Dodajte sodu bikarbonu kada kuhate jaja! RAZLOG JE FANTASTIČAN! (VIDEO)

Za svaki problem postoji rješenje i zaista je tako, barem kada su kuhana jaja u pitanju.

kuhana-jaja-620x465

Ovdje se radi o fantastičnom triku koji će vam olakšati život.

Stručnjaci kažu kako su jaja stara između 7 i 10 dana idealna za kuhanje i najlakše ih je oguliti. Sigurno ste primhetili kako neka jaja ogulite bez problema, a druga, iako su bila u istoj kutiji, vam zadaju toliko muke da vam prisedne jelo.

Da bi izbjegli takva neprijatna iznenađenja, dok se kuhaju u vodu dodajte kašiku soda bikarbone. Starija jaja se gule lakše, ali kod svježih je obrnuto, odnosno dolazi do problema s uklanjanjem ljuske. Soda bikarbona će povećati vlažnost i kasnije ćete ih oguliti bez ikakvih problema.

Još neki trikovi za savršeno kuhana jaja:

  • Ako ne znate koliko su jaja stara, pokušajte ovaj trik – stavite ih u vodu i pogledajte kako se ponašaju. Ako potonu na stranu (u vodoravnom položaju), tada su vrlo svježa. Ukoliko potonu, ali stoje okomito – tada su savršena za kuvanje. Jaja koja isplivaju su stara.
  • Zagrijavanje jaja prije stavljanja u vruću vodu dobar je trik protiv pucanja. To možete napraviti na dva načina – tako da ih izvadite iz frižidera i ostavite da postignu sobnu temperaturu ili ih stavite u toplu vodu iz slavine na nekoliko minuta. Naime, ekstremna promena temperature glavni je uzrok pucanja ljuske kod kuvanja.
  • Ako želite da dobijete tvrdo kuhana jaja, najsigurnije ih je staviti u hladnu vodu i tek tada početi kuhati. Šanse za pucanje ljuske tada su vrlo male.
  • Ako želite da dobijete jaja s mekanim žumancem unutra, tada ih kašikom polako stavljajte u vruću vodi i mjerite vrijeme. Zavisno od veličine jaja, biće vam potrebno oko tri minute.
  • Pazite da su sva jaja potopljena kada ih kuhate jer inače neće biti jednako kuhana. Takođe, ako jaja prekuhate, tada će ona oko žumanca biti zelenkaste boje, a belanac će biti gumenastiji.
  • Nakon kuhanja ubacite jaja u hladnu kupku – u hladnu vodu ili u hladnu vodu u koju ste ubacili kockice leda. I to pomaže kasnijem lakšem guljenju.
  • Ako želite da dobijete kajganu u ljusci, tada jaja dobro promučkajte prije kuvanja. Ovu metodu pripreme zovu i “zlatnim jajetom” jer unutrašnjost ima jednoličnu žutu boju.

GLEDAJTE NAJNOVIJE SERIJE – SVE EPIZODE NA SAJTU – KLIKNI OVDJE 

www.rbsm-serije.com

Pratite nas na INSTAGRAMU I FACEBOOKU 

(RBSM-RADIO)

GLEDAJTE NAJGLEDANIJU TURSKU SERIJU  KLIKNI OVDJE