DR STANIŠIĆ UPOZORAVA: Ova namirnica DIŽE HOLESTEROL 6 puta više od putera, NE JEDITE JE! (FOTO)

U jedno jutarnjem programu na TV Prva glavni gost je bila doktorica Svetlana Stanišić i ona je pričala o holesterolu i zabludama koje postoje u vezi njega i našeg načina ishrane.

Također, ona je bila istakla da je u tzv. fintes populaciji moderno da se izbegava žumace i svi prave omlete samo od belanaca koje ima jako malo kalorija ali i žumance ima hranjive materije koje su potrebne našem organizmu.

Sve to isto vredi i za mleko i mlečne proizvode koje treba uzimati u ograničenim količinama ali ih treba u potpnosti izbegavati. Doktora smatra da postoje drugi načini da se holesterol dovede u normalu i da nije potrebno da odmah iz ishrane izbacite crveno meso a jedan od njih je uvođenje u prehranu biljnih vlakana i bilo bi odlično za doručak konzumirati ovscenu kašu i to ne onu gotovu koju možemo da kupimo u prodavnicama nego treba uzeti baš ovsene pahuljicu i preliti ih mlekom.

Kada je u pitanu ovas on je jako dobar za snižavanje holesterola jer u sebi sadrži betaglukan koji sprečava obnavljanje holesterola. Također, potrebno je u ishrnai da se poveća količina mahunarki ali i orašastog voća kao što je orah, lešanjak i badem. Treći način je jjako bitan a to je izbegavanje konzumacije margarina koji u sebi sadrži šest puta veću masnoću od putera.

Doktora je otrkila da u stvari lekari kada savetuju izbegavane slatkiša ne misle na šećer nego upravo na margarin koji se nalazi u svim napolitankama i kremovima. I četvrta vrlo važna stavka je uvođenje u ishranu belog luka ali i maslinovog ulja i plave ribe. Također, ona je upozorila da postoje suplementi koji navoddno sadrže beli luk ali ako oni nemaju miris samo ste bacili svoj novac.

GLEDAJTE NAJNOVIJE SERIJE – SVE EPIZODE NA SAJTU – KLIKNI OVDJE 

www.rbsm-serije.com

Pratite nas na INSTAGRAMU I FACEBOOKU 

(RBSM-RADIO)

Share this…
Share on facebook

Facebook

Share on pinterest

Pinterest

Share on twitter

Twitter

Share on linkedin

Linkedin