DA LI KIŠEMO I KAŠLJEMO ZBOG MACA U VAZDUHU? Dr Đurić otkrio kako da prepoznate alergiju – OVO SU SIMPTOMI

Uproljeće sve cvjeta, pa su mace uobičajena pojava što mnogima smeta. One predstavljaju omotač koji štiti plod topole i lipe, a da li mogu da izazovu alergiju – kijanje i kašljenje, i koliko su zapravo opasne, u uključenju uživo na TV Prva otkrio je prof. dr Vojislav Đurić.

“Ljudi prvo vide u vazduhu mace, to su plodove topole ili lipe. Mi smo zapravo alergični na polen i druge čestice koje se g*lim okom ne vide, već samo sumnjamo da je riječ o alergiji uzevši u obzir o kom dobu godine je riječ. Međutim, potrebno je da uradimo testove koji će to potvrditi. To su takozvane kožne probe ili mjerenje specifičnog imunoglobalina E na određene alergije. To je jedini način da se potvrdi prisustvo alergije”, kaže doktor.

Neprestano se govori i porastu alergija kod ljudi, postajemo sve osetljiviji na razne izazivače iz prirode. Kako ćemo da se zaštitmo od njih i da li postoji način?

“To je zapaženo ne samo kod nas, već svuda u svijetu unazad decenijama, pa i stotinu godina. Generacije su sve više i više alergične iz nekog manje poznatog razloga. One imaju neki svoj tok, gdje nakog nekog vremena same prolaze. Obično sačekamo, možda pacijentu bude bolje za dve, tri godine, ali situacija može i da se pogorša. Tada počinjemo sa terapijom. To je komplikovana bolest i odgovor imunog sistema je nepredvidiv i može se desiti da tokom vremena budete sve više ili sve manje osjetljivi i simptomi postaju sve gori”, kaže profesor Đurić i dodaje da nema potrebe da brinemo zbog maca jer one, ipak, ne izazivaju alergiju.

GLEDAJTE NAJNOVIJE SERIJE – SVE EPIZODE NA SAJTU – KLIKNI OVDJE 

www.rbsm-serije.com

Pratite nas na INSTAGRAMU I FACEBOOKU 

(RBSM-RADIO)

Share this…
Share on facebook

Facebook

Share on pinterest

Pinterest

Share on twitter

Twitter

Share on linkedin

Linkedin