ČIM NAPUNI 40-u, SVAKA ŽENA TREBA DA PIJE OVAJ VITAMIN: Telo čuva od starenja i propadanja, vraća vitalnost i zdravlje

Folna kiselina je uključena u proizvodnju ćelija imunološke odbrene, a i pospešuje varenje. Šta to znači: bićete zdraviji, a i vitalniji koristeći samo folnu kiselinu.

Ova supstanca je neophodna za stabilan rad ženskog reproduktivnog sistema i preporučuje se tokom trudnoće, ali i nakon 40. godine života.

Vitamin B9 (folna kiselina) ljudsko telo ne može proizvesti sam, ali može da ga dobije iz hrane.

Lekari preporučuju uzimanje dodatnih doza folne kiseline u sledećim situacijama:Malo ko zna da je folna kiselina dobra i za zdravlje muškaraca. Ubrzava proizvodnju zdravih spermatozoida. Ovo sprečava neplodnost, bolesti prostate, tumore skrotuma.

Nedavne studije su pokazale da vitamin B9 vitamin podržava rad srčanog mišića. Stimuliše protok kiseonika i hranljivih materija, poboljšava sastav krvi. Vlakna postaju elastičnija, mogu da izdrže promene krvnog pritiska tokom stresa, straha, hormonske neravnoteže.

Važno svojstvo ovog vitamina za osobe starije od 40 godina je što smanjenje rizika od moždanog udara. Kliničke studije sprovedene u Njujorku 2007. godine dokazale su da redovno uzimanje suplemenata folne kiseline povećava elastičnost moždanih sudova, smanjujući verovatnoću krvarenja za 18-21%.

Zašto je ženama potreban vitamin B9?

Sa nedostatkom folne kiseline u ženskom telu, metabolizam se usporava, a proizvodnja mnogih korisnih hormona se smanjuje. To narušava funkcionisanje gastrointestinalnog trakta, štitaste žlezde i nadbubrežnih žlezda i narušava gustinu kostiju. Posle 40 godina, nizak nivo vitamina B9 izaziva razvoj osteoporoze, preloma i drugih komplikacija karakterističnih za menopauzu.

Folna kiselina je važan vitamin za zdravlje žena. Nežno ublažava nelagodnost i neprijatne simptome tokom menopauze, pomažući da se izbegne nervoza, razdražljivost i uzbuđenje. Zbog toga lekari propisuju komplekse na prvi znak hormonskih promena.

Namirnice koje sadrže folnu kiselinu su:

peršun, zelena salata, perje mladog luka;
špargle;
brokoli;
mahunarke u bilo kom obliku;
agrumi (narandže, grejpfruti);
jagode, ribizle;
voće (jabuke, kruške);
orasi;
goveđa i svinjska jetra;
piletina i prepeličija jaja.

Tokom termičke obrade, deo vitamina B9 se uništava, pa je korisno jesti proklijala zrna pšenice ili ovsa. Prirodne mekinje, koje sadrže vredna vlakna, zasićuju telo folnom kiselinom. Nekoliko puta nedeljno doručkujte heljdinu ili ovsenu kašu, pecite bundevu, jedite jela od mesa, jetrenu paštetu, pravite smutije sa dodatkom lanenih semenki i čia.

Pogrešno je verovati da je folna kiselina potrebna samo pre začeća ili tokom trudnoće. Korisni vitamin B9 podržava telo posle 40 godina, eliminiše posledice menopauze, smanjuje rizik od osteoporoze, poboljšava blagostanje i raspoloženje.

 

NOVE TURSKE HIT  SERIJE  GLEDAJTE  NA LINKU ISPOD

https://rbsm-serije.com/

 

Share this…
Share on facebook

Facebook

Share on pinterest

Pinterest

Share on twitter

Twitter

Share on linkedin

Linkedin