“Buđenje” – Ovo je detaljna satnica obeležavanja godišnjice masovnog ubistva u OŠ “Vladislav Ribnikar”

Program “Buđenje” počeo je u 8.40 u Ulici Kralja Milutina 10, gde je izvršeno masovno ubistvo…

 

Navršava se godinu dana od masovnog ubistva u Osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar” 3. maja. Tim povodom organizovanog programa „Buđenje“, koji označava početak višeslojnog procesa pamćenja, naveo je Multidisciplinarni tim za uspostavljanje Memorijalnog centra u znak sećanja na žrtve.

 

Program “Buđenje” je počeo u 8.40 u Ulici Kralja Milutina 10, gde je izvršeno masovno ubistvo.

Okupile su se porodice ubijenih, rođaci, prijatelji i građani koji žele da traže solidarnost i empatiju.

 

Kako je ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović najavila, u jednoj prostorno-likovnoj konstrukciji oni će dostojanstveno moći da izrazi bol, svoje sećanje, svoju patnju. Ukazala je da će najpre to moći da učine samo roditelji i najbliži članovi porodice, a posle i građani koji budu imali tu potrebu.

 

Tokom celog dana građani će moći da ostavljaju cveće, pale sveće i upisuju se u knjigu sećanja u prostorima određenim za to.

 

Prostorno-likovna instalacija u Ulici kralja Milutina 10 će, kao zajedničkog sećanja, ostati u javnom prostoru do početka radova na uspostavljanju Memorijalnog centra.

U 8.41 mediji u Srbiji su prekidom programa obeležili minutom ćutanja sećanje na žrtve, kao i 4. maja 2024. u 22.32 kao sećanje na žrtve iz Malog Orašja i Dubone.

Od 9.00 do 19.00 u prostoru kod spomenika Desanki Maksimović na Tašmajdanu biće organizovan Forum u okviru kojeg će građani razgovarati sa predstavnicima Multidisciplinarnog tima o pitanjima koja se tiču ​​uzroka i posledica masovnih ubistava 3. i 4. maja 2023.

 

U prostoru Foruma dostupna je kutija za poruke, kao i QR kodovi koji omogućavaju građanima da podele svoja razmišljanja i predloge, što će biti važan materijal koji će se koristiti u procesu razvijanja ideja o budućem Memorijalnom centru.

 

Od 9.00 do 19.00 na posebno postavljenom ekranu na Tašmajdanu u blizini spomenika Desanki Maksimović emitovaće se video-kolaž sećanja na žrtve.

 

U 20.00 će na posebno postavljenom ekranu na Tašmajdanu biti emitovan direktni televizijski prenos završnog muzičko-scenskog programa u realizaciji Radio-televizije Srbije. Građani će imati priliku da se okupe u javnom prostoru, učestvuju u zajedničkom sećanju i tugovanju i pošalju poruke empatije i solidarnosti.

 

“Pozivamo građanke i građane da učestvujemo u komemorativnim aktivnostima i da nam se pridruže u radu Foruma. Svojim prisustvom i idejama, kao i spremnošću da podelimo svoja promišljanja i osećanja, započećemo proces osmišljavanja budućeg ‘mesta sećanja’ na žrtve masovnih zločina u Beogradu, Duboni i Malom Orašju 3. i 4. maja 2023.“, zaključio je Multidisciplinarni tim za uspostavljanje Memorijalnog centra u znak sećanja na žrtve masovnog ubistva u Oglednoj osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar” u Beogradu.

 

Nedelja sećanja i zajedništva u školama od 7. do 10. maja

 

Ministarstvo prosvete pozvalo je sve osnovne i srednje škole u Srbiji da organizuje „Nedelju sećanja i zajedništva” čiji je cilj odavanje poštovanja žrtvama, podrška njihovim porodicama, prijateljima i široj zajednici.

 

Ministarstvo prosvete pozvalo je sve osnovne i srednje škole u Srbiji da organizuje „Nedelja sećanja i zajedništva”, čiji je cilj odavanje poštovanja žrtvama, podrška njihovim porodicama, prijateljima i široj zajednici.

 

“Pozivamo osnovne i srednje škole da, godinu dana od svirepih zločina u Oglednoj osnovnoj školi ‘Vladislav Ribnikar’ u Beogradu, u Dubonom i Malom Orašju, sedam meseci od strašnog zločina na Niškoj Banji, u Nedelji sećanja i zajedništva, aktivno izražava poštovanje prema tragično prekinutim životima“, navedeno je tada u dopisu Ministarstva prosvete direktorima svih osnovnih i srednjih škola. (RBSM-RADIO)

 

 

 

GLEDAJTE NAJNOVIJE SERIJE – SVE EPIZODE NA SAJTU

Pratite nas na:   INSTAGRAMU        I      FACEBOOKU   

(RBSM-RADIO)

Share this…
Share on facebook

Facebook

Share on pinterest

Pinterest

Share on twitter

Twitter

Share on linkedin

Linkedin