“DA JE DANKU UDARIO AUTO, OVAJ DOKAZ BI GOTOVO SIGURNO OSTAO” Advokat otkrio da li je priznanje ubistva dovoljan dokaz bez DNK

Prvi DNK rezultati veštačenja predmeta u slučaju nestanka odnosno navodnog ubistva male Danke Ilić još više su zakomplikovali ovaj slučaj. Naime, prema dosadašnjim DNK rezultatima veštačenja koji su pristigli u Više javno tužilaštvo u Zaječaru, nema bioloških tragova dvogodišnje devojčice.

 

To je produbilo misteriju ovog slučaja, koji je pratila i još uvek prati čitava Srbija, i u kojem su dve osobe uhapšene i osumnjičene za ubistvo Danke Ilić. Prema saopštenju MUP-a dvojica muškaraca su prvo službenim automobilom udarili devojčicu na ulici, a zatim je stavili u gepek i telo bacili na deponiju. Međutim, rezultat veštačenja delova stvari baš iz tog automobila je negativan.

Šta ovo znači za istragu, komentarisali su gosti jutarnjeg programa Redakcija na Kurir televiziji Maja Jovanović, generalna sekretarka “IBSSA-Biroa za borbu protiv trgovine ljudima” advokat Nebojša Perović i Radoslav Radosavljević, patolog i sudski veštak.

 

– Dezoksiribonukleinska kiselina (DNK) je dokaz koji ima svoju snagu. U ovom momentu mi nemamo potvrdu nalazka dvojčicine DNK. Imamo neke druge dokaze, koji nisu materijalni. Imamo dokaze, to su izjave koje su oni dali i koje su njima pripisali. Međutim, mi nemamo materijalne dokaze za ovo što se sada provlači već mesec i po dana – započeo je Radosavljević.

 

Prokomentarisao je i da li se drugi dokazi mogu iskoristiti protiv dvojice glavnoosumnjičenih.

 

– Biološki tragovi su tragovi od neke osobe, recimo krv ili pljuvačka, koža, kosti, mišići, zatim zubi, izlučevine kao što su mokraća, fekalije i tako dalje. Istraga nije prestala, samo se nekim drugim tokom sad odvija u drugom intenzitetu s obzirom na protok vremena. Ti DNK tragovi su sigurno ostali negde. Ako je došlo do kontakta sa automobilom, negde je moralo nešto da ostane. Ako je ona ubačena u gepek, onda je tu opet nešto moralo da ostane ili neka vlas kose ili deo pljuvačke.

 

Ako je ona imala cuclu, možda je cucla krucijalni dokaz, ako se negde nađe ili bilo gde da se pojavi i naravno ako ima tela. Međutim, u ovom momentu mi još ne možemo biti apsolutno sigurni da je baš tako došlo do tog izvršenja – dodao je patolog.

 

U razgivir se uključio i advokat Nebojša Perović koga je voditeljka Olja Lazarević pitala kakva je sad sudbina osumnjičenih.

 

– Zakonik o krivičnom postupku je izuzetno fino napisan u tom delu. Znači, kaže se da je neko kriv samo onog trenutka kada ga presudom pravosnažno osudi neko.

 

U raznim televizijskim sadržajima u prethodnih mesec dana više puta kada sam gostovao, čak sam imao i rasprave sa određenim gostima gde sam govorio da mora da se poštuje pretpostavka nevinosti, posle čega sam dobio preteće mejlove, da sam neko ko štiti ubice, da sam odvratni advokat samo što sam zastupao stanovište zakona kako zakon to propisuje. Prvo se linčovala majka, presudilo se majci 15 dana. Nakon toga se linčuju i ovi ljudi

 

– Istraga postoji da bi se sprečili ljudi da presuđuju kao u srednjem veku. Zakon kaže ovako, da se neko može osuditi kada osim priznanja mora da postoji drugi dokaz. Nadalje imamo i krivično delo lažno priznanje.

Treće sagovornica Olje Lazarević dala je svoj sud o najnovijim informacijama o nepostojanju bioloških tragova.

 

 

– Ono što je jako važno i što je donelo veliku sumnju jer nema bioloških tragova malene Danke Ilić nam govori da postoji mogućnost da dete nije ni udareno autom. Sada se dovodi u sumnju da li se zločin nad detetom uopšte i dogodio, kako su ova dvojica priznala.

 

U razgovoru sa jednim stručnim timom, sa zdravstvenim radnicima i ljudima zaista iz struke, saznala sam da prilikom udarca tako malog deteta ili deteta uopšte zbog njihovih specifičnih kapilarnih konstitucija tela i nižih kalendarskih godina, prilikom bilo koje vrsta udarca u velikom broju slučajeva dolazi do krvaranja iz nosa. 

 

Mi u ovom slučaju nismo imali zaista tu vrstu vidljivih dokaza na delu puta gde je Danka udarena – rekla je Jovanović.(RBSM-RADIO)

 

GLEDAJTE NAJNOVIJE SERIJE – SVE EPIZODE NA SAJTU

Pratite nas na:        INSTAGRAMU        I      FACEBOOKU   

(RBSM-RADIO)

Share this…
Share on facebook

Facebook

Share on pinterest

Pinterest

Share on twitter

Twitter

Share on linkedin

Linkedin