Burna noć u Poljskoj: Policija upala u predsedničku palatu i uhapsila bivšeg ministra policije i njegovog zamenika

Privedeni su Marius Kaminski i Maciej Vasika…

 

Poljska policija uhapsila je sinoć u predsedničkoj palati dvojicu svojih bivših čelnika, bivšeg ministra unutrašnjih poslova i njegovog zamenika, u eskalirajućem sukobu između šefa države i nove poljske vlade.

 

Premijer Donald Tusk ranije je optužio predsednika Andžeja Dudu da ometa pravdu pošto su dvojica zastupnika, koji je trebalo da budu u zatvoru viđena u palati.

Privedeni su Marius Kaminski i Maciej Vasika.

 

Poljski mediji prenose da je predsednik bio na sastanku sa liderkom beloruske opozicije Svetlanom Tihanoskom u trenutku hapšenja. Policajci su pokazali nalog za hapšenje Vosiku i Kaminskom, koji su bili iznenađeni, ali nisu se opirali.

 

“Pred zakonom su svi jednaki”

Novi ministar unutrašnjih poslova Marcin Kiervinski komentarisao je da su “pred zakonom svi jednaki”.

 

Stotine demonstranata okupilo se ispred predsedničke palate na poziv nacionalističke stranke Pravo i pravda (PiS), čiji su Kaminski i Vasik članovi, tražeći da oni budu odmah oslobođeni.

 

Mediji podsećaju da je Duda pomilovao Kaminskog 2015. godine, nekoliko nedelja nakon što je PiS došao na vlast, a nakon što je Kaminski osuđen za zloupotrebu ovlašćenja na prethodnoj poziciji, što mu je omogućilo da postane ministar policije.

 

Advokati su tad postavili pitanje može li Duda da pomiluje pre nego što žalbeni sud donese konačnu presudu. Vrhovni sud odredio je prošle godine da slučaj treba ponovno otvoriti, a u decembru su Kaminski i njegov zamenik Vasik osuđeni na dve godine zatvora zbog zloupotrebe ovlašćenja.(RBSM-RADIO)

 

 

GLEDAJTE NAJNOVIJE SERIJE – SVE EPIZODE NA SAJT

KLIKNI OVDJE     www.rbsm-serije.com

Pratite nas na       INSTAGRAMU       I    FACEBOOKU 

(RBSM-RADIO)

Share this…
Share on facebook

Facebook

Share on pinterest

Pinterest

Share on twitter

Twitter

Share on linkedin

Linkedin