Dramatičan snimak OFANZIVE na Donbas: Pogledajte kako Rusi gađaju ukrajinsku vojsku RAKETAMA (VIDEO)

Rusko ministarstvo odbrane na svom TV kanalu objavilo je snimke borbene misije ruskog bombardera Su-34 koji je bio opremljen sa raketama vazduh-zemlja sa kojima su gađani ciljevi u Ukrajini. Pretpostavlja se čeličana Azovstal u Marijupolju i pozicije ukrajinske vojske u novoj ofanzivi koja je započela u Donbasu u ponedeljak uveče sanžnom artiljerijskom pripremom.

Na snimku se vide bombarderi Su-34 koji su preuzeli intenzivnu ulogu od kad je počeo rat u Ukrajini. Eskadrila koja je snimana poletala je sa raketama-zemlja vazduh Kh-29. Neki od aviona imali su opremu za elektornsko ratovanje SAP-14.

 

Raketa Kh-29 (NATO oznaka AS-14 Kege). Ova raketa nalazi se u operativnoj upotrebi ruske avijacije od 1980. godine. Sa njom su naoružane sve letelice ruske vojske. Radi se o raketi srednjeg dometa koja može biti sa TV ili laserskim navođenjem. Pomenuta raketa pripada trećoj generaciji ruskih taktičkih raketa tipa vazduh-zemlja. Pretpostavlja se da je lasersko navođenje preuzeto sa rakete AS-10.

Lasersko vođenje

Raketa Kh-29 sa laserskim navođenjem ima četiri mala nepokretna stabilizatora i četiri pokretna delta krimila na samom nosu rakete i četiri delta krila na repu. Raketa je duga 3,84 m, prečnik tela 0,34 m i razmah krila 1,28 m. Masa pri lansiranju 625 kg. Raketa je opremljena konvencionalnom bojevom glavom mase 250 kg. Raketa koristi poluaktivno radarsko navođenje što znači da avion ima montiran laserski obeleživač i da mora da bude u zoni cilja dok ne pogodi metu i udalji se. Ovaj tip rakete ima domet 12 kilometara.

TV navođenje

Slična je raketi sa laserskim navođenjem, samo ima drugačiji nos, jer je izmenjen zbog smeštaja glave za TV navođenje. U odnosu na verziju sa laserskim navođenjem je teža i startna masa iznosi 685 kg. Takođe raketa ima i veću bojevu glavu 315 kg. Ovaj tip rakete ima domet 14 kilometara.

Obe rakete koriste čvrsto gorivo.

Njena modernizovana verzija As-18 Kazoo korištena je u borbenim operacijama kod Nikolajeva.

Share this…
Share on facebook

Facebook

Share on pinterest

Pinterest

Share on twitter

Twitter

Share on linkedin

Linkedin