Drug ga pitao da mu bude KUM, a onda se desilo nešto nečuveno: Ljudi mu savetuju da BEŽI od njega

Jedan Hrvat se našao u nedoumici posle čudne ponude i još čudnijeg ponašanja prijatelja sa kojim nije baš u najbliskijim odnosima

Svako ima svoje razloge zašto se odlučuje da mu baš ta određena osoba postane kum/kuma. Ono što se najviše podrazumijeva je da će to biti najbliža osoba sa kojom mladenci provode najviše vremena, međutim, nekad postoje i neki drugi razlozi zašto se odluče za druge osobe.

Jedan Hrvat se našao u nedoumici jer ga je prijatelj pozvao da mu bude kum, iako nisu toliko bliski, a još se u zadnje vreme ponaša kao da se ne poznaju. Mladić je odlučio da savet potraži na Reditu gde je objasnio svoju situaciju

– Drugu treba da budem kum, a on se ponaša kao da se ne poznajemo. Upoznao sam tog druga preko drugog druga. Znamo se valjda već pola života.

Nekad smo bili bolji i družili smo se stalno, a ponekad zahladili odnose. Pre nekih godinu dana me je pitao da mu budem kum, što me jako iznenadilo jer bih očekivao da mu to bude ovaj preko kojeg sam ga upoznao, jednostavno su veći drugovi.

Više se druže i čuju. Kad god se vidimo na cugi, njih dvojica uvek imaju zabavne priče koje su se dogodile o kojima ja pojma nemam.

Prema njima družimo se skoro isključivo svi zajedno. Na pitanje za kumstvo, rekao sam mu da on meni neće biti kum jer sam za svojeg kuma (i ja se ženim) odabrao najboljeg druga koji se već oženio i kojem sam ja već kum.

Nije mu bilo drago, ali jbg, kaže nema veze. I sad evo do njegove svadbe ima nekoliko nedelja, a mi se niti čujemo, niti vidimo. Kad zovem na cugu, ne stigne zbog posla. On na cugu ne zove skoro nikad, tako da se u zadnje vreme vidimo svakih mesec-dva.

O svadbi nemam pojma kako, kada, zašto, kad nešto konkretno dogovori, javiće. Momačku da ne spominjem, ne zna kada, niti hoće li ju uopšte imati. Hteo sam da pitam, trebam li ga da ga odje… ili je za to možda kasno, ali sad kad pročitam sve napisano, mislim da sam već trebao – napisao je on na toj društvenoj mreži.

Mnogi su mu savetovali da ga odbije.

– Ma odj… to. Jedan kolega sa kojim sam išao u osnovnu školu i sa kojim sam se družio po kafama tokom srednje se isto ženio, među prvima u ekipi. Brata su zvali na venčanje, mene ne. Tako da je i on sad za mene odj… – bio je jedan od odgovora.

– Znam da je kumstvo svetinja, ali stari…gle, proceni malo situaciju, ako je odnos dosta hladan (koliko sam shvatio), bolje ti njega “odj…”, ali pristojno, naravno. Samo, bude ti u životu kasnije krivo zašto se ne družite i bez veze ćeš se sekirati – napisao mu je jedan korisnik.

Drugi su mislili da je ponuda kumstva materijalne prirode.

– Mislim da nema ništa loše u tome da se odbije kumstvo ako ne želiš biti kum. Ok, već ste se nešto dogovorili, ali vidiš da od toga nema ništa. Sutra ćeš i ti biti miran, a možda te je zvao za kuma jer daješ dobre koverte? On računa da nema veze, bitno da koji evrić dođe – bio je jedan od ciničnijih odgovora.

Bilo je i onih koji misle da je zahlađenje odnosa znak da se njegov drug predomislio.

– Čovek više ne želi da mu budeš kum, samo to nema m*da da kaže – smatra neko.

Mnogi misle da to nije normalna situacija i da moraju da popričaju o tome.

– Nekoliko nedleja do svadbe i ti ne znaš ništa. To ti je pokazatelj da ne samo da nisi više kum, nego nisi ni pozvan. Naime, u svatove se ne zove bez minimum mesec i po pre vjenčanja zbog organizacije prostora, broja gostiju i slično, ali čisto radi potvrde, nazoveš “kuma” pa ga otvoreno pitaš, a nakon toga ga izbrišeš iz imenika – bio je jedan od konkretnih saveta.

Neki su pretpostavili da nije imao koga drugog da pita.

– Joj, užas mi je to. Tako mi se čini da kad te neko pita za kuma, pretpostavlja se da je odmah odgovor da. Po ovome što si rekao, čini mi se da nema koga drugoga da pita, a kum ti treba, jbg. Ne osuđujem te nikako, ali mislim da je kasno sad da se premišljaš. Čini mi se da ću uskoro biti u istoj situaciji, samo što ja imam vremena da razmislim. Mogu da zamislim da je koma osećaj, tako da, srećno! – glasio je potpuno suprotan savet.

RBSM RADIO 

Share this…
Share on facebook

Facebook

Share on pinterest

Pinterest

Share on twitter

Twitter

Share on linkedin

Linkedin