Doktor: Evo zašto nikada ne treba sjediti u mokrom kupaćem kostimu

Osam miliona ljudi godišnje javlja se ljekaru zbog simptoma urinarne infekcije. Smatra se da su urinarne infekcije druge po učestalosti, odmah iza respiratornih.

Najčešće govorimo o infekciji mokraćne bešike, cistitisu, što i jeste najčešća lokalizacija, međutim, svaki dio urinarnog trakta može da bude i mjesto infekcije.

Naš urinarni trakt čini 6 organa: Bubrezi i ureteri, koji su parni organi, mokraćna bešika i uretra.

Urinarne infekcije značajno su češće kod žena, a odgovor leži upravo u samoj anatomiji urinarnog trakta.

Ženska uretra je 3-4 puta kraća nego muška, i sam otvor uretre kod žena je znatno bliži anusu, što omogućava da bakterije koje se normalno nalaze u debelom crijevu pređu iz crijeva, preko međice, u uretru, i da dovedu do urinarne infekcije.

Pri pojavi simptoma poput učestalog mokrenja, bola pri kraju mokrenja, kao i peckanja prilikom mokrenja, uvijek se treba javiti ljekaru.

Dijagnoza urinarne infekcije postavlja se analizom urina. Samo uzorkovanje je često kamen spoticanja mnogih pacijenata.

Kada se uzima uzorak urina, treba obratiti pažnju da se uzorkuje prvi jutarnji urin, srednji mlaz, i sam uzorak do analize ne treba da stoji na sobnoj temperaturi, već u frižideru. Sobna temperatura pogoduje razvoju bakterija u urinu, te sam nalaz, stoga, neće biti reprezentativan.

U ljetnjim mjesecima, urinarne infekcije bivaju i češće, a mnogi se pitaju da li mokar kupaći kostim treba mijenjati suhim?

Odgovor doktorice Katarine Bajac je da upravo to treba činiti.

“Nikako nije dobro da budete više sati u vlažnom kupaćem kostimu, koliko god da se „brzo suši“. Presvlačenje kupaćeg kostima je odlična mjera prevencije urinarnih infekcija, a pored nje, treba unositi dovoljnu količinu tečnosti, i ne odlagati odlazak u toalet. Nemojte analizirati laboratorijske rezultate urina, niti urinarnu infekciju liječiti sami, jedino ispravo jeste liječenje infekcije od strane ljekara, po mogućstvu urologa”.

GLEDAJTE NAJNOVIJE SERIJE – SVE EPIZODE NA SAJTU – KLIKNI OVDJE 

www.rbsm-serije.com

Pratite nas na INSTAGRAMU I FACEBOOKU 

(RBSM-RADIO)

 

Share this…
Share on facebook

Facebook

Share on pinterest

Pinterest

Share on twitter

Twitter

Share on linkedin

Linkedin