Dijelovi otpusnog pisma djevojčice Džene Gadžun

Dijelovi otpusnog pisma djevojčice Džene Gadžun

Slučaj Džene Gadžun, djevojčice iz Kaknja koja je usljed rutinske oftalmološke operacije očnog kapka u privatnoj stomatološkoj ordinaciji, uz iznajmljenog anesteziologa završila kobno, otkriva nove detalje.

U otpustnom pismu, koje eksluzivno objavljuje N1 uz dopuštenje punomoćenika roditelja dvogodišnje djevojčice Amile i Murise Gadžun, navedeno je detaljno šta se zbivalo. Poštivajući i medicinsku i novinarsku etiku izdvajamo samo činjenice.

 

Prilikom prijema 8. novembra „liječnica Hitne medicinske pomoći navodi da su pozvani u privatnu polikliniku radi aresta tokom operacije očnog kapka.“

 

Također, prilikom prijema, navodi se u otpusnom pismu: „Djevojčica je bila u pratnji ljekara HMP, ljekara anesteziologa i oftalmologa koji su vodili operativni zahvat u privatnoj zdravstvenoj ustanovi, komatozna…“

 

Srčani arest, reanimacija su rađeni tokom operacija

 

Dan kasnije nakon potvrde da je PCR negativna prebačena je u jedino intenzivno liječenje, te je precizirano da je djevojčica hospitalizovana „Nakon srčanog aresta i sprovedene reanimacije tokom operacije….Rađen CT mozga, koji je pokazao znake edema mozga i znakove svježe ishemije..“

 

„Edem mozga i znači svježe ishemije“, potvđeno je za N1, mogao bi biti uzrokovan zastojem srca ( srčanim arestom) i reanimacijom.

 

Specijalista ustanovio moždanu komu

 

Slijedeli su kritični dani male Džene.

 

Prilikom procene „kliničkog statusa i moždane aktivnosti“ specijalista je ustanovio „moždanu komu“ navodi se u otpuštenom pismu.

 

Priključena je na aparat za mehaničku ventilaciju, a potom i na respirator, kako bi mala pluća mogla raditi do kraja. Prethodno su na RTG pluća i srca utvrđeni „znaci plućnog edema“.

 

“Čekamo obdukcioni nalaz koji bi trebao dati odgovor na pitanje uzroka smrti. Slijedom toga otvoriće se mogućnosti utvrđivanja propusta u ovom slučaju, dakle ko je kriv ?“, rekao je za N1 Almin Dautbegović, dvogodišnji advokat Džene, porodice Gadžun, kao oštećene strane.

 

N1 je uputio Ministarstvu zdravstva Kantona Sarajevo i ministarstvo upitno dva puta na ista pitanja: Šta će uraditi nakon obimnog izvještaja zdravstvene inspekcije Kantonalnog ureda za inspekcijske poslove KS. U izvještaju je ustanovljeno brojno kršenje pravilnika, ali i zakona. Odgovor iz ministarstva nikako nismo dobili.

 

“Ovdje je principijelno pitanje organizacije zdravstva i privatnog sektora. Naši političari ne mogu riješiti. Kroz ovaj predmet sam mislio tražiti da OHR ili Brisel ponudi model zdravstva kakav je u Evropi. Ili radiš u državnom sektoru ili si privatnik! Privatni sektor kontrolisati po kvalitetu, opremi i svemu ostalom“, istakao je za N1 advokat oštećene porodice Almin Dautbegović.

 

Podsjetimo, dvogodišnju operaciju Džene Gadžun u opštoj anesteziji koja je zakonom potpuno zabranjena prilikom hirurških zahvata u privatnim ordinacijama ( Pravilnikom o uslovima za obavljanje privatne prakse, grupne prakse, kao i uslovima za obavljanje privatne prakse na osnovu posebnog ugovora sa zdravstvenom ustanovom -“SI. novine FBiH”, broj 104/13, 16/14 i 66/IS) završila je fatalno.

 

I drugo, opšta anestezija je izvršena, utvrdila je zdravstvena inspekcija Kantona Sarajevo, anesteziološkim aparatom koji nije verifikovan. Saznajemo – nikada!(RBSM-RADIO)

GLEDAJTE NAJNOVIJE SERIJE – SVE EPIZODE NA SAJTU – KLIKNI OVDJE 

www.rbsm-serije.com

Pratite nas na INSTAGRAMU I FACEBOOKU 

(RBSM-RADIO)

GLEDAJTE NAJGLEDANIJU TURSKU SERIJU  KLIKNI OVDJE 

Share this…
Share on facebook

Facebook

Share on pinterest

Pinterest

Share on twitter

Twitter

Share on linkedin

Linkedin