Bosanka Merima jedina žena molerka u Beogradu: GDJE PIŠE DA JE POSAO MOLERA ISKLJUČIVO “MUŠKI”?

Molerka Merima Pavlović (49), koju zovu Meri živi u Vrčinu, a radi u Beogradu i u okolini, ima dvije kćerke i mnoštvo hobija. Ništa ne bi bilo neobično da Merima nije počela da se bavi zanatom koji je do sada bio isključivo rezervisan za muškarce – krečenjem stanova i poslovnih prostora.

Sve je počelo devedesetijh godina, kada se Merima sa svojom porodicom iz Bosne doselila u Beograd i bila prinuđena da pronađe posao u tim teškim vremenima, da bi prehranila svoje dvije maloljetne kćerke.

Meri, kako je svi zovu, za sebe kaže da je samouka, nije pohađala školu za taj zanat i nije prolazila stučne obuke.
“Moja svekrva pokojna nažalost, rekla je “Kako ćeš ti, dijete, ipak si žensko?”. Ja sam sam joj samo rekla “Kevo, ja ću uspjeti” – priča Merima.

I bila je u pravu. Ona je uspjela i punih 27 godina je ozbiljna konkurencija svojim muškim kolegama. I zato se pitamo da li je podjela na muške i ženske poslove argumentovana ili samo stereotipno opravdana?

Merima Pavlović razbija sve predrasude o tome šta žena treba da bude. Ona ruši pravilo koje nalaže da je posao molera namijenjen isključivo muškarcima.

“Dešavalo mi se kad sam bila na skeli da je čuvar ušao i rekao “Šta si ti gore, da li si muško ili žensko?”
Onda sam ja njemu odgovorila “Po potrebi sam muško, po potrebi žensko.”

Žena koja radi na skeli svakako da privlači pažnju. Za Merimu ti izazovi nisu bili prepreka. Penjala se na skele visoke i po 13 metara.

“Najveći izazov mi je bio kad sam se prvi put penjala na skelu. Kako zakoračim nogom sve se ljulja. To mi je bio najveći strah da se ne prevrnem, ali i on je trajao nekih desetak minuta.

Merima je djetinjstvo provela u Bosni, a u Bosni je tradicija da žene kreče kuću običnim krečom dva puta godišnje.

“Kada je majka krečila kuću u običan kreč ja sam voljela sa njom da mackam po zidu. Mene je sve zanimalo. Da li ću da vozim kombajn, da okopavam zemlju, da orem sa ocem ili kosim, da čuvam ovce, sve su to poslovi koji su mene zanimali.

Ja imam dvije kćerke. Obje znaju i da gletuju i da kreče i da farbaju, iako studiraju i rade, svoj slobodan dan iskoriste sa mnom i tako zarade dodatni novac. I zato sam jako sretna što sam ih izvela na pravi put – kaže Merima na kraju. (RBSM-RADIO)

 

GLEDAJTE NAJNOVIJE SERIJE – SVE EPIZODE NA SAJTU – KLIKNI OVDJE 

Share this…
Share on facebook

Facebook

Share on pinterest

Pinterest

Share on twitter

Twitter

Share on linkedin

Linkedin