Dugokose: PROSJEĆNA DUŽINA KOSE KOD OVIH ŽENA JE 1,7 METARA

Dugokose: PROSJEĆNA DUŽINA KOSE KOD OVIH ŽENA JE 1,7 METARA

 

Hiljadu milja daleko od Pekinga nalazi se selo Huang Luo poznato po dramatično dugoj kosi koju nose njene stanovnice.

Naime, kod žena iz ovog sela kosa je najcjenjeniji posjed. Tačnije, ime ovog malog mjesta utisnuto je u Ginisovu knjigu svjetskih rekorda kao „selo sa najdužom kosom na svijetu.“

 

120 žena u Huangluou imaju prosječnu dužinu kose 1,7 metara, a ošišaju se samo jednom u životu – kada napune 16 godina, kada se zvanično mogu i udati. Ali čak se ni tada kosa ne baca. Baka djevojke napravi od nje nakit, koji kasnije pokloni budućem suprugu. Kasnije, taj nakit djevojka koristi kao dodatak svakodnevnim frizurama.

 

Kao bizarna tradicija koja se održala sve do 1980-ih, nijednom muškarcu nije bilo dozvoljeno da vidi ženinu kosu sve do dana vjenčanja kada konačno može da otkrije njene prelijepe pramenove.

 

Ako to učini, bez obzira na svoju kastu ili zajednicu, morao bi da ostane sa roditeljima djevojke tri godine kao njihov zet. Srećom, ta tradicija je odbačena.

 

Razlike u frizurama su jako bitne jer one govore o ljubavnom statusu djevojke. Ako je kosa jednostavno omotana oko glave, to znači da je ona u braku, ali bez djece. Ako se mala punđa nalazi prednjem dijelu, to znači da je djevojka u braku u kome ima djecu, a ako nosi maramu oko glave, to znači da je u potrazi za suprugom.

 

Za žene iz ovog sela duga kosa je simbol dugovječnosti, pa se shodno tome vjeruje da što dužu kosu imate, vjerovatno ćete duže živjeti.

 

Selo Huang Luo je zahvaljujući vrtoglavo dugoj kosi njenih stanovnica postalo popularna turistička destinacija. Selo čak ima i svoje pozorište za turiste, gdje žene u crvenim nošnjama, izvode narodne igre i pjesme i pripovijedaju istoriju svoje zajednice. (RBSM-RADIO)

 

GLEDAJTE NAJNOVIJE SERIJE – SVE EPIZODE NA SAJTU – KLIKNI OVDJE 

www.rbsm-serije.com

Pratite nas na INSTAGRAMU I FACEBOOKU 

(RBSM-RADIO)

Share this…
Share on facebook

Facebook

Share on pinterest

Pinterest

Share on twitter

Twitter

Share on linkedin

Linkedin