DOKTORICA SAVJETUJE: U inoksu kuvaj, u emajlu čuvaj, a plastične posude od sladoleda odmah baci!

Dr Ljubinka Rajaković, profesorka Tehnološko-metalurškog fakulteta u Beogradu, objašnjava koje sudove moramo odmah da bacimo ako se oštete, u čemu se hrana kuva, a u čemu je najbolje čuvati u frižideru.

doktorica

Doktorka otkriva i da najveću opasnost predstavlja čuvanje hrane u plastičnim posudama, naročito onim od sladoleda!

Vatrostalno staklo

Posuđe od vatrostalnog stakla je najzdravije, jer staklo ne otpušta nijednu štetnu materiju. Nedostatak – ne trpi temperaturne šokove, odnosno velike promene temperature.

Keramika

Odmah posle vatrostalnog stakla je keramika od prirodne gline, odnosno zemljane posude. Takođe je osetljivo na temeperaturni šok i mora se staviti na umerenu temperaturu, ne pere se u mašini već

keramika

Što se tiče šolja i tanjira, keramika je prirodni materijal i zdrav je. Porcelan takođe, pečen je na visokoj temperaturi i tako je zdrav. Ako se pojave neka oštećenja, to nije štetno.

Emajl

Posuđe od emajla je staklena masa koja je zatopljena i naročito je pogodna za kuvanje. Dobre strane – zdrava je, čvrsta, može da se pere u mašini. Nedostatak – ne sme se koristiti u mikrotalasnoj pećnici. Može se preporučiti za svaku hranu. Ukoliko se pojavi bilo kakvo oštećenje, najčešće se skine zaštitni sloj pa se pojave crne flekice, odmah ga treba baciti. Emajl je zaštitna obloga i što ima više slojeva – kvalitetnije je posuđe. Ukoliko skinete te slojeve, dolazite do metala, gvožđa, a to vam nikako ne treba u organizmu na ovaj način, dodaje doktorka.

Inoks

Sledeća grupa je posuđe od inoksa – on je elegantan i brzo provodi toplotu, ima debelo dno što znači da u ovom posuđu nema zagorevanja. Ono što je važno istaći kada koristite posuđe od inoksa jeste da sud stavljamo na hladnu ringlu i postepeno povećavamo temperaturu. Šesticu slobodno zaboravite. Inoks nikako ne perite sa abrazivnim sredstvima, samo zagrejati malo na ringli sa deterdžentom. Jedna uzrečica kaže u inoksu kuvaj, u emajlu čuvaj. Nikako ostaviti u inoksu jer se time prenose teške metali, upozorava ona.

inoks

Teflon

Teflonsko posuđe se pravi od aluminijuma, zato je tako i lagano. Ako stavite prazan sud na visoku temperaturu, može doći do oštećenja. Takođe se ne preporučuje pranje u mašini za sudove. Ukoliko dođe do bilo kakvih oštećenja, viljuškom ili nožem, ljuspice telfona mogu dospeti u hranu. Iako proizvođač tvrdi da je ta masa toliko otporna da ona neće ni u organizmu da reaguje, bolje je ne rizkovati. Svi ti premazi nisu razgradivi. Važno je da nema oznaku PFOA, to je onda dobar premaz, odnosno treba da piše na sudu PFOA free, jer je to jedinjenje kancerogeno.

Silikon

Modle od silikona su veoma popularne – elastične su i stabile do 220 stepeni. Međutim, potrebno je strogo pridržavanje uputstava i nikako ne peći na višim temperaturama od preporučenih.

Plastika

Što se tiče plastike, obavezno pogledajte oznaku. Svaka od njih ima određeni broj – 2, 4 i 5 je dobra plastika. Bisfenol A je vrlo neprijatna supstanca, ta jedinjenja su zamena za hormone, sintetički estrogen. Ukoliko dospeju u organizam oni naprave pravi dar-mar i utiču na gojaznost, sterilitet i nervni sistem. Flašice za vode – najviše grešimo, a proizvođač se tu sam ogradio i rekao jednokratna upotreba i to poštujte.

Plastične posude od sladoleda – njih obično operemo i onda tu stavimo hranu, ali to se ne preporučuje – to su plastične posude za jednokratnu upotrebu. Jedino je bezbedno upotrebiti plastiku koja ima oznaku BPA FREE, ali te posude malo skuplje.

Ako je plastična posuda oštećena od noža, viljuške, odmah je bacite! Nikako je čuvati u tom slučaju, te ljuspice mogu da dospeju u organizam. Još jedna važna stvar, ta plastika je rastvorna u alkoholu i ne preporučujem nikako alkohol u plastici, samo staklo, zaključuje dr Rajaković.

GLEDAJTE NAJNOVIJE SERIJE – SVE EPIZODE NA SAJTU – KLIKNI OVDJE 

www.rbsm-serije.com

Pratite nas na INSTAGRAMU I FACEBOOKU 

(RBSM-RADIO)