Dvije Argentinke sezonski rade u Crnoj Gori: PRVO ŠTO SAM NAUČILA BILO JE „ĐE SI MAČKO“

Dvije Argentinke sezonski rade u Crnoj Gori: PRVO ŠTO SAM NAUČILA BILO JE „ĐE SI MAČKO“

 

 

Geografska distanca između Buenos Ajresa i Podgorice, vazdušnom linijom, iznosi maltene 12.000 kilometara.

Ipak, da ništa nije isuviše daleko ili komplikovano, kada postoje želja i jak motiv, potvrđuju životne priče dvije predivne Argentinke, Elijane Karuso i Džesike Fernandes.

Obje imaju po 36 godina i obje su iz istih, privatnih i emotivnih razloga, riješile da napuste svoju rodnu el pais (zemlja) i da nove životne avanture započnu na Starom kontinentu.

Međutim, na ovo uzbudljivo putovanje nisu krenule zajedno. Upoznale su se u Crnoj Gori, ovog ljeta, radeći zajedno u jednom hotelu u Tivtu, kao pomoćno osoblje u kuhinji.

Podsjećamo i da se Argentina tokom većeg dijela 2023. bori s inflacijom iznad 100%. Pezos je ove godine izgubio oko 25% svoje vrijednosti u odnosu na dolar, uprkos striktnoj kontroli kapitala, a većina Argentinaca kupuje dolare na nezvaničnim tržištima.

Džesika je prethodno boravila u Turskoj i, kako priča oduševljena je tom zemljom, ljudima [uprkos kulturološkim razlikama], kao i ponudom poslova, zaradom.

Sa druge strane, to u Crnoj Gori baš i nije slučaj. Barem kada govorimo o radu i naknadi za rad. Takođe je radila i u Libanu.

“Smješteni smo u jednoj kući, nadomak hotela, nas 16. Uglavnom su svi iz Crne Gore, osim nas dvije iz Argentine, jedne Ukrajinke i Rusa koji je u međuvremenu otišao – pričaju Elijana i Džesika, saglasno.

Njih dvije dijele sobu sa djevojkom iz Ukrajine. Kažu, da im nije lako, ali su sretne što su na poslu svi korektni prema nnjima. Zarada nije motivišuća, ali one ne kukaju na sudbinu. Oduševljene su crnogorskim mentaliteom i momcima.

„Ja sam se okretala dobrih mjesec dana na ulici, misleći da me neko zove, jer sam svuda oko sebe čula “Đe si, đe si”, a budući da se ja zovem Džesika [sa mekšim đ], bila sam ubijeđena da viču “Džesi, Džesi” – kaže lijepa Argentinka kroz smijeh, a druga dodaje:

„Prvo što su me ovdje naučili, indirektno, bilo je “Teško meni” i “Đe si, mačko”. (RBSM-RADIO)

 

  • GLEDAJTE NAJNOVIJE SERIJE – SVE EPIZODE NA SAJTU – KLIKNI OVDJE 

Share this…
Share on facebook

Facebook

Share on pinterest

Pinterest

Share on twitter

Twitter

Share on linkedin

Linkedin