Ceo svet pamti HALJINU koju je kraljica Elizabeta NOSILA NA KRUNISANJU ne znajući SKRIVENU PORUKU koju nosi (FOTO)

Vožnju u pozlaćenoj kočiji teškoj četiri tone, od Bakingemske palate do Vestministerske opatije, u kojoj su svi britanski monarsi krunisani od 1066. godine, kraljica je opisala kao “užasnu”, ističući da kruna “nije baš udobna”.

wikipedia.org
Tog 2. juna 1953. nosila je dve krune – krunu Svetog Edvarda od 2,2 kilograma (koju nakon toga nikada nije stavila na glavu) i dijamantsku imperijalnu državnu krunu, koju nosi prilikom zvaničnih događaja kao što je početak rada parlamenta, gde javno čita program britanske vlade.

Elizabeta je tada otkrila i da, kada nosite krunu ni slučajno ne smete da spustite pogled jer teška kruna mogla bi i da slomi vrat.

Činjenica da je tako teška nije nikakvo čudo kada se zna da kruna sadrži 2.868 dijamanata. Između ostalog, na kruni se nalazi i basnoslovno vredan dijamant Kulinan II, od 317,4 karata, kao i safir  Edvarda iz srednjeg veka. Tu je i rubin Crnog princa, takođe u kraljevskoj kolekciji dragulja još iz srednjeg veka.

Elizabeta se prisetila i, kako je opisala, “teškog, preteškog ogrtača”. Ceo proces proglašenja nove kraljice trajao je puna tri sata i Elizabeti je ostao u izuzetno neugodnom sećanju.

A ne zaboravimo ni čuvenu haljinu u kojoj je krunisana. Dizajnirao ju je Norman Hartnel, kome je poverila i izradu svoje venčanice. Haljina je, kao i kruna, bogato ukrašena dijamantima, kristalima, biserima, ametistom i prošivena zlatnim i obojenim svilenim nitima.

Na haljini je radilo šestoro tkača i ceo proces trajao je oko 3.000 sati. Model je bogat vezom i detaljima a dominiraju floralni motivi. Inače, Norman je samoinicijativno, da buduća kraljica to ne sazna do trenutka oblačenja na haljini izvezao i deteline sa četiri lista, na levoj strani – za sreću buduće vladarke.

BONUS VIDEO: NOVA TURSKA hit SERIJA LJEPŠA SAM OD TEBE na LINKU ISPOD 2022

https://rbsm-serije.com/index.php/2022/06/09/lepsa-sam-od-tebe-1-epizoda-sa-prevodom-video/