Connect with us

Zanimljivost

Deca u Subotici se GUŠILA od hlora u bazenu: Mladi vaterpolisti u bolnici, roditelji OČAJNI

Published

on

Većina dece je imalo problema sa disanjem, pojedina su se gušila, imala su pojačno crvenilo očiju i druge zdravstvene tegobe

 

U Sportskom rekreativnom centru “Prozivka” u Subotici, najverovatnije zbog previše hlora u vodi u malom bazenu, više dece koji su članovi Vaterpolo kluba „Spartak“ se otrovalo zbog čega im je pružena i medicinska pomoć u Opštoj bolnici.

Većina dece je imalo problema sa disanjem, pojedina su se gušila, imala su pojačno crvenilo očiju i druge zdravstvene tegobe.

 

Kako se saznaje sva deca su trenutno dobro, i dete koje je bilo zadržano u bolnici se upravo otpušta.

Roditelji su zabrinuti i ogorčeni i kako priča majka dečaka koji ima 12 godina deca su se otrovala hlorom.

– Moje dete samo kašlje, pije samo mleko i nadam se da je to to i da će biti u redu, ali čujem da su drugi roditelji morali da vode decu u bolnicu. Imam poruke i roditelja iz Ženskog vaterpolo kluba da su devojčice noćas išle u bolnicu jer ne mogu da dišu. Čula sam da je tako i sa prvim timom. Mi smo se čuli samo sa jednim trenerom i on je to potvrdio. Borimo se sa hlorisanom vodom ne prvi put. Prošle godine smo već imali jedan takav incident. Oni tvrde da je voda dobra, imaju i dokumentaciju za to. Treba videti šta se tačno dogodilo jer hlor ima jako štetan uticaj – kaže majka dečaka koji trenira vaterpolo i koji je na sreću imao lakše posledice zbog previše hlora u malom bazenu.

Otac sedamenastogodišnjeg vaterpoliste kome je pružena medicinska pomoć u Opštoj bolnici kaže da se njegovgom detetu sinoć pojavila pojačana reakacija na hlor. Ranije je imao samo crvenilo oko očiju, a sada je imao problema sa disanjem zbog čega je inhaliran i dobio je terapiju.

– Stariji su imali srednju sliku trovanja. To u suštini jeste trovanje, čitao sam o tome. Dovoljno je jako malo nečega u vodi kao šrto je hlor i da nekome bude ugrožen život. Zato smatram da je to neko nestručno uradio nešto. Pojačano su sipali hlora i verovatno zato se sve dogodilo. Ako sipaju pojačano mora da radi ventilacija jako dobro. Deca su imala kašalj, gušenje i to se kaže trovanje – kaže otac dečaka koji ima posledice trovanja hlora.

Tvrdi da u prvom timu skoro svi imaju neki problem od sinoć zbog hlora. Reč je o nekoliko maloletnih vaterpolista, a ostali imaju više od 20 godina.

– Pretpostavljam da su iz kluba uputili i dopis Savezu pošto je utakmica otkazana. Čim se utakmice odloži to mora da se uradi na osnovu neke dokumentacije. Važno je sada da su dobro, hvala Bogu moje dete je bilo i na kontroli danas i rekli su da je u redu, da pratimo, ali ako primetimo opet neke simptome da odmah dođemo – kaže otac.

Predsednik Vaterpolo kluba Laslo Joža kaže za “Blic” da je tačno da su deca imala posledice po zdravlje i zbog toga su i odložene prvenstvene utakmice.

– Najmanji problem su utakmice, ipak je zdravlje dece na prvom mestu i najvažnije i naravno da brinemo zbog svega što se dogodilo. U kontaktu smo bili već sa direktoricom JKP „Stadion“ pod čijom ingerencijom je bazen i oni će videti zbog čega je došlo do ovog nerećnog incidenta. Nadam se da će ovo biti velika pouka za sve koji rade na održavanju bazena da se ovo ne sme ponoviti nikada više – kaže Laslo Joža.

Prema njegovim rečima težih posledica po zdravlje dece neće biti, tako se trenutno čini. Sve je bilo prolaznog karaktera i kako u ovom trenutku zna jedno dete koje je bilo hospitalizovano se upravo otpušta iz Opšte bolnice i prognoze su dobre.

– Svakako se mora utvrditi da li postoji nečija lična odgovornost. Ponavljam da je zdravlje dece na prvom mestu. Zadnja informacija koju imam da i dete koje je bilo ostalo u bolnici ide kući i zato mogu da kažem da su posledice prolazne. Osim našeg kluba tu trenira još mnogo dece, i plivanje, ali zamislite, verovatno da se taj akcident dogodio u samo jednom ograničenom periodu, roku i samo naša deca iz VK „Spartak“ su pretrpela posledice – kaže Laslo Joža.

Napominje da ovde nije u pitanju tehnički kvar koji bi izbacio sam bazen iz pogona, već se verovatno radi io isparavanju tekućeg hlora koji je bio ubačen u mali bazen i u vazduhu je došlo do reakcije koja je izazvala tegobe kod dece, a vremenom se to samo od sebe saniralo, odnosno, povuklo iz vazduha.

– Nesrećna je svakako okolnost i zato treba sve istražiti detaljno – poručuje predsednik kluba.

Kontaktirano je sa JKP “Stadion” Subotica i direktorka Tamara Dimitrioski je tražila da joj se upute pismeno pitanja. Rekla je da najverovatnije da danas neće moći da odgovori, ali da će čim bude u mogućnosti to učiniti.(RBSM-RADIO)

 

GLEDAJTE NAJNOVIJE SERIJE – SVE EPIZODE NA SAJTU – KLIKNI OVDJE 

www.rbsm-serije.com

Pratite nas na INSTAGRAMU I FACEBOOKU 

(RBSM-RADIO)

Share this…
Share on facebook


Facebook

Share on pinterest


Pinterest

Share on twitter


Twitter

Share on linkedinLinkedin

Zanimljivost

BILJA se UDALA sa 17 GODINA – POSTALA sam neiživljena i ŽELJNA PRAVOG K… kad je OVAJ moj PANDRKNO dala SAM SE U PROMET

Published

on

Ipsovijesti 

Udala sam se veoma mlada na selo, a onda ostišla za Njemačku i promjenili smo život iz korena. Od bjede koje nije imala nišla, postali smo kao neko i nešto… Godine su prolazile, a ja sam bila sretna, nije mi ništa falilo. Ali onda moj muž poginuo. I ja ostala sama. Počela sam biti željna svega…

Nađem tamo nekog švabu udam se za njega, kad i on otegne papke…

Pa se poslije udam za našeg čovjeka iz Prijedora, sretno živimo evo već par godine, da kucnem u drvo radi mu i alatka i sve kako treba. Moj savjet za žene udajte se za normalnog u glavu, ne mora biti bobak, ali da je vrijedan i da poštuje vaše i svoje roditelje.

Ne ostajte same za džabe, savršeno ne postojji, i trošite tu vašu nije od sapuna…

 

NOVE TURSKE HIT  SERIJE  GLEDAJTE  NA LINKU ISPOD

https://rbsm-serije.com/

 

 

Share this…
Share on facebook


Facebook

Share on pinterest


Pinterest

Share on twitter


Twitter

Share on linkedinLinkedin

Continue Reading

Zanimljivost

Mladoženjina DEVOJKA napravila haos na SVADBI: Mlada kuka i plače, a on i dalje laže (VIDEO)

Published

on

Žena je upala na venčanje sa fotografijama koje dokazuju da su u vezi, dok se preljubnik pretvarao da je ne poznaje

 

TikTokom kruži snimak jednog venčanja koje se neslavno završilo.

U pitanju je isečak iz emisije “Cheaters”, što u prevodu znači “Preljubnici”, a glavni akteri su prevarena devojka, prevarena mlada i mladoženja, koji je sedeo na dve stolice.

Naime, tokom čina venčanja na ceremoniji se pojavila razjarena devojka koja je pred mladencima i zvanicama tvrdila da se već godinu dana zabavlja s mladoženjom, dok je on tvrdio da je ne poznaje.

 

 

– On je moj dečko već godinu dana – uzviknula je besna devojka, dok su svi prisutni ostali šokirani.

– Ja ne znam ko je ona – odgovorio je mladoženja.

– Ne znaš ko sam ja?! Ne znaš ko sam ja?! – ponavljala je devojka koja je upala na venčanje, dok je očajna mlada počela da plače.

Devojka koja je upala na venčanje i koja je tvrdila da je s mladoženjom u vezi već godinu dana nije došla nespremna. Ona je naime ponela njihove zajedničke fotografije kao dokaz njihove romanse.

Dok je mlada plakala, a devojka vikala, mladoženja ju je zamolio da napusti venčanje, što je ova odbijala.

– Ne želim da odem, jer on laže sve. Laže mene, nju, laže sve – vikala je devojka.

– Pokušavam da te spasim, jer te laže sve vreme. Mene laže već godinu dana. Ove fotografije su od pre dva meseca – rekla je dvojka mladoj, dok je mladoženja tvrdio da su u pitanju stare fotografije.(RBSM-RADIO)

 

GLEDAJTE NAJNOVIJE SERIJE – SVE EPIZODE NA SAJTU – KLIKNI OVDJE 

www.rbsm-serije.com

Pratite nas na INSTAGRAMU I FACEBOOKU 

(RBSM-RADIO)

Share this…
Share on facebook


Facebook

Share on pinterest


Pinterest

Share on twitter


Twitter

Share on linkedinLinkedin

Continue Reading

Zanimljivost

POZNATI DOKTOR objasnio EVO zasto imate crne PODOCNJAKE do PODA – nije u PITANJU NE SPAVANJE ovo je PRAVA ISTINA

Published

on

Tamni krugovi oko očiju često su pokazatelji da se nismo naspavali i da se akumulira umor na našem licu. Iako smo se u zadnje vreme možda dobro naspavali, koristili neke kreme za oči, nije ni to pomoglo. Stručnjaci upozoravaju da su oni možda su rezultat nekog drugog stanja.

Izlaganje suncu i tamnjenje
Bespotrebno i preterano izlaganje suncu može da utiče na pojačano lučenje melanina, što dovodi do izraženijih krugova oko očiju. Ako je koža posebno tanka ili osetljiva, ovaj vid oštećenja kože može izazvati prevremeno starenje i samo pogoršati nastalu situaciju. Zbog toga, kao što važi za ostale delove tela tako i za kožu i područje oko očiju, treba biti oprezan. Stručnjaci stalno apeluju da se koriti adekvatna zaštitna krema kao i šešir i naočare koje će sprečiti prodiranje UV zraka.

Anemija
Nedostatak gvožđa u telu može se manifestovati tamnim kolutovima oko očiju što su znaci anemije. Svi oni kojima nedostaje ovaj mineral, imaju bled ten sa izraženim krugovima ispod očiju kao i sa izraženim kapilarima i venama po telu. Da bi se podigao nivo gvožđa stručnjaci savetuju unos crvenog mesa, lisnatog povrća a ako treba i suplemenata. Da bi se ono što bolje apsorbovalo najbolje je u kombinaciji sa vitaminom B12 i C.

Alergije i intolerancija

Netolerancija na određenu hranu ili alergije koje mogu dovesti do raznih sinusnih infekcija, začepljuju disajne puteve i dovode do nakupljanja krvi u kapilarima ispod očiju što rezultira tamnim krugovima. Da bi se ublažilo ili eliminisalo ovo stanje preporučuje se korišćenje neti lonca ili čajnika koji će ispirati nosnu šupljinu. Netolerancija na određenu hranu može se utvrditi eliminacionom dijetom određenih proizvoda poput mlečnih i šećera na period od dve nedelje ili se jednostavno podvrgnite testu, piše “sensa.story.hr.”

Problem sa nadbubrežnom žlezdom
Telo vas može upozoriti na dugotrajnu iscrpljenost ili stres i anksioznost kao i netolerancija na neku hranu, da sa nadbubrežnom žlezdom nešto nije u redu, odnosno da postoji tzv. “umor” što će se odraziti crnim kolutovima oko očiju. Za brži oporavak san i odmor su svakako neophodni, ali stručnjaci preporučuju ekstrakt ribizle koji jača imunitet i podstiče rad bubrega. Povoljno utiče takođe na raspoloženje i reguliše metabolizam.

Zadržavanje vode
Često se ističe da preveliki unos soli koja veže vodu zadržava tečnost u organizmu, što rezultira natečenim podočnjacima. Da bi se to izbeglo treba smanjiti konzumaciju prerađene hrane koja sadrži so i potrebno je unositi dosta vode kako bi se ona izbacila . Postoje čajevi koji su poput diuretika i koji mogu povoljno da utiču na ovo stanje. Stručnjaci preporučuju čaj od peršuna.

Dehidracija
Da li ste u poslednje vreme konzumirali više kafe, alkohola ili gaziranog pića? Oni mogu takođe okidači za stvaranje neprijatnih tamnih krugova oko očiju. Ukoliko se pored toga pojačano znojite ili ne unosite vodu možete da dehidrirate zbog čega koža ispod očiju postaje tamnija i opuštenija. Zato je važno da unosite umesto toga bljne čajeve, da pijete dosta vode i jedete voće i povrće.

Problem sa jetrom
Jetra je važan deo metaboličkog procesa i bez njenog pravilnog funkcionisanja, organizam nije zdrav. Ona ima ulogu da uklanja toksine i njena ugroženost može uticati na ceo proces detoksikacije, što usporava izbacivanje štetnih materija. To dovodi do povećanja proizvodnje slobodnih radikala koji oštećuju tkiva, pa se to reflektuje i na kožu kroz pojavu tamnih kolutova. Stručnjaci preporučuju za ovaj problem čaj od maslačka za detoksikaciju jetre ukoliko je zdrava i čaj od sikavice ukoliko je u lošijem stanju.

Slabi krvni sudovi
Krvni sudovi s godinama postaju slabiji i mogu da se šire ili oštete. Tanka koža ispod očiju ih dodatno čini vidljivima pa je zato neophodno jačati ih na najejdonstavniji način, kroz unos namirnica koje su bogate vitaminom C. Takođe, namirnice koje obiluju bioflavonoidima su poželjne poput bobičastog voća, kivija, zelenog lisnatog povrća i kupusa.

GLEDAJTE NAJNOVIJE SERIJE – SVE EPIZODE NA SAJTU – KLIKNI OVDJE 

www.rbsm-serije.com

Pratite nas na INSTAGRAMU I FACEBOOKU 

(RBSM-RADIO)

Share this…
Share on facebook


Facebook

Share on pinterest


Pinterest

Share on twitter


Twitter

Share on linkedinLinkedin

Continue Reading

SLUŠAJ RADIO

  1. RBSM RADIO

December 2022
M T W T F S S
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Popularno

Copyright © 2021 Radio Balkan Seher Mahala