DAJANA JE DECU OSTAVLJALA MAJCI DOK JE U KREVET DOVLAČILA I MUŠKARCE I ŽENE: Zbog slave bila je spremna na SVE

Slavna kreatorka Dajana fon Firstenberg, koja se sedamdesetih godina prošlog veka proslavila svojim dizajnom haljine na preklop, kao i ludim žurkama i burnim seksualnim životom, bila je odlučna u tome da se popne visoko na društvenoj lestvici, neretko iskorišćavajući muškarce i kršeći norme.

Iza uglađene spoljašnjosti devojke koja je odrasla u jevrejskoj porodici u Briselu, bolna tačka kreatorke tokom celog života bila je njena majka koja je jedva preživela holokaust.

Osećala sam se kao pseto kada sam bila mala devojčica“, rekla je jednom kreatorka.

Sa svojih 77 godina, Dajana se osvrće na prošlost, shvatajući da je oduvek želela da bude fatalna zavodnica, čak i u vrtiću, izdvajajući se od gomile plavokosih devojčica specifičnim izgledom – razmakom među zubima i tamnom kovrdžavom kosom, piše britanski Daily Mail.

Školovanje u Švajcarskoj i Londonu predstavljalo je za nju pravo seksualno buđenje, zahvaljujući vezama kako sa muškarcima, tako i sa prijateljicom lezbejkom Dijanom.

Bila je veoma stidljiva, jake građe i zaintrigirala me je. Zaljubila sam se u nju“, priznala je Dajana.

Dajana fon Firstenberg
foto: Profimedia

Moda šezdestih u Londonu, kao i rok muzika i divlji seks otvorili su vrata fon Firstenberg za životni stil koji bi u nekoliko reči mogao da se opiše kao “seks, glamur i poznate ličnosti”. U tome joj je podršku pružila čak i majka Lili, poručivši joj “da se ne boji, niti da se stidi seksa”.

Upravo zbog svega toga, seks je postao centralni deo njenog života. Dajana bi spavala sa mnogo muškaraca, samo je u nekolicinu bila zaljubljena, a nisu joj bile strane ni afere sa ženama.

Dok je studirala, nije bila preterano ambiciozna, a u to vreme je živela sa majkom i njenim ljubavnikom u Ženevi. Tamo je upoznala imućnog žigola Bernija Kornfilda. Tokom šezdesetih se zaposlila kao recepcionerka i tako dolazila u kontakt sa ovim “nenormalno bogatim” čovekom, koji je uživao u skupim sportskim automobilima, jahanju, jahtama, žurkama i ženama – a posedovao je i zamak u Francuskoj, kuću u Londonu i vilu u Ženevi koja je bila izgrađena za Napoleona.

Dajana je postajala pravi beom, noseći kaubojski šešir, šik rukavice bez prstiju i zvoncare. Bila je debeljuškasta i nosila je odvratni beli ruž, ali to nije uticalo na to koliko je bila divlja i na žurkama stalno nestajala u kupatilu sa muškarcima.

Kada je na jednoj zabavi u Lozani upoznala Egona fon Firstenberga, to je bilo poput ostvarenja njenog sna, u trenutku kada je imala 19 godina. Delovao je poput uglađenog princa.

Imao je zlatno srce i bio veoma velikodušan. Ali takođe, bio je najnemoralnija osoba koju sam upoznala. Spavao bi sa bilo kim – ženama, muškarcima, nije mu bilo važno”, otkrila je Nona Gordon, novinarska britanskog Vogue-a.

Romansa između njega i Dajane se polako razvijala. Ona nije bila njegov tipičan tip žene – plave aristokratkinje. Nosila je nenormalnu, dramatičnu šminku – ljubičastu senku i tamne lakove.

U to vreme, krajem 60-ih godina Dajana se preselila u Pariz, u trenutku kada su se u društvu dešavale promene koje bi mogle da se opišu sloganom “živi bez ikakvih granica i ne uzdržavaj se ni od čega“.

“Dajana je bila divlja. Spavala je sa raznim ljudima, a mnoge od njih je zaboravila”, rekla je Gordon. Među njima je bio i glumac Omar Šarif, sa kojim je imala najgori seks, kako je priznala kasnije. Međutim, punačkoj belgijskoj Jevrejki falio je pravi pedigre kako bi “upala” na najbolje žurke koje je organizovala aristokratija. Nije bila ni bogata, ni lepa prema ondašnjim merilima. Bila je jednostavno devojka iz srednje klase koja je umela da se “pripije” uz ljude koji su imali obezbeđen ulaz na te glamurozne zabave.

Dajana fon Firstenberg
foto: Profimedia

O njenom “otkačenom” ponašanju u tom periodu govori i sledeća situacija – tokom jednog koncerta Lajze Mineli u Parizu, Dajana je iskočila pred nju, pala na kolena i rekla joj koliko je voli.

Značajan trenutak u kreatorkinom životu desio se kada je Anđelo Fereti, vlasnik tekstilne fabrike u Italiji, upoznao Dajanu sa modnim svetom, dok je kod njega bila na praksi. Njegov sin je bio Egonov prijatelj.

Sam Egon predstavljao je sve što je Dajana tražila u muškarcu. Iako je znala da je biseksualac, to joj nije smetalo. Gejevi u njenom okruženju su bili zgodni, romantični, brižni i odlično obučeni, kao i dobri plesači.

Nisu bili mizoginisti, poput mnogih heteroseksualnih muškaraca, već su bili saosećajni“, rekla je šminkerka Gigi Vilijams koja je radila za Dajanu.

Par se venčao 1969. godine, a za medeni mesec su odabrali Sardiniju, središte tadašnjeg džet seta, u kojem se plivalo, sunčalo, opijalo, pušila se marihuana i upražnjavao grupni seks, kojeg je inicirao sam Egon.

Po povratku u Njujork, posvetila se modi u potpunosti, dok je o njenoj deci brinula dadilja. Dizajn je konačno postao njena ulaznica u društvo za kojim je čeznula.

Nesigurnost me je uništavala. Nisam imala svoj identitet. Niko nije znao ko sam. Osoba koja je išla na žurke bila je princeza fon Firstenberg, lik koji je iskočio iz neke priče. Sve mi je tada delovalo kao bajka“, izjavila je Dajana.

Uprkos bračnom statusu, nastavila je da bude “prisna” sa mnogobrojnim muškarcima. U društvu u kojem se često nalazila, se pušila marihuana i šmrkao kokain, a ozbiljne stvari poput rata u Vijetnamu koji je okupirao čitav zapadni svet u to vreme ih uopšte nije zanimao. Više su brinuli o stilu, lepoti, zabavi i zadovoljstvima, nego o politici.

Egon se provodio u gej saunama, dok je Dajana, sa druge strane, imala brojne ljubavnike u svom otvorenom braku, zahvaljujući kojem je sebe doživljavala kao “nevaljalu sirenu“. Volela je da često pokazuje svoje obnažene grudi u javnosti.

Iako su je ismevali zbog svega toga, ipak je uspela da se probije do toliko željene aristokratije, zahvaljujući njenom najvažnijem izumu – a to je ona sama.

“Jesam sve izmišljala, ali nisam prevarant”, izjavila je jednom prilikom Dajana. Jako bitna stavka u njenom životu bile su astrologija i parapsihologija, kojom ju je “zarazila” majka, koja je često posećivala vidovnjake. Dajana bi potpisivala ugovore na tačno određene dane, i verovala je da je u prethodnim životima bila robinja u Brazilu, kao i ugledni vojni general.

Sudbinski trenutak za njenu karijeru desio se 1974. kada je kreirala haljinu na preklop. Međutim, to nije umanjilo njenu nesigurnost. Kritičari su je nazivali plagijatorom, njen brak sa Egonom se raspadao, a ona je krenula na put oko sveta. Tokom svojih putovanja, upražnjavala je seks sa Vorenom Bitijem, Rajanom O’Nilom, Ričardom Girom.

Tokom tog perioda, Dajanina majka Lili je čak 8 meseci godišnje brinula o svojim unucima, dok je kreatorka putovala i radila.

Na jednoj žurci 1974. godine u Njujorku, Dajana je upoznala uspešnog 32-godišnjeg Berija Dilera, predsednika kompanije Paramount Pictures. Do kraja večeri, Beri joj je priznao da se zaljubio u nju. Ono što je bilo još čudnije je to što su njegovi prijatelji znali da je on gej, i da mu je veza sa Dajanom prva afera koju ima sa ženom. Međutim, kako je Beri sam priznao, ona mu je bila srodna duša.

Nakon što se pridružila Beriju u Los Anđelesu, izjavila je da se veoma zaljubila u njega.

Oduševljena sam kako me voli. Beri mi veruje u potpunosti i voli me bezuslovno“, izjavila je Dajana, koju je čuđenje drugih ljudi povodom njihove veze zbunjivalo:

“Ovaj čovek je bio moj ljubavnik, prijatelj, a sada mi je suprug. Sa njim sam u vezi 35 godina. Nekada smo pravili pauze u vezi, bilo je perioda kada smo bili samo prijatelji ili ljubavnici. To je naš život”, rekla je Dajana.

Međutim, pre nego što se skrasila sa Berijem, kreatorka je divljala u čuvenom klubu Studio 54, u koji je neretko dolazila obučena kao muškarac.

“Da li sam spavala sa ženama? Da, ali definitivno nisam lezbejka”, otkrila je Dajana.

Tokom jedne od “pauza” koje je napravila u vezi sa Berijem, živela je u Parizu sa jednim piscem i saznala da je ostala u drugom stanju. Međutim, odlučila je da abortira, a to joj je bila treća prekinuta trudnoća (u braku sa Egonom je već imala dva abortusa). Razočaran, njen ljubavnik ju je ostavio zbog druge žene, a Dajana se vratila u Njujork.

Dajana fon Firstenberg
foto: Profimedia

Usled svih poslovnih i privatnih uspona i podova koji su je tokom decenija pratili, Dajana je 1994. godine otkrila izraslinu na vratu za koju se ispostavilo da je maligna. Kancer je otkriven u korenu jezika, a lekari su hteli da joj odstrane deo vilice i obraza, zbog čega bi kreatorka ostala bez polovne lica. Dajana je to odbila i umesto operacije krenula na zračenje.

Konsultovala se sa guruom Dipakom Čoprom koji ju je naučio kako da meditira i da izleči sebe od opekotina od zračenja na licu i leđima i plikova u ustima. Borba sa rakom usmerila ju je i na to da se vrati poslu.

Dajana tek 2001. godine venčala sa Dilerom, a sada ima slavu, bogatstvo, kuće, skupoceni nakit i automobile, avion, jahtu, decu, unuke i supruga koji je obožava. Međutim, kako je njen sin Aleks jednom izjavio, kreatorka se neće zaustaviti dok ne bude slavna kao Koko Šanel.

 

NOVE TURSKE HIT  SERIJE  GLEDAJTE  NA LINKU ISPOD

https://rbsm-serije.com/