DNK test dokazao da je majka UJAK svoje ćerke: Nije nikakva greška, naučnici su zapanjeni

Stručnjaci su na kraju zaključili da se odgovor na ovu misteriju krije u izuzetno retkom fenomenu

 

DNK test obavljen u SAD, koji je otkrio da je jedna majka takođe ujak svoje ćerke zbunio je naučnike nakon što su prvobitno odbačeni kao laboratorijska greška ranije ovog meseca.

Huan Junis, stručnjak za forenzičku genetiku na Institutu “Kolumbija” za genetiku, predstavio je ono što je u početku bio rutinski test očinstva jednoj devojci na Međunarodnom simpozijumu o identifikaciji ljudi u Vašingtonu.

 

Međutim, stvari su se zakomplikovale kada su neki delovi testa sugerisali da biološka majka deteta zapravo nije njena majka, što se u medicinskoj terminologiji naziva „isključenje majke“. Druge komponente su ukazivale da njen navodni otac zapravo nije bio njen otac, što je rezultat koji se čita kao „isključenja oca“.

Povrh svega toga ispalo je da je uzorak krvi majke testiran kao muški, jer sadrži par XY hromozoma hromozoma koje imaju biološki muškarci umesto dva X hromozoma koji su određuju ženski pol.

Dok neke interseksualne žene imaju žensku anatomiju uprkos tome što nose XY hromozome, one su obično neplodne. Naučnici su ponovili DNK test sa originalnim uzorcima krvi i bili dodatno zbunjeni kada su dobili identične rezultate.

Izuzimanje majke sa testa otkrilo je da je otac devojčice definitivno njen biološki otac, što je izazvalo još više konfuzije jer su pojedini muški geni “nestali” kada je majka izuzeta.

Ljudska himera

Odgovor na ovu misteriju ležao je u DNK testu iz 2002. godine 52-godišnje žene po imenu Karen Kigan, za koju su Junis i njegov tim zaključili da je „tetragametična himera”, mešavina četiri (tetra) jajne ćelije i spermatozoida (gamete), umesto uobičajenih dva. To se dešava kada se geni blizanca koji je “nestao” na početku trudnoće kasnije pomešaju sa genima preživelog blizanca tokom rane trudnoće.

– Detetova majka je prirodna himera. Jedan blizanac (muški) je srastao sa drugim (ženskim) blizancem i nestao rano u trudnoći – zaključio je genetski patolog Robert Venk.

Postoji samo oko 20 dokumentovanih slučajeva himerizma, prema Iunisu, koji je sugerisao da stvarna učestalost ove pojave nije poznata.

– Verovatno ih ima više. I to može imati ogroman uticaj na nečiji život – dodao je on.(RBSM-RADIO)

 

GLEDAJTE NAJNOVIJE SERIJE – SVE EPIZODE NA SAJTU – KLIKNI OVDJE 

www.rbsm-serije.com

Pratite nas na INSTAGRAMU I FACEBOOKU 

(RBSM-RADIO)

Share this…
Share on facebook

Facebook

Share on pinterest

Pinterest

Share on twitter

Twitter

Share on linkedin

Linkedin