EKOLOŠKA BOMBA: Iz OVOG jezera izvlače mrtve životinje, belu tehniku, ali VEROVALI ILI NE i još nešto gore

Zatvaranje nesanitarne deponije „Stanjevine“ kod Prijepolja, do pretprošle godine najveće ekološke bombe u Srbiji koja se nalazila uz samu desnu obalu Lima, nije u značajnijoj meri pomoglo ovoj reci da se spase od zagađenja u vidu od desetina hiljada kubika otpada. ,

I tako će, što niko ne spori, ostati sve dok ne budu uklonjene nesanitarne deponije kraj Lima na toku ove reke kroz Crnu Goru, odnosno kroz opštine Plav, Gusinje, Andrijevica, Berane i Bijelo Polje. Do tada će posledice nebrige najviše osećati građani Priboja na čijoj teritoriji se nalazi Potpećko jezero u koje Lim nagomilava otpad.

-Mi smo odavno naučeni da svaki porast nivoa Lima usled jakih kiša ili topljenja snega znači priliv novog otpada. Smeća sa Stanjevina više nema, ali i ono dalje stiže iz Crne Gore – kaže Siniša Laković, predsednik Ekolškog društva „Jastreb“ iz Priboja koje je nebrojeno puta organizovalo akcije čišćenja Potpećkog jezera.

Godinama unazad, procenili su stručnjacii, Lim je u područje brane HE „Potpeć“ godišnje donosio oko 40.000 kubika svakakvog smeća. Oko 40 odsto te količine je tonulo i sada se ni pretpostaviti ne može koliko more smeća leži na dnu hidroakumulacije.

Takođe oko 40 odsto prelazilo je preko brane i dalje Limom oticalo u Drinu. Ostatak je ostajao rasut po jezerskim uvalama i kasnije uklanjan. Ipak, učinak svake akcije čišćenja bio je kratkotrajan, jer se reka sa svakim većim vodostajem nanosila nove, nepregledne gomile smeća.

Od pretprošle jeseni smeće više ne dopire do brane, samim tim i ne pravi probleme u proizvodnji električne energije. Samo tokom jednog remonta HE „Potpeć“ ronioci su za 15-20 dana znali da izvuku oko 200 kubika smeća.

Prodor smeća sprečila je lančanica, plutajuća barijera postavljena na dva i po kilometra od brane, namenski na najužem i pristupačnom delu jezera. Ova, pribojska lančanica, najnizvodnija je od tri koje su se „pružile“ preko Lima da zaustave smeće. Prva u nizu je na teritoriji Lima, druga u Bistrici kod Nove Varoši. Vreme je pokazalo da one iz nekog razloga nisu poslužile svrsi i da se prihvat smeća sveo na pribojsku.

-Lim je u novembru doneo veliku količinu smeća zbog čega smo pokrenuli akciju uklanjanja smeća sa lančanice. Tek što je jezero „progledalo“ došao je poplavni talas u decembru i pridodao nove količine, hektari i hektari površine jezera su bili plutajuća deponija. Posle ovoga na zahtev Ministarstva za zaštitu životne sredine započela je velika akcija čišćenja kojoj su se pridružile JP „Srbijavode“, EPS, Opština Priboj sa svojim komulanim preduzećima. U pomoć su nam pristigla dva remokrera, bageri, manji i veći kamioni – prepričava Siniša Laković.

Sa izuzetkom Božića, akcija čišćenja Potpećkog jezera traje neprekidno od 4. januara. Sredinom prošle nedelje sa novim kišama stigle su nove glavobolje – nabujali Lim je doneo još smeća iz svog gornjeg toka.

.
.
Procena je, kaže naš sagovornik, da je reka u tri poslednja poplavna talasa donela preko 15.000 kubika smeća

-U četvrtak je bilo haotično. Borili smo se visokim vodostajem i jakim vetrom koji je otpad pribijao, bukvalno presovao uz Lančaciu, pa je jezero davalo lažnu sliku da je u njemu manje otpada nego što jeste. Iako je vodostaj Lima prošle sedmice bio veći nego ranije, doneo je manje otpada, a jedino logično objašnjenje tome je da je Lim „isprao“ deponije uz svoje korito, odnosno da je odneo sve što mu je bilo blizu – kaže predsednik „Jastreba“.

Laković kaže da novovaroška lančanica u decembru nije izdržala priliv smeća, već je popustila. Nedugo zatim je popravljena, ali je pre neki dan, kad je Lim ponovo počeo da raste uklonjena. Ovo iz razloga da se ne bi rasipale snage na čišćenju jezera na dva mesta – odlučeno je da smeće propusti kod Bistric i celom količinom zaustavlja kod Priboja gde su bili koncentrisani ljudi i mehanizacija.

-Šta se dešava sa lančanicom kod Prijepolja i zašto ona propušta smeće – nemam povratnu informaciju. Tek pribojska lančanica spasava prodor smeća do brane, samim tim i ka Drini. Uprkos tvrdnjama iz Višegrada da je Lim najveći zagađivač Drine odgovorno tvrdim da više nije tako. Ni približno smeća kao nekad Limom ne stiže u Drinu – uverava Laković.

Njegova je procena da u jezeru ima još oko 10.000 kubika smeća koje treba izvaditi.

Priliv otpada u Potpećko jezero bio je toliki da pribojska deponija „Duboki potok“, koju koriste još i Prijepolje i Nova Varoš, nije mogla da ga primi.

U Bistrici je napravljena imrpovizovana pretovarna stanica do koje se manjim kamionima doprema smeće izvađeno iz jezera. Ovde se otpad utovara u velike kamione kojima se prevozi do Regionalne deponije „Duboko“ kod Užica.

-Više mi dnevno izvučemo smeća nego što oni mogu da otpreme za Užice. Prosto, dalek je put, a deponija ima svoje radno vreme. Na obali kod lančanice odvajamo krupna stabla koja se mogu iskoristiti i do sada smo 15 kamiona drveta isporučili pribojskoj toplani. Inače, osim stabala u jezeru zatičemo mrtve životinje, belu tehniku, odeću, obuću, pronalazili smo transfuziološke kese sa ljudskom krvlju, u decembru smo zatekli i jedan nadgrobni spomeni – priča o borbi sa smećem Siniša Laković.

 

NOVE TURSKE HIT  SERIJE  GLEDAJTE  NA LINKU ISPOD

https://rbsm-serije.com/

Share this…
Share on facebook

Facebook

Share on pinterest

Pinterest

Share on twitter

Twitter

Share on linkedin

Linkedin