Connect with us

Zdravlje i Ljepota

DOKTOR SAŠA KIKOVIĆ SA VMA: Kada test pokaže povišen šećer, evo šta da radite!

Published

on

Šećerna bolest ili dijabetes je hronična bolest iz grupe poremećaja metabolizma. Nastaje kada pankreas više ne luči dovoljno insulina ili ne može da iskoristi postojeći insulin. Sve ovo dovodi do povišenog nivoa grukoze u krvi, a posledice mogu dovesti do oštećenja tkiva, organa…

Nezdrava hrana, velike količine industrijski procesirane hrane, stres i slaba fizička aktivnost su “recept” za dijabetes.

Sa doktorom Sašom Kikovićem, endokrinologom sa VMA, razgovarali su o prvim znakovima koje ukazuju na dijabetes:

*Kada rezultati pokažu povećanu glukozu u krvi, šta pacijent treba da radi? Da li se stanje prati neko vrijeme ili odmah traže odgovarajući lekovi?

Kod pacijenata koji imaju povišenu glikemiju našte ≥7.0mmol/l i ako se to potvrdi u ponovnom uzorku radi se o šećernoj bolesti i u zavisnosti od tipa treba započeti liječenje. Ako je glikemija našte od 6.1 do 6,9 (* 5.6 – 6,9) mmol/l uraditi test opterećenja šećerom (OGTT). Kada je glikemija našte < 6,1 mmol/l (* < 5,6) a glikemija u 120 min. OGTT-a ≥7.8 i <11.1mmol/l radi se o Intoleranciji na glukozu . Neadekvatna glikemija našte podrazumijeva sitaciju kada je glikemija našte od 6.1 do 6.9mmol/l (*5,6-6,9) a u 120 min OGTT-a <7.8mmol/l. Ovo su podaci američke asocijacije za dijabetes.

Nedekvatna glikemija naše i intolarancija na glukozu predstavljaju predijabetes. To stanje zahtjeva započinajnje liječenja, inicijalno promjena stila života( dijeta, fzička aktivnost), a po potrebi i medikamentozna terapija.

Dijagnostički kriterijumi za dijabetes:

1. Glikemija našte ≥ 7,0 mmol/l ili,

2. Glikemija u toku OGTT-a sa 75 g glukoze u 120. minutu ≥ 11,1 mmol/L ili,

3. Glikemija u bilo kom slučajnom uzorku krvi (bez obzira na obrok) ≥ 11,1 mmol/L uz prisustvo tipičnih dijabetesnih simptoma (poliurija, polidipsija, gubitak u telesnoj težini)

4. HbA1C ≥ 6.5%

*Da li se povišena glukoza u krvi može smanjiti dijetom i koji je to način ishrane u pitanju?

Svim pacijentima savjetuje se takozvana dijabetična dijeta, a kalorijski unos se prilagođava prema konstituciji pacijenta. Samo liječenje dijetetskim režimom ishrane može se sprovoditi kod pacijenata sa graničnim vrijednostima glikemije.

Dijabetična dijeta treba da sadrži 50 – 55% ugljenih hidrata , 30 – 35 % masti (<30 u tipu 2 DM) i 10 – 15% proteina. Broj obroka 5 – 6 dnevno. Što se tiče unosa soli kod pacijenata za normalnim krvnim pritiskom preporučuje se 6 g dnevno, a kod pacijenata sa povišenim krvnim pritiskom 3 g na dan.

Bitno je fokusirati se na unos najzdravijih ugljenih hidrata, koji se prvenstveno nalaze u voću, povrću, cjelovitim žitaricama, mahunarkama (pasulj, grašak i sočivo) i u mliječnim proizvodima sa niskim sadržajem masti. Vlakna regulišu varenje hrane i pomažu u kontroli nivoa šećera u krvi. Hrana bogata vlaknima uključuje povrće, voće, orahe, mahunarke (pasulj, grašak i sočivo), pšenično brašno i pšenične mekinje.

Konzumirati rečnu ili morsku ribu barem dva puta nedeljno. Riba može biti dobra alternativa za meso koje je bogato lošim mastima. Na primer, bakalar, tunjevina i iverak imaju manje ukupne masti, zasićenih masti i holesterola nego svinjetina ili piletina. Ribe kao što su losos, skuša, tunjevina, sardina i plava riba bogate su omega-3 masnim kiselinama koje doprinose očuvanju KVS.

Hrana koja sadrži mononezasićene i polinezasićene masti može smanjiti nivo holesterola. To su avokado, bademi, orasi, masline i uljane repice, masline i kikiriki. Ali ne pretjerivati pri unosu navedenih namirnica jer su sve masti vrlo kalorične.

*Namirnice koje treba izbjegavati kod dijabetesa?

Dijabetes povećava rizik od srčanih bolesti i moždanog udara ubrzavanjem razvoja aterosklerotskih promena. Hrana koja bi se trebala izbegavati kako ne bi došlo do razvoja ozbiljnih poremećaja obuhvata:

-zasićene masti
-mliječne proizvode sa visokim sadržajem masti
-namirnice visoko obrađenih namirnica životinjskog porekla kao što su šunke, kobasice, slanina i slični proizvodi
-trans masti: ova vrste masti se nalaze u prerađenim proizvodima, prženim proizvodima, margarinu

Holesterol: Izvori holesterola uključuju mlečne proizvode sa visokim sadržajem masti, meso, jaja. Cilj je ograničiti unos na oko 200 miligrama (mg) holesterola dnevno.

U redovnoj kontroli terapije treba posebno obratiti pažnju:

• Da li je adekvatna ishrana sastavni dio načina života ?

• Da li dnevni raspored unosa kalorija odgovara vrsti insulinske terapije, načinu života i lokalnim navikama u ishrani ?

• Da li je unos kalorija odgovarajući za željenu tjelesnu težinu ?

• Da li se obroci i užine uzimaju u odgovarajuće vrijeme?

• Da li je unos alkohola značajan i da li to doprinosi pojavi hipoglikemija ?

• Da li postoji potreba za posebnim oblicima dijete (poseban način života, pojava komplikacija)?

*Koji faktori rizika su za osobe koje imaju konstantno glukozu na granici?

Kod tih osoba prije svega je povećan rizik za nastanak šećerne bolesti, a ako se takvo stanje ne prepozna na vrijeme i dođe do pojave manifestne šećerne bolesti ti pacijentiu mogu već imati neke komplikacije kao što su oštećenje srca i velikih i malih krvnih sudova, nerava, bubrega i očiju.

*Ako osoba nije imala genetske predispozicije za dijabetes, a do stanja povišene glukoze je došlo u određenoj životnoj dobi (40. 50 ili 60 godina), šta može biti uzročnik?

Gojaznost, smanjena fizička aktivnost i stres su faktori koji utiču na pojavu šećerne bolesti.

Sve faktore možemo podijeliti na:

a) Faktori na koji ne možemo uticati je nasleđe. Izraženije je kada je u pitanju dijabetes tip 2 nego u dijabetes tipu 1 koj je insulinozavistan.

b)Faktori na koje nekada možemo, a nekada ne možemo uticati su:

-virusne infekcije (coxakie B, Rubeola, Mumps, Citomegalovirus)

-neki sastojci hrane (veći unos kazeina), značaj dojenja do prve godine dana života

-neki specifični lijekovi i hemijske supstance oštećuju ćelije pankreasa i utiču na proces stvaranja insulina

c) Faktori rizika na koje možemo i moramo uticati :

-način ishrane
-nedovoljna fizička aktivnost
-gojaznost
-arterijski krvni pritisak
-pušenje

Procjena rizika za razvoj tipa 2 dijabetesa

Testirati sve osobe sa ITM ≥ 25 kg/m2 i nekim od sljedećih faktora rizika (jedan ili više):

1. Fizička neaktivost

2. Žene kod kojih je tokom trudnoće registrovan gestacijski dijabetes ( GD ) ili one kod kojih se dobija podatak o makrozomiji naporođaju (TT novorođenčadi > 4000g)

3. Hipertenzija (krvni pritisak ≥ 140/90)

4. Dislipoproteinemija (HDL-h < 0,90 mmol/l i/ili Tg ≥ 2,82mmol/l)

5. Žene sa dijagnozom sindroma policističnih jajnika ( PCOS)

6. Osobe sa prethodno registovanim poremećajem glukozne tolerancije (IFG, IGT) i izmerenom vrednošću HbA1c ≥ 5,7%

7. Stanja povezana sa insulinskom rezistencijom (akantozis nigrikans, gojaznost)

8. Osobe sa kardiovaskularnim oboljenjima KVB

Za one koji nemaju navedene faktore rizika preporučuje se testiranje nakon 45-te godine.

Ako su rezultati testa uredni, savjetuje se retestiranje nakon tri godine. Takođe, preporučuje se češće testiranje pacijenata sa predijabetesom (jednom godišnje) i onih koji imaju više pridruženih faktora rizika.

BONUS VIDEO: NOVA TURSKA hit SERIJA LJEPŠA SAM OD TEBE na LINKU ISPOD 2022

https://rbsm-serije.com/index.php/2022/06/09/lepsa-sam-od-tebe-1-epizoda-sa-prevodom-video/

Share this…
Share on Facebook

Facebook

Pin on Pinterest

Pinterest

Tweet about this on Twitter

Twitter

Share on LinkedIn

Linkedin

Zdravlje i Ljepota

Temperaturni šokovi NAJOPASNIJI po zdravlje ovih ljudi: Evo šta da radite da sprečite FATALNE posledice

Published

on

Prethodnih dana živa u termometru dosezala je i neverovatnih 37 stepeni, a tek smo zagazili u prve dane leta. Prema najavama meteorologa, to bi moglo da potraje, a u pojedinim delovima zemlje očekuju se lokalne nepogode. Ovakvo, promenljivo vreme izrazito nepovoljno utiče na određene grupe ljudi.

Zbog visokih temeperatura kardiovaskularnim i hroničnim bolesnicima ne savetuje se izlazak iz kuće između 11 i 18 časova, kao ni fizički i mentalni napor. Stručnjaci kažu, važno je redovno uzimati propisanu terapiju, ali i ići na kontrolni pregled.

Nedavno smo imali temperaturne oscilacije, kada su se u jednom danu smenjivala dva godišnja doba, što ne pogoduje ni zdravim ljudima, a posebno ne hroničnim bolesnicima. Vremenske prilike se menjaju, pa kako nas ponovo očekuju temperaturne oscilacije, važno je skrenuti pažnju kako se ponašati kada živa u termometru naglo padne.

Stručnjaci, apeluju da ne sme doći do napora, teškog fizičkog zamora, ali se takođe ne sme ni preskakakti propisana terapija. S druge strane i epidemija koronavirusa ostavila je određene posledice na ovu grupu bolesnika, te je potrebno da budu na oprezu i da redovno i na vreme uzimaju lekove.

Prof.dr Goran Milašinović, direktor Pejsmejker centra Univerzitetskog Kliničkog centra Srbije nedavno je objasnio da se temperaturne razlike veoma loše odražavaju na ovu grupu pacijenata jer su srce i krvni sudovi osetljivi.

– Veoma loše utiču temperaturne razlike, srce i krvni sudovi su veoma osetljivi. Adrenalin se bitno angažuje nadražuje i povećava, i to pravi velike tegobe kod kardiovaskularnih bolesnika, pre svega skokove pritiska kod osoba koje već imaju hipertneziju. Isto tako zbog povećanog adrenalina u krvi, mogu se javiti i opasne atritmije, što se uglavnom javlja kod onih koji imaju slab srčani mišić. Savet je, svakako, da se što manje izlažu fizičkim ali i mentalnim naporima, pogotovo osobe koje imaju registrovane karidovaskularne bolesti – objašnjava profesor Milašinović.

Infarkt miokarda kod mladih, bez obzira na vreme
Infarkt miokarda iako je nekada rezervisan za stariju populaciju, već godinama unazad javlja se i kod mlađih ljudi ispod 45 godina. Iako je korona virus doprineo da se taj trend „ubrza“, evidentno je da se već 20 godina unazad granica pomera ka mlađoj populaciji. Razlog je, kažu lekari, genetika, način života, dijabetes, gojaznost, ali i cigarete. Korona je tu samo ubrzala da se niz kardiovaskularnih oboljenja poveća, ali ovakav trend prati nas već godinama unazad i to je činjenica. Vremenske, temperaturne razlike ne odgovoraju ni mladima.

Prof.dr Goran Milašinović, podseća da je Kovid 19 napravio dve vrste problema u vezi sa kardiovaskularnim bolestima. Kako kaže jedna vrsta problema je potencijalni miokarditis koji je otkriven kod 10 odsto pacijenata, a drugi je odlaganje lečenja bolesti, što je svakako globalni trend.

– Kod 10 odsto pacijenata došlo je do zapaljenja srčanog mišića ili zapaljenja srčane maramice, i to je jedan problem. Ne možemo sa sigurnošću da tvrdimo kakva je ta veza, budući da nije bilo obdukcija tokom epidemije, ali zahvaljujući jasnoj kliničkoj slici, isključivanja drugih faktora, izgleda da to na kraju ipak jeste u direktnoj vezi sa kovidom. Svakako, to nije tako veliki broj pacijenata, i oni uglavnom nisu završavali fatalno sa velikim posledicama, ali su imali produženo trajanje oporavka i lečenja miokarditisa i nakon kovida – naveo je profesor Milašinović.

Novi pejsmejkeri
Podsetimo, za pacijente obolele od kardiovaskularnih bolesti, od sada je dostupna i novija tehnologija kada su pejsmejkeri u pitanju, te će praćenje pacijenata od sada biti moguće i preko blutut tehnologije, a ne kao do sada samo preko interfejsa, aparata koji bi pacijent imao kod kuće.

– Blutut tehnologija će biti prvi put instalirana u istočnoj Evropi i to kod nas, kod nas to počinje od 15.juna. Svakako, baš ovaj aparat nije potreban svim pacijentima, zato ćemo vršiti procenu i videti kome je to zaista potrebno jer se radi o skupljim aparatima – rekao je Milašinović.

Naime, odavno postoji u pejsmejker tehnologiji trend da se pacijenti prate na daljinu, to je takozvano telemetrijsko praćenje, komunikacija između aparata koji je ugrađen i lekara. To se do sada pratilo pomoću aparata interfejsa, koji bi pacijent imao u svojoj kući, i onda bi taj aparat slao podatke iz pejsmejkera kada je pacijent na udaljenosti od tri, do četiri metara.

Međutim, sa novim konceptom interfejs neće biti potreban onima sa novim aparatima, te će pacijent direktno biti povezan sa Pejsmejker centrom.

BONUS VIDEO: NOVA TURSKA hit SERIJA LJEPŠA SAM OD TEBE na LINKU ISPOD 2022

https://rbsm-serije.com/index.php/2022/06/09/lepsa-sam-od-tebe-1-epizoda-sa-prevodom-video/

Share this…
Share on Facebook

Facebook

Pin on Pinterest

Pinterest

Tweet about this on Twitter

Twitter

Share on LinkedIn

Linkedin

Continue Reading

Zdravlje i Ljepota

Koža Vam Se Neće Guliti: AKO IZG0RITE NA SUNCU, MOMENTALNO URADITE OVO – Spas!

Published

on

Jesi li i ti od onih koji uživaju u sunčanju tokom ljetnih dana? Ali, da li si dovoljno oprezna po tom pitanju? Moraš biti oprezna jer izloženost suncu može podstaći ljuštenje kože ili opekotine. Tvoja koža se peruta jer želi da odbaci oštećene ćelije. U nastavku ti donosimo kako da spriječiš ljuštenje kože nakon sunčanja.

Prevencija je uvek najbolji lijek kako ne bi došlo do perutanja ili opekotina od sunca, a zaštitna krema je neophodna tokom ljetnih dana. Izuzetno je važno da namažeš zaštitnu kremu prije izlaganja suncu, a ukoliko ideš u vodu, namaži se i nakon što izađeš. Posebno vodi računa o skrivenim predjelima na koži.

Crvenilo, bol i ljuštenje kože su nepogrešivi znaci da si proveli previše vremena na suncu. Ljuštenje kože nakon opekotina od sunca je pokušaj tijela da se oslobodi oštećenih ćelija i da te zaštiti od prijevremenog starenja i raka kože. Nažalost, ova pojava takođe izaziva svrab i neugodnost. Dok ljuštenje kože ne može uvijek da se izbjegne, ipak možeš smanjiti vjerovatnoću da će se tvoja koža manje ljuštiti odgovarajućom brigom odmah nakon izlaganja suncu.

Možda te bude zanimalo i kako da zaštitiš kosu od sunca i visokih temperatura.

Prvi korak

Lijekovi poput Ibuprofena smanjuju bol i opekotine, te smanjuju rizik od ljuštenja. Klinika Mayo navodi da su anti-inflamatorni lijekovi poput ovog najefikasniji kada se uzimaju vrlo brzo nakon izlaganja suncu.

Drugi korak

Tuširaj se hladnom vodom kako bi ti se koža prije ohladila. Ne peri opečenu kožu jakim sapunima i izbjegavaj da se koža osuši nakon kupanja, jer to može povećati vjerovatnoću da će ti se koža ljuštiti.

Treći korak

Nanesi kremu nakon tuširanja na područja koja si sunčala. Uradi to odmah nakon što izađeš iz kupatila. Pojedine kreme su specijalno dizajnirane za izgorjelu kožu i mogu se kupiti u svim prodavnicama koje prodaju kozmetičke preparate i apotekama. Većina njih sadrži aloe veru koja smiruje kožu, pomaže kod upale i učestvuje u prevenciji od ljuštenja.

Četvrti korak

Pij više vode kako bi podstakla obnavljanje kože i spriječili njeno ljuštenje. Klinika Mayo tvrdi da izlaganje suncu može prouzrokovati povećanje gubitka tečnosti i dehidrataciju, što čini užasno važnim da piješ dovoljno vode, posebno prvih nekoliko dana nakon što si izgorjela.

Peti korak

Nemoj grebati kožu, niti je češati. Spaljena koža često svrbi, ali grebanje će samo povećati oštećenje tkiva i povećati rizik od ljuštenja. Ukoliko dobiješ potrebu da se počešeš, primijeni neki smirujući aloe vera gel direktno na mjesta koja te svrbe, ili nanesi kocke leda umotane u tkaninu na kožu. Oba ova načina trebala bi ti omogućiti privremeno olakšanje.

Šesti korak

Redovno koristi kremu za sunčanje, to bi zaista trebalo da bude dio tvoje svakodnevne rutine, ali je to posebno važno kada imaš opekotine od sunca. Vrijeme provedeno na otvorenom prostoru bez zaštite tvoje već oštećene kože povećava rizik od ljuštenja i pogoršava tvoje opekotine.

Koristi hidratantne kreme i losione koji će nahraniti kožu ili med. Takođe možeš koristiti ovsene pahuljice natopljene u mlijeku i hladne obloge: peškir natopi obranim mlijekom ili zelenim čajem.

Stvari koje će ti trebati kada kreneš na odmor i kupanje:

Anti-inflamatorni lijekovi poput Ibuprofena
Krema od aloe vere
Krema za sunčanje, SPF 30 ili više

Nadamo se da ti ne treba ni govoriti da bi najbolje bilo izbjegavati direktno izlaganje sunčevim zracima između 10 i 16 sati, kao i da ti je obavezno potrebna krema za sunčanje sa visokim zaštitnim faktorom. Ten će doći postepeno, a trebalo bi i napokon shvatiti da je zdravlje kože ipak važnije od tamnije puti. Zato, poslušaj ove naše savjete i mirna otiđi na more, bazen ili rijeku.

BONUS VIDEO: NOVA TURSKA hit SERIJA LJEPŠA SAM OD TEBE na LINKU ISPOD 2022

https://rbsm-serije.com/index.php/2022/06/09/lepsa-sam-od-tebe-1-epizoda-sa-prevodom-video/

Share this…
Share on Facebook

Facebook

Pin on Pinterest

Pinterest

Tweet about this on Twitter

Twitter

Share on LinkedIn

Linkedin

Continue Reading

Zdravlje i Ljepota

POMIJEŠALA JE VODU I BRAŠNO, PA OPRALA KOSU: Kad je osušila nije mogla da vjeruje – KLADIMO SE DA ĆETE ODMAH PROBATI

Published

on

Žene koje su isprobale trik kažu da im kosa nikad nije bila ljepša

Veliki broj žena se žali da im se kosa jako brzo masti, čak i kad je peru na dan ili dva.

Možda je problem i u samoj kosi, ali ništa vas ne košta da pokušate da operete kosu na malo drugačiji način. Umjesto skupih preparata isprobajte jednostavan trik sa brašnom.

Žene koje su već isprobale ovu metodu, bile su gotovo jednoglasne – kosa im nikada nije izgledala sjajnije i ljepše!

Ovo je vrlo moguće. Stvar je u tome da skrob iz brašna topi sebum (masnoću) sa korijena i sa kose. Pored toga, neke vrste brašna, poput raženog, njeguju kosu jer sadrže hranjive materije, poput vitamina B5, cinka i gvožđa.

Ove hranjive materije takođe jačaju kosu. Ukoliko se odlučite da isprobate ovaj tretman, izbjegavajte brašna bogata glutenom – pšenično ili speltino.

Priprema:

Pomešajte čašu vode sa četiri kašike brašna i miješajte dok ne nastane kremasta pasta.

Ostavite mješavinu na kosi između 5 i 10 minuta. Na kraju dobro isperite kosu običnim šamponom.

BONUS VIDEO: NOVA TURSKA hit SERIJA LJEPŠA SAM OD TEBE na LINKU ISPOD 2022

https://rbsm-serije.com/index.php/2022/06/09/lepsa-sam-od-tebe-1-epizoda-sa-prevodom-video/

Share this…
Share on Facebook

Facebook

Pin on Pinterest

Pinterest

Tweet about this on Twitter

Twitter

Share on LinkedIn

Linkedin

Continue Reading

SLUŠAJ RADIO

  1. RBSM RADIO

July 2022
M T W T F S S
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Popularno

Copyright © 2021 Radio Balkan Seher Mahala