Connect with us

Zdravlje i Ljepota

ČIM MALI ZUBIĆ NIKNE VRIJEME JE ZA NJEGU: Kako održavati dječiju oralnu higijenu

Published

on

Ukoliko je Vašem djetetu nikao prvi zub , vrijeme je da počnete da brinete o njegovom oralnom zdravlju i da ga usmjeravate ka usvajanju

Djeca se uglavnom plaše posjeta stomatologu , ali bis nije nešto sa čime su rođeni. Taj strah razvijaju kroz negativna iskustva. Zato je veoma važno da prva posjeta stomatologu bude prijatno iskustvo za Vaše djete. Vi mu u tome možete pomoći tako što ćete primeniti nekoliko taktika. C ZAHNZENTRUM Vas može usmeriti i objasniti vam koje su to taktike kako bi

Održavanje mlečnih zuba

Stav mnogih roditelja je da mlječne Zube nije potrebno pretjerano održavati zato što su tu samo privremeno i svakako će ispasti, ein Njih će zamjeniti novi, stalni Zubi. Međutim, takav stav nije dobar iz više razloga.

Mlječni zubi su od izuzetne važnosti za rast i razvoj vilice djeteta. Ukoliko se desi da mlječni zubi propadnu verwendet karijesa i loše oralne higijene, ti zubi se moraju izvaditi. Prevremeno vađenje mlječnih zuba može nepovoljno uticati na razvoj vilice i izazvati deformitet. Zu kasnije uticati na nicanje stalnih zuba odnosno njihovo smeštanje u vilici.

Ukoliko su mlečni zubi ošetćeni karijesom, zu može uticati na zametke stalnih zuba te postepno dovesti do oštećenja ili gubitka istih.

Ovo nikako ne želite za Vaše dete, Stoga je potrebno da održavate Dobru oralnu higijenu djetetovih zuba i usta kao i da ga usmeravate ka očuvanju zdravlja usta i zuba od Malih nogu.

Dječija stomatologija u C Dental Centru

C DENTAL CENTAR stomatolozi su vrlo iskusni kada je u pitanju dječja stomatologija. Najčešći postupak kod dece koji sprovodimo präventivno u cilju zaštite tek izniklih stalnih zuba je takozvano zalivanje fisura.

Zalivanje fisura je zalivanje udubljenja na površini zuba odnosno fisura. U fisuri se često nagomilavaju bakterije s obzirom na to da je ovaj predeo vrlo nepristupačan za četkicu. Pošto se ovaj deo zuba ne može valjano očistiti, ostaci hrane se nagomilavaju i dovode do razvoja bakterija i nastanka kvara.

Um uspješno sprečava uz pomoć ovog postupka zu sehen. Zalivanje fisura je brz i potpuno bezbolan postupak tako da Vaše dete neće imati nikakvo neprijatno iskustvo.

Zub se najpre očisti odgovarajućom pastom nakon čega se osuši i premaže ortofosfornom kiselinom . Nakon toga se nanosi takozvani zalivač. Zub se potom ispolira i ukloni se mogući višak nanesenog sloja ukoliko je potrebno (proveri se ugriz).

Supstanca koja se nanosi na zub črvsto prijanja uz gleđ i na taj način štiti djetetov zub od kvara nekoliko godina. Zalivanje fisura onemogućava zadržavanje bakterija u udubljenju na površini zuba odnosno fisuri.

Kako pomoći djetetu u održavanju oralne higijene?

Već poslije šest mjeseci od nicanja djetetovog zuba možete planirati prvu posjetu stomatologu. Vaš stomatolog će, nakon detaljnog pregleda, uvtrditi koliki je rizik od nastanka karijesa i posavjetovati Vas kako da pravilno održavate zdravlje zuba i usta Vašeg deteta.

 

Kada su djetetu nikli svi mlječni zubi, možete krenuti sa redovnim pranjem zubića i učiti djete kako da ih samostalno pere ujutru i uveče. Savjetuje se da se obavezno koriste dječije četkice za zube kao i odgovarajuću pastu za zube. Dječije paste za zube sadrže fluorid koji je neophodan za jačanje zubne gleđi. Stoga bi trebalo da djete od samog početka ima svoju pastu za zube kao i odgovarajuću četkicu sa praktičnom debljom drškom koju može lako da drži.

Izvor:

www.cdentalcenter.rs

(RBSM-RADIO)

 

www.cdentalcenter.rs

 

Zdravlje i Ljepota

AKO JEDETE ČOKOLADU SVAKOG DANA: Evo šta se dešava u vašem tijelu!

Published

on

Ne postoji osoba na svijetu koja ne voli ovu poslasticu, a ona utiče na razne načine na naš organizam!

Dijetetičari Kortni D’Anđelo i Trista Best otkrili su šta se dešava našim tijelima ako redovno jedemo čokoladu. Naravno, ona sa visokom količinom kakaa u sebi je mnogo zdravija i donosi brojne benefite našem organizmu, što nije slučaj i sa onima koje su pune šećera.

Naime, kakao izvor hranljivih materije i u svom prirodnom obliku je pun antioksidanata. Uz tog razloga, preporučljivo je uzimati crnu čokoladu.

Zato, dobro vodite računa pri odabiru, jer nije svaka čokolada kvalitetna!

Šta crna čokolada radi našem tijelu?

1. Srce će biti zdravije

Utvrđeno je da tamna čokolada pomaže u poboljšanju zdravlja srca zbog svojih moćnih antioksidantnih flavonoida.

– Tamna čokolada sadrži antioksidante koji mogu povećati cirkulaciju krvi u srcu, smanjiti rizik od zgrušavanja, a čak se pokazalo i da snižavaju krvni pritisak. Dakle, zdrava konzumacija čokolade može da smanji rizik od moždanog udara i srčanih bolesti – objašnjava D’Anđelo za eatthis.

2. Smanjuje stres

Naravno da čokolada poboljšava raspoloženje, a samim tim smanjuje i visinu stresa.

– Ako bolje razmislite, jedenje čokolade skoro uvijek poboljšava vaše raspoloženje, a studije su pokazale da su ljudi koji su jeli čokoladu prijavili da se osjećaju manje pod stresom – kaže D’Anđelo.

Međutim, važno je biti svjestan ne samo količine čokolade koju jedete, već i njenog kvaliteta.

3. Ne unosite prazne kalorije

Dok mliječne i bijele čokolade, koje su dosta obrađene, imaju mnogo šećera u sebi, crna je izvor hranljivih materija. Preporučljivo je da ima što viši procenat kakaa u sebi.

– Određene vrste čokolade mogu biti izvor praznih kalorija, što znači da vaše tijelo prvenstveno dobija kalorije i vrlo malo vitamina, minerala ili fitonutrijenata. Tako može doći do naglog pada šečera u krvi, što dovodi i do neizbježne promijene raspoloženja, povećanja gladi, a onda i do gojaznosti- objašnjava Best.

4. Smanjuje se želja za voćem

Neka istraživanja takođe pokazuju da kada jedete prerađen ili dodat šećer, veća je vjerovatnoća da ćete steći naviku da žudite za još više šećera. I tada ćemo češće posezati za više čokolade ili slatkiša umjesto prirodnih šećera.

Voće može biti odličan način da dobijete prirodne šećere i ugljene hidrate koji su vam potrebni, ali ako jedete čokoladu svaki dan, to može promijeniti vašu želju za šećerom i prirodnom slatkoćom.

„Kada redovno jedete dodat šećer, možete početi da gubite ukus za pravu slatkoću, poput voća“, dodaje Best.

5. Unos magnezijuma

Što je čokolada tamnija, to je veća njena nutritivna vrijednost i više magnezijuma sadrži.

– Čokolada sadrži magnezijum, koji ima mnoge prednosti i koji je mineral koji se prirodno nalazi u zemlji, kao i u ljudskom tijelu.

Neophodan je za život jer se nalazi u svakoj ćeliji tijela i važan je za obavljanje mnogih tjelesnih funkcija. Ovaj mineral je takođe važan za zdravlje mozga, a djeluje i na krvne sudove – zaključuje Best.

Napomena:

Prirodni lijekovi na našem portalu služe kako bi pomogli ljudima. Ukoliko imate neki zdravstveni problem, prvo što trebate uraditi jeste da se konsultujete sa ljekarom.
Ni u kakvom slučaju se nemojte oslanjati na alternativnu medicinu bez stručnog mišljenja.

BONUS VIDEO: NOVA TURSKA hit SERIJA LJEPŠA SAM OD TEBE na LINKU ISPOD 2022

https://rbsm-serije.com/index.php/2022/06/09/lepsa-sam-od-tebe-1-epizoda-sa-prevodom-video/

Share this…
Share on Facebook

Facebook

Pin on Pinterest

Pinterest

Tweet about this on Twitter

Twitter

Share on LinkedIn

Linkedin

Continue Reading

Zdravlje i Ljepota

EVO ZAŠTO NE SMIJETE DA IMATE LAK NA NOKTIMA KAD IDETE NA POROĐAJ: Razlog će vas iznenaditi!

Published

on

RBSM RADIO

Evo zbog čega je važno da se na porođaj ide bez laka na noktima.

Kada trudnica krene na porođaj, vrlo je bitno da njeni nokti ne budu nalakirani. Iako djeluje kao da su u pitanju neka estetska pravila, istina je potpuno drugačija.

Važnost noktiju bez bilo kakve boje je u bezbjednosti žene i njenom zdravstvenom stanju.

Medicinsko osobe preko vaših noktiju mogu primjetiti kada je u pitanju promijena u zdravstvenom stanju ili simptomi nekog ozbiljnijeg zdravstvenog problema.

Šta pokazuju nokti na porođaju?

Kada su nokti porodilje bezbojni i ružičasti, sve je u redu. Međutim, ako dođe do promijene u boji pa nokti postanu bijeli ili modri, to je pokazatelj nedostatka kiseonika u organizmu, što je vrlo opasno tokom porođaja.

Zbog toga, i ako vam niko od medicinskog osoblja ne skrene pažnju da dođete na porođaj bez laka za nokte, ili ako vas porođaj iznenadi, važno je da ovo imate u glavi i da pred očekivani porođaj zaboravite na lakiranje.

Šta se još može vidjeti na noktima?

Izgled noktiju odaje stanje vašeg organizma i bolje nego što mislite. Meki, krti i lomljivi nokti pokazuju da u vašem organizmu nedostaje gvožđe, cink, ali i vitamini B, A i C.

BONUS VIDEO: NOVA TURSKA hit SERIJA LJEPŠA SAM OD TEBE na LINKU ISPOD 2022

https://rbsm-serije.com/index.php/2022/06/09/lepsa-sam-od-tebe-1-epizoda-sa-prevodom-video/

Share this…
Share on Facebook

Facebook

Pin on Pinterest

Pinterest

Tweet about this on Twitter

Twitter

Share on LinkedIn

Linkedin

Continue Reading

Zdravlje i Ljepota

Temperaturni šokovi NAJOPASNIJI po zdravlje ovih ljudi: Evo šta da radite da sprečite FATALNE posledice

Published

on

Prethodnih dana živa u termometru dosezala je i neverovatnih 37 stepeni, a tek smo zagazili u prve dane leta. Prema najavama meteorologa, to bi moglo da potraje, a u pojedinim delovima zemlje očekuju se lokalne nepogode. Ovakvo, promenljivo vreme izrazito nepovoljno utiče na određene grupe ljudi.

Zbog visokih temeperatura kardiovaskularnim i hroničnim bolesnicima ne savetuje se izlazak iz kuće između 11 i 18 časova, kao ni fizički i mentalni napor. Stručnjaci kažu, važno je redovno uzimati propisanu terapiju, ali i ići na kontrolni pregled.

Nedavno smo imali temperaturne oscilacije, kada su se u jednom danu smenjivala dva godišnja doba, što ne pogoduje ni zdravim ljudima, a posebno ne hroničnim bolesnicima. Vremenske prilike se menjaju, pa kako nas ponovo očekuju temperaturne oscilacije, važno je skrenuti pažnju kako se ponašati kada živa u termometru naglo padne.

Stručnjaci, apeluju da ne sme doći do napora, teškog fizičkog zamora, ali se takođe ne sme ni preskakakti propisana terapija. S druge strane i epidemija koronavirusa ostavila je određene posledice na ovu grupu bolesnika, te je potrebno da budu na oprezu i da redovno i na vreme uzimaju lekove.

Prof.dr Goran Milašinović, direktor Pejsmejker centra Univerzitetskog Kliničkog centra Srbije nedavno je objasnio da se temperaturne razlike veoma loše odražavaju na ovu grupu pacijenata jer su srce i krvni sudovi osetljivi.

– Veoma loše utiču temperaturne razlike, srce i krvni sudovi su veoma osetljivi. Adrenalin se bitno angažuje nadražuje i povećava, i to pravi velike tegobe kod kardiovaskularnih bolesnika, pre svega skokove pritiska kod osoba koje već imaju hipertneziju. Isto tako zbog povećanog adrenalina u krvi, mogu se javiti i opasne atritmije, što se uglavnom javlja kod onih koji imaju slab srčani mišić. Savet je, svakako, da se što manje izlažu fizičkim ali i mentalnim naporima, pogotovo osobe koje imaju registrovane karidovaskularne bolesti – objašnjava profesor Milašinović.

Infarkt miokarda kod mladih, bez obzira na vreme
Infarkt miokarda iako je nekada rezervisan za stariju populaciju, već godinama unazad javlja se i kod mlađih ljudi ispod 45 godina. Iako je korona virus doprineo da se taj trend „ubrza“, evidentno je da se već 20 godina unazad granica pomera ka mlađoj populaciji. Razlog je, kažu lekari, genetika, način života, dijabetes, gojaznost, ali i cigarete. Korona je tu samo ubrzala da se niz kardiovaskularnih oboljenja poveća, ali ovakav trend prati nas već godinama unazad i to je činjenica. Vremenske, temperaturne razlike ne odgovoraju ni mladima.

Prof.dr Goran Milašinović, podseća da je Kovid 19 napravio dve vrste problema u vezi sa kardiovaskularnim bolestima. Kako kaže jedna vrsta problema je potencijalni miokarditis koji je otkriven kod 10 odsto pacijenata, a drugi je odlaganje lečenja bolesti, što je svakako globalni trend.

– Kod 10 odsto pacijenata došlo je do zapaljenja srčanog mišića ili zapaljenja srčane maramice, i to je jedan problem. Ne možemo sa sigurnošću da tvrdimo kakva je ta veza, budući da nije bilo obdukcija tokom epidemije, ali zahvaljujući jasnoj kliničkoj slici, isključivanja drugih faktora, izgleda da to na kraju ipak jeste u direktnoj vezi sa kovidom. Svakako, to nije tako veliki broj pacijenata, i oni uglavnom nisu završavali fatalno sa velikim posledicama, ali su imali produženo trajanje oporavka i lečenja miokarditisa i nakon kovida – naveo je profesor Milašinović.

Novi pejsmejkeri
Podsetimo, za pacijente obolele od kardiovaskularnih bolesti, od sada je dostupna i novija tehnologija kada su pejsmejkeri u pitanju, te će praćenje pacijenata od sada biti moguće i preko blutut tehnologije, a ne kao do sada samo preko interfejsa, aparata koji bi pacijent imao kod kuće.

– Blutut tehnologija će biti prvi put instalirana u istočnoj Evropi i to kod nas, kod nas to počinje od 15.juna. Svakako, baš ovaj aparat nije potreban svim pacijentima, zato ćemo vršiti procenu i videti kome je to zaista potrebno jer se radi o skupljim aparatima – rekao je Milašinović.

Naime, odavno postoji u pejsmejker tehnologiji trend da se pacijenti prate na daljinu, to je takozvano telemetrijsko praćenje, komunikacija između aparata koji je ugrađen i lekara. To se do sada pratilo pomoću aparata interfejsa, koji bi pacijent imao u svojoj kući, i onda bi taj aparat slao podatke iz pejsmejkera kada je pacijent na udaljenosti od tri, do četiri metara.

Međutim, sa novim konceptom interfejs neće biti potreban onima sa novim aparatima, te će pacijent direktno biti povezan sa Pejsmejker centrom.

BONUS VIDEO: NOVA TURSKA hit SERIJA LJEPŠA SAM OD TEBE na LINKU ISPOD 2022

https://rbsm-serije.com/index.php/2022/06/09/lepsa-sam-od-tebe-1-epizoda-sa-prevodom-video/

Share this…
Share on Facebook

Facebook

Pin on Pinterest

Pinterest

Tweet about this on Twitter

Twitter

Share on LinkedIn

Linkedin

Continue Reading

SLUŠAJ RADIO

  1. RBSM RADIO

July 2022
M T W T F S S
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Popularno

Copyright © 2021 Radio Balkan Seher Mahala