Đaci od danas na raspustu: Za kraj školske godine deca i roditelji imaju samo JEDNU ŽELJU

Masovno ubistvo u OOŠ “Vladislav Ribnikar” na Vračaru kada je život izgubilo ukupno devet đaka i čuvar direktno je uticalo na to da se škoska godina u Srbiji završi dve nedelje ranije.

 

 

Tako se nikad teža školska godina u istoriji Srbije završila ranije a deca kao i roditelji imaju samo jednu želju – da se ono što se dogodilo u “Ribnikaru” nikad više ne ponovi.

Đaci će od danas do petka 1. septembra biti na najdužem letnjem raspustu, a oni koji nisu zadovoljni ocenama, imaće priliku da ih do 20. juna popravljaju u školama.

Takođe, vrata škola biće do tada otvorena za sve učenike na dopunskoj nastavi i u slobodnim aktivnostima, kao i u produženom boravku.

Vršilac dužnosti ministra prosvete Đorđe Milićević izjavio je da postoji zakonsko uporište da se školska godina završi dve nedelje ranije, kao i da će đaci imati priliku da do 20. juna poprave ocene. On je dodao i da je odluka donesena nakon “teških i mučnih” razgovora sa roditeljima dece iz “Ribnikara”, kao i da odluke neće biti na štetu učenika.

“Devedeset pet odsto naučno-nastavnog programa je realizovano. Postoji odstupanje od pet odsto koje je u zakonu dozvoljeno”, objašnjava Milićević, odbacujući da je reč o ishitrenoj odluci.

Milićević naglašava da je Ministarstvo prosvete odluku o kraju školske godine prvo prosledilo načelnicima školskih uprava i školama, te uputstvo kako da postupaju u ocenjivanju, kao i zakonski okvir za odluku.

“Ocene se zaključuju 6. juna, ali nastavnici predlažu zaključavanje ocena, a sa tim upoznaju roditelje i učenike. Ostavljaju na raspolaganju roditeljima i učenicima da razmisle li će do 20. juna, kroz određeni modalitet, đak želeti da pokuša da popravi ocene”, rekao je Milićević u emisiji Oko na RTS-u.

Valentina Ilić iz Sindikata obrazovanja Srbije kaže da su o odluci o prekidu nastave saznali iz medija, te da je njihov stav bio da je trebalo da se prethodno obaveste zaposleni.

“Prvo smo mislili da je nagla i ishitrena odluka, ali smo posle videli da ima zakonsku osnovu”, priča Ilićeva.

Prema njenim rečima, “nagli rez” nastave uneo je strah i nepoverenje zaposlenih, istovremeno i roditelja i đaka.

“Veliki je posao među prosvetnim radnicima do završetka nastavne godine. U vanrednim okolnostima, imam utisak da će se pojačati rad, jer školska godina traja do 20. juna”, kaže Ilićeva.

Psihološkinja Radmila Vulić Bojović kaže da je bila zagovornica da se 3. maja, kada se desila tragedija, završi školska godina zbog situacije na koju niko nikada nije mogao da bude spreman.

“Dovoljno je da dete bude istog uzrasta, pa da počne da razmišlja – šta bi bilo i šta je moglo da bude, te da počnu psihološki procesi koji su ranjivi. Bilo bi dobro pitati i decu kako vide period od ove dve nedelje. Važno je da postoji fleksibilnost“, priča Vulić Bojovićeva.(RBSM-RADIO)

GLEDAJTE NAJNOVIJE SERIJE – SVE EPIZODE NA SAJTU – KLIKNI OVDJE 

Share this…
Share on facebook

Facebook

Share on pinterest

Pinterest

Share on twitter

Twitter

Share on linkedin

Linkedin