DOBROSLAV zagrnuo PAMTALNONE da ide SPORED SEBE – Taman kada SE SAGAO IZ zbuna ga UHVATILO NESTO ZA JAJA SLIKAO GA JE

Mnoge životinjice skrivaju se u lišću: bubice, žabice, gušteri… Ali pazite se – tu može sklupčan da leži i neki poskok.

Šetajući se kroz prirodne lepote Srbije, imao je sreće da naleti na jednog mladunca ove opake guje. Kažemo “sreće”, jer – reč je o zaljubljeniku u prirodu koji je po prvi put uživo video najotrovniju zmiju Evrope i napravio fenomenlnu fotografiju.

I nije tako strašno. Poskok živi svoj život i čeka svoj “ručak”. Za to vreme na ljude se ne obazire, sve dok ga ne diraju. A fotografisanje mu ne smeta, ume i da pozira.

 

zmija-poskok | Priroda | Životinje

Samo, pripazite kada ste u šumi, jer ako pružite korak i gazite po lišću ili gustom rastinju, možete da povredite i neku zmiju, a onda i ona vas.

– Mnogo sam slušao bajki o ovoj maloj “zveri”… I evo, sretoh je uživo. Na putu ka Predovom Krstu i vidikovcu Bilješka stena, prolazi se kanjonom reke Dervente, na jednom uzvišenju iznad reke ugledasmo njega, poskoka, najotrovniju zmiju Evrope, kako se šćućurio i čeka svoj plen.

Uspeo sam da priđem aparatom na 30-40 centimetara kako bih napravio snimak. Samo nekoliko sekundi nakon toga otpuzao je u suprotnom smeru i onda sam video da je u pitanju mladunac star nešto manje od godinu dana, debljine ne veće od domalog prsta i dužine oko 30 centimetara – napisao je Uroš.

On je dao i savet ljudima kako da se čuvaju, ali i kako da nauče da poštuju prirodu i njen živi svet – bez straha.

– Ako ga sretnete, samo mirno, jer napada isključivo u odbrani čoveka, i to samo ako ga nagazite ili drugačije ugrozite. U suprotnom se sklanja i odlazi. Naravno, adekvatna obuća je jako važna ako se baš desi da ga zgazite jer je ne može probiti pri ugrizu. A što se bajki tiče, gledao sam emisiju, niti skače, niti je agresivan prema ljudima…

Samo se brani ako mora i u zasedi čeka svoj plen, idealno kamufliran. Tamo gde je više braon lišća, šare su mu braon, ovde gde je puno zelenila, zelene kao što vidite. Tako da se ne treba previše plašiti, već samo biti obazriv. A ime poskok je dobio isključivo zbog munjevite reakcije kada ujeda plen, pa izgleda kao da je naglo skočio iz nepomičnosti – objasnio je:

Kako kaže, zmije je sretao i ranije, često dok je boravio na vikendici na Kosmaju, koji je inače pun neotrovnih i korisnih zmija, ali poskoka vidi po prvi put.

A u komentarima na njegovu objavu o poskoku samo su počele da se nižu slike zmija iz cele Srbije – mnoge od njih šarene, sa karakterističnim “rogom”.

Postoje i mesta gde su ljudi i zmije gotovo navikli jedni na druge, i to baš ove najotrovnije. Najpopularnije mesto gde su ljudi, hteli to ili ne, morali da prihvate suživot sa ovim gujama jeste Golubačka tvrđava. Otkad je rekonstruisana, pravi je raj za turiste, ali uz jedno važno upozorenje: zmije su svuda oko vas, ako ih ugledate, samo ih ne dirajte. I, mnogi su se vratili sa prelepim slikama tvrđave i njenih gmizavih stanovnika.

 

GLEDAJTE NAJNOVIJE SERIJE – SVE EPIZODE NA SAJTU – KLIKNI OVDJE 

www.rbsm-serije.com

Pratite nas na INSTAGRAMU I FACEBOOKU 

(RBSM-RADIO)