DEVOJČICA (9) PRODATA STARCU (70) Bolna ispovest: “Zaista ga ne želim, ubiću se…” (FOTO)

Dug i glad primoravaju građane Avganistana da udaju svoje male ćerke u zamenu za miraz i novac.

Otkako su talibani preuzeli kontrolu nad zemljom 15. avgusta, ekonomija je doživela kolaps, što je dovelo do naglog porasta broja siromašnih roditelja koji su primorani da prodaju svoje ćerke i, u nekim slučajevima, nude svoje devojčice za buduće brakove.

Unicef, agencija UN za decu, tvrdi da postoje verodostojni izveštaji koji sugerišu da porodice nude svoje ćerke, koje su stare samo 20 dana, u zamenu za miraz kako bi spasili porodicu od gladi.

Prošlog meseca devojčica (9) je prodata kao mlada muškarcu (55) za 2.100 dolara u vidu ovaca, zemlje i gotovine. Abdul Malik, otac devojčice, rekao je da ima osam člana porodice, i da nije imao izbora osim da proda ćerku kako bi drugi preživeli.

U susednoj Gor provinciji, 10-godišnja devojčica prodata je muškarcu (70) kako bi izmirila porodične dugove.

– Zaista ga ne želim. Ako me nateraju da odem, ubiću se. Ne želim da napustim svoje roditelje – rekla je devojčica sa suzama u očima za CNN.

U sličnom slučaju, Fazal, radnik iz Kabula, dobio je 3.000 dolara u miraz nakon što je svoje ćerke od 13 i 15 godina predao muškarcima koji su duplo stariji od njih.

– Nisam imao drugog načina da prehranim svoju porodicu i otplatim dug. Šta sam drugo mogao da uradim? Očajnički se nadam da neću morati da udam svoju najmlađu ćerku – rekao je za Reuters.

Dodao je da će, ako ponestane novca, možda morati da oženi svoju sedmogodišnju ćerku.

Pre preuzimanja vlasti od strane talibana, zakonska starosna dob za udaju za devojke u Avganistanu bila je 16 godina, ispod međunarodno priznate starosti od 18 godina.

Međutim, ova južnoazijska zemlja je bila svedok monumentalnog porasta dečjih brakova nakon pada avganistanske vlade.

Devojčice se često prodaju za cenu između 500 i 2.000 dolara, prenosi Independent.

Aktivistkinja za prava žena Važma Frog rekla je da svakodnevno čuje za slučajeve udaje maloletnih devojčica i spekuliše da će ove mlade neveste biti prisiljene da imaju seks pre puberteta.

– Broj slučajeva se povećao zbog gladovanja. Ljudi nemaju ništa i ne mogu da prehrane svoju decu. To je potpuno nezakonito i nije dozvoljeno u religiji – dodala je ona.

Najmanje 22,8 miliona Avganistanaca, više od polovine stanovništva zemlje, gurnuto je ka gladovanju zbog političkih previranja i kolapsa ekonomije zemlje.

GLEDAJTE NAJNOVIJE SERIJE – SVE EPIZODE NA SAJTU – KLIKNI OVDJE 

www.rbsm-serije.com

Pratite nas na INSTAGRAMU I FACEBOOKU 

(RBSM-RADIO)

Share this…
Share on facebook

Facebook

Share on pinterest

Pinterest

Share on twitter

Twitter

Share on linkedin

Linkedin