ČETIRI NOVE MERE ZA RODITELJE DEČAKA UBICE: Jedna je ključna, evo šta se dešava

Više javno tužilaštvo u Beogradu ispituje da li je otac dečaka ubice zapuštao i zlostavljao sina

 

 

Prošlo je više od dva meseca od nezapamćene tragedije, pucnjave u OŠ “Vladislav Ribnikar” na Vračaru, kada je dečak ubica (13) ubio devet svojih vršnjaka i čuvara škole. I dok se javnost opravdano pita kakva sudbina čeka najmlađeg i najsurovijeg ubicu, protiv njegovih roditelja je pokrenuto nekoliko postupaka, a između ostalog, zabranjeno im je da raspolažu nekretninama i novcem.

Budući da dečak ubica ne može biti pravosnažno osuđen jer sa 13 godina ne podleže krivičnoj odgovornosti, advokati objašnjavaju da je odšteta koju mogu dobiti porodice žrtava moguća ukoliko otac ili majka budu osuđeni.

Ocu i majci dečaka ubice je privremeno zabranjeno da raspolažu nekretninama i novcem. Ovo je, po predlogu porodica ubijenih u OŠ “Vladislav Ribnikar” usvojio Viši sud u Beogradu. Ipak, ovo je samo privremeno rešenje, koje za cilj ima da “obezbedi” sredstva kojima bi se isplatila naknada štete porodicama oštećenih, za smrt njihovih najbližih.

Odšteta od oca dečaka ubice

Otac dečaka nalazi se u pritvoru, od kako je uhapšen tog kobnog 3. maja. Okrivljenom se na teret stavlja izvršenje krivičnog dela Teško delo protiv opšte sigurnosti. Sumnja se da on nije držao oružje po zakonskim propisima, a tim oružjem je izvršen masakr u školi. Takođe, on se sumnjiči da je obučavao svog sina da koristi oružje, kao i da ga je vodio u streljanu.

Podsetimo, Više javno tužilaštvo u Beogradu ispituje da li je otac dečaka ubice zapuštao i zlostavljao sina.

Prema Zakonu o krivičnom postupku, oštećeni imaju pravo da podnesu predlog za imovinsko pravni zahtev.

– Porodice su same “popisale” imovinu oca, a sud je ovaj predlog prihvatio. Otac dečaka ubice je preko svog advokata uložio žalbu na ovaj predlog, ali je on odbijen i privremena mera zabrane raspolaganja nekretninama je pravosnažna. U pitanju je predlog 9 oštećenih, a rešenjem je ocu zabranjeno da raspolaže, otuđi i optereti nepokretnosti i pokretne stvari čiji je vlasnik – navodi izvor.

Kako se saznaje, u pitanju je jedan stan, deo poslovnog prostora i putničko vozilo. To znači da on ne sme da proda, da ih stavi pod hipoteku i slično. Rešenjem nije zabranjeno korišćenje ovih nekretnina.

Takođe, ova privremena mera važi samo do okončanja krivičnog postupka.

Zatim, 7. jula je ocu, takođe na predlog oštećenih, doneta privremena mera zabrane raspolaganja novcem. Ovo je učinjeno da bi bilo moguće da se obezbede njihovi zahtevi.

Sud je usvojio rešenje i naložio Narodnoj banci Srbije da novčana sredstva računa oca dečaka prenese u depozit javnog izvršitelja.

Kako se saznaje, u pitanju nije sav novac oca dečaka ubice, već samo iznos koji je potreban za imovinsko pravni zahtev, kako bi bilo obezbeđeno da će on moći da isplati štetu porodicama stradalih.

Ipak, da li će porodice moći da steknu pravo na odštetu iako otac bude oslobođen, izvor navodi da je i to moguće.

– U krivičnom postupku se retko kad dosuđuje imovinskopravni zahtev, često se oštećeni upućuju na parnicu da tamo traže odštetu. Parnična odgovornost je šira od krivične tako da iako neko bude oslobođen u krivičnom postupku, to ne znači da ne može da bude obavezan na naknadu štete u parničnom postupku – rekao je izvor.

S druge strane, naglašava on, ukoliko se odlučuje u krivičnom postupku, otac mora biti osuđen da bi oštećeni dobili naknadu štete. U slučaju da se to ne desi, oštećene sud može uputiti na parnicu, kao što je u slučaju majke.

Odšteta od majka dečaka ubice

Protiv majke dečaka ubice se ne vodi krivični postupak, a kako je ranije saopštilo tužilaštvo, protiv nje je pokrenuta predistraga, formiran je predmet, kako bi se utvrdilo da li je učinila krivično delo zlostavljanje i zapuštanje deteta.

Sud je u odnosu na majku usvojio dva rešenja, koja su takođe predložile porodice ubijenih.

Četiri osobe su podnele predlog da se donese privremena mera zabrane raspolaganja imovinom.

– Majka dečaka ubice, u svom vlasništvu ima tri stana i garažno mesto. Ona je u jednom stanu i garažnom mestu jedini vlasnik, dok je u ostala dva stana ona vlasnik 50 odsto – kaže izvor upoznat sa slučajem.

Porodice su tako popisale da majka dečaka ubice deli vlasništvo u 20 parcela od više od 100 ari, a koje su upisane u katastar kao građevinsko i poljoprivredno zemljište u Paraćinu i Nišu.

Takođe, porodice su utvrdile da ima 50 posto vlasništva nad dve zgrade u Paraćinu i Nišu.

Kao što je navedeno, ovo rešenje ne podrazumeva da je zabranjeno da ona ove nekretnine koristi, već ne sme da ih proda.

Predlog je podnelo čak 27 osoba, članovi uže porodice ubijenih u školi na Vračaru.

Takođe, Narodnoj banci Srbije i javnom izvršitelju je naloženo da sva novčana sredstva kojima raspolaže na računima svih poslovnih banaka, do visine potraživanja porodica u parničnom postupku, prenese i položi u depozit javnog izvršitelja.

Ona je obilazila nekoliko notara – kako bi je prepisala nekretnine na druga lica.

Prema informacijama, majka je dala punomoćje advokatu sa ciljem da pokloni svoju imovinu, odnosno, da je prebaci na rođake.

– Pojavila se u nekoliko notarskih kancelarija, ali su je u svakoj odbili – navodi izvor blizak istrazi.

Pored nje, oko prenosa imovine raspitivao se i dečakov otac koji je tražio da mu se dovede notar u pritvor gde je smešten nakon što je njegov sin izvršio masovno ubistvo.

Međutim, otuđenje imovine, prebacivanje na druge osobe, prodaja im je zabranjena do daljnjeg i to odlukom Višeg suda u Beogradu.

Porodice su dužne da u roku od 37 dana pokrenu parnični postupak protiv majke. Ukoliko to ne urade, privremena mera više neće biti na snazi.

Kako se određuje visina odštete?

S obzirom na to da oštećeni traže nadoknadu štete, usled duševnog bola izazvanog smrću bliskih osoba, sud je privremeno preneo u depozit javnog izvršitelja iznose novca koje je ocenio kao dovoljne za isplatu štete. Koliko je to zapravo novca? Istina je, da ne postoji striktno određeno pravilo, kao ni propisani iznosi.

– To se odmerava u svakom konkretnom slučaju u vezi sa članom 200 Zakona o obligacionim odnosima. Znaci za pretrpljene duševne bolove zbog smrti bliskog lica sud ce, ako nađe da okolnosti slučaja, a naročito jačina bolova i njihovo trajanje to opravdava dosuditi pravičnu novčanu naknadu a prilikom odlučivanja o zahtevu za naknadu nematerijalne štete kao i o visini njene naknade sud će voditi računa o značaju povređenog dobra i cilju kome sluzi ta naknadu – objašnjava sagovornik.

U parničnom postupku članovi porodice se saslušavaju i onda sud procenjuje u svakom konkretnom slučaju koliko je to novca.

Oni se saslušavaju na okolnosti bliskosti sa stradalima, kao i o visini njihovog bola izazvanog smrću žrtava.

Više od dva meseca od tragedije

U stravičnom zločinu koji je počinjen 3. maja trinaestogodišnji dečak je usmrtio 10 osoba i ranio još šest. Na licu mesta je stradalo osmoro učenika i školski čuvar, dok je devojčica preminula 15. maja od zadobijenih povreda.

Istraga je odmah utvrdila da je dečak-ubica zločin do detalja planirao mesec dana, da je imao skice škole i spisak potencijalnih žrtava, pa čak i da su neki označeni kao “prioriteti”.

Pošto nema napunjenih 14 godina, ubica ne može krivično da odgovara, ne može da bude u pritvoru niti da bude osuđen na zatvorsku kaznu, ali može na duže vreme da bude smešten u ustanovu zatvorenog tipa.(RBSM-RADIO)

 

 

 

GLEDAJTE NAJNOVIJE SERIJE – SVE EPIZODE NA SAJTU – KLIKNI OVDJE 

Share this…
Share on facebook

Facebook

Share on pinterest

Pinterest

Share on twitter

Twitter

Share on linkedin

Linkedin