikacija sam opet morala da idem na operaciju. To je bilo zaista bolno iskustvo. Definitivno više ne bih išla na nikakve zahvate, ne da mi se više. Previše sam zavoljela sebe i svoje tijelo da bih išla da ga mučim na taj način”, rekla je Ivana, prenosi Blic.

Ona danas živi potpuno drugačije, po objavama na Instagramu djeluje da svakodnevno uživa u prirodi, a jednom prilikom je rekla i da će živjeti u kući od gline.

– Da mi je neko rekao prije 11 godina kada sam prvi puta posjetila Indiju i bila u pustinji Thar da ću jednoga dana živjeti u Hrvatskoj u ovakvoj kući građenoj od prirodnih materijala gline, slame, drva rekla bih mu.. ma daj, možeš misliti! Uskoro će naša porodična kućica biti gotova. U prirodi kraj rijeke Kupe u šumici. Znakovi su svuda oko nas, samo ih treba vidjeti i prepoznati šta nam govore. Nekako sam mišljenja i vjerujem u to da je sve zapisano i dogovoreno tamo negdje gore – poručila je Ivana pratiocima na Instagramu, nakon čega je kuću i pokazala. (RBSM-RADIO)

Share this…
Share on Facebook

Facebook

Pin on Pinterest

Pinterest

Tweet about this on Twitter

Twitter

Share on LinkedIn

Linkedin

Continue Reading

Poznati

PRIČA O PJESMI HIMZE POLOVINE: Prošetala Suljagina Fata!

Published

on

Danas se svašta naziva narodnom muzikom. Sam pojam „narodna“ postao je toliko degradiran da gotovo da nema nikakvu težinu. Istinska narodna muzika je ona koja je nastala u narodu, mijenjala se i dorađivala generacijama a da se nikad nije saznao njen autor.

Takve pjesme imaju status nacionalnog blaga i stoje kao istinski spomenici kulture jednog naroda. Jedna od takvih je i „Prošetala Suljagina Fata“ ili “Lijepi li su mostarski dućani” kako se još naziva. Toj pjesmi je, kao i mnogim drugim pjesmama, koje imaju status nacinolanog kulturno-istorijskog blaga prijetila nesretna sudbina zaborava.

Neke od tih pjesama su „Voljelo se dvoje mladih“, „Dvore gradi Komadina Mujo“, „Jutros prođoh kroz čaršiju“, „Mila majko šalji me na vodu“. Međutim, od zaborava ih je spasio najznačajniji bosanskohercegovači prikupljač pjesama, interpretator, tekstopisac i kompozitor Himzo Polovina. Samo u toj činjenici se ogleda sva njegova monumentalnost i značaj koji je imao za očuvanje naše kulturne baštine.

Pjesme počinje laganim uvodom kojim se dočarava pitomi bosanskohercegovački ambijent. Zatim brži ritam dolazi do izražaja, te sva ljepota sevdaha očarava slušatelja. Sevdalinka je po svojoj prirodi tugaljiva pjesma, pa joj brži ritam nije svojstven. Zbog toga stihovi pjesme otklanjaju svaku sumnju u žanrovsku kategorizaciju ove numere.

Ova sevdalinka donosi sliku prave male ljubavne drame. Likovi koji učestvuju u dramskom narativu su Fata, koja ima status protagoniste i bazerdžan Mujo – Fatina ljubav. Ona je jedva dočekala izgovor da ode u čaršiju kupiti zlata, kako bi isto kupila baš od Muje, te tu priliku iskoristiti za malo ašikovanja.

Mladi Mujo se vispreno domislio kako da namami Fatu u magazu. Ona se nije mnogo opirala, te je on brže-bolje zamandalio vrata, a šta se iza tih, zamandaljenih vrata desilo, možemo samo da nagađamo. Tom scenom zaključavanja magaze završava se ova lirska drama.

Ono što je posebno upečatljivo za ovu priču je ambijent u kojem se ova drama odvija, a to je čaršija. To je toliko unikatan i poseban prostor, da se s pravom može zaključiti kako je čaršija svijet za sebe.

To je zatvoreni mikrokosmos koji odolijeva vremenu i u kojem se baštine tradicionalne vrijednosti, tako da svaka čaršija i danas u 21. stoljeću u velikoj mjeri podsjeća na čaršije od prije više stotina godina.

 

I danas, kada bi neka Fata bila viđena kako ulazi u magazu mladog bazerdžana za kojom on zaključava vrata izazvalo bi, ako ne tektonski skandal, a onda bar toliku količinu tračanja i ogovaranja, da bi im oboma život bio zagorčan.

Ako je takav slučaj u 21. vijeku, zamislite kako je tek bilo birvaktile…

Pratite nas na INSTAGRAMU I FACEBOOKU 

(RBSM-RADIO)

Piše: O.TOŠIĆ

Share this…
Share on Facebook

Facebook

Pin on Pinterest

Pinterest

Tweet about this on Twitter

Twitter

Share on LinkedIn

Linkedin

Continue Reading

Priča o Pjesmi

PRIČA O PJESMI ANE BEKUTE: Rano moja!

Published

on

Pjesme, posebno ove savremene, estradne, imaju za cilj da zabave, razvesele, rasplešu, ponekad i pruže utjehu u trenucima neke velike tuge ili žalosti. Međutim, pjesme često u sebi nose poruke. Te poruke nije jednostavno prepoznati, ali ih primamo na nekom sublimalnom nivou. Psiholozi bi rekli ispod praga svijesti. U propagandi to je jedan od osnovnih metoda manipulacije širokim narodnim masama.

 

 

 

 

 

 

Primjera takvih poruka u novokomponovanoj muzici ima na pretek. Jedan od njih možemo naći u jednom od najvećih hitova Ane Bekute „Rano moja“. Pjesma je objavljena 1989. godine na albumu „Ana Bekuta“. Autor stihova je Bogdan Kostadninović, dok muziku potpisuje Hasan Dudić. Interesantno, za ovu pjesmu može se postaviti ono čuveno pitanje – Šta je pisac htio da kaže?

 

 

 

Pjesma donosi ispovijest djevojke koja prolazi kroz bolno iskustvo ljubavnog kraha. Iz te se njene ispovijesti da zaključiti da su ona i njen sada već bivši partner, važili za jedan od onih parova za koji su mnogi vjerovali da se njihova ljubav nikada neće ugasiti, te da će uspješno prevazići sve turbulencije u svojoj romansi.

 

 

Sličnog ubjeđenja je bila i ona, ali joj je surovi život, mučki i iznenada, dokazao da nikad ne treba potpuno biti ubijeđen u nešto, kao i da ne treba stvari uzimati zdravo za gotovo.

 

 

Kroz pjesmu se provlači neka njena potajna nada da ipak možda nije definitivan kraj njihovoj ljubavi. Krivca za stanje u kojem se našla ona isključivo nalazi u sebi, što je, pogotovo u današnje vrijeme, rijetko viđena vrlina. Da bi se iskupila za svoje greške, ona je spremna na sve. Čak i previše! To vidimo iz poruke koju upućuje svom voljenom – prevari me, bol mi stvaraj, al’ me nikad ne ostavljaj.

 

 

 

Ta poruka je toliko pogrešna, da je postala simbol svega što je kvarno u modernom društvu. Prevara je nešto što u ljubavi ne bi trebalo da postoji, nešto preko čega se ne prelazi.

 

 

S obzirom da je ona iskreno zaljubljena, a spremna da preko prevare pređe, navodi na zaključak da je voljna pogaziti posljednju trunku svoga dostojanstva. Šta ću ja jadna i nesretna bez tebe. Uradi sve što želiš, samo ne idi od mene.

 

 

Tu se dolazi do priče o sublimalnim porukama. Dovoljno je zamisliti ogroman broj djevojaka u tinejdžerskom periodu, koje još uvijek nisu formirane ličnosti, koje se i same suočavaju sa prvim ljubavnim problemima, te ovaj stih uzimaju za pravilo kako razmišljati i kako se ponašati.

 

 

Još jedno, neizostavno, pitanje se samo postavlja. Šta ako njen izabranik pristane na njenu ponudu – prevari je, ali je ne ostavi. Kako će on nju doživljavati? Kao dostojanstvenu, snažnu, karakternu ženu ili kao labilnu, nesamostalnu, metiljavu ljušturu od žene?

 

Kao i brojna pitanja koja su se nametnula sama i zaključak se sam nameće. Valjalo bi obratiti pažnju na ono što slušamo, razmisliti o onome što nam se nudi, te samostalno donijeti odluku prihvatamo li ono što nam se nameće kao standard ili se borimo za dostojanstvo…

Pratite nas na INSTAGRAMU I FACEBOOKU 

(RBSM-RADIO)

 

Piše: O.TOŠIĆ

Continue Reading

SLUŠAJ RADIO

  1. RBSM RADIO

June 2022
M T W T F S S
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

Popularno

Copyright © 2021 Radio Balkan Seher Mahala