BORIS prišao PROZORU pa kad NIJE PROPAO KROZ njega OD STRAHA – OGROMNA PTIČURINA se nakostrešila 400 GODINA je NIKO NIJE VIDIO (VIDEO)

Boris Arko iz Postojne u Sloveniji bio je prilično iznenađen kada je na prozoru ugledao veliku pticu sa velikim kljunom i bez perja na glavi. U pitanju je ptica koja je sa tih prostora nestala pre 400 godina.

„Doleteo je do moje police i onda ostao tamo pola sata“, rekao je Arko za N1 Slovenija.

„Ovo se dešava samo jednom u životu“, jedan je od komentara na Fejsbuku, gde je objavio fotografije neobičnog posetioca.

Boris kaže da ga je ptica posetila dva puta.

„Razgovarali smo neko vreme, ali onda je on odleteo i posle nekog vremena se vratio. Ne znam zašto, jer mu ništa nisam ponudio”, kaže Boris.

Upitan da li je odmah prepoznao o kojoj ptici se radi, odgovara da nije. Koristio je aplikaciju za prepoznavanje ptica, a ona mu je odmah rekla da je u pitanju detlić.

U pitanju je izuzetno ugrožena vrsta koja je u Sloveniji izumrla pre 400 godina. Ibis, ili grivasti ibis, je velika ptica selica koja živi u neplodnim, polupustinjskim i stenovitim staništima, često, ali ne uvek, u blizini tekuće vode, navodi slovenačka Vikipedija.

Smatra se visoko ugroženom vrstom i zaštićena je.

Ima raspon krila od 120 do 135 centimetara i teži od 1 do 1,5 kilograma u prečniku. Gnezdi se u kolonijama na liticama u stenovitim predelima jugoistočne Anadolije, pustinjama Bliskog istoka i Afrike, prenosi N1 Slovenija.

U prošlosti je grivasti ili ćelavi ibis bio mnogo rasprostranjeniji na Bliskom istoku, u severnoj Africi, pa čak i na teritorijama do Alpa, iako je u Sloveniji izumro pre 400 godina, navodi Vikipedija. Ova vrsta je nekada bila veoma cenjena od strane faraona starog Egipta.

Godine 2004. njihova populacija u divljini procenjena je na oko 420, dok ih je u zatočeništvu tada bilo oko 1.500.

Stalno je naseljen samo u Maroku, Turskoj i Siriji. Međutim, pokušavaju da je ponovo nasele u Austriji, zbog čega se u poslednje vreme sve češće viđa i u Sloveniji.

Većina ovih ptica se u Sloveniji zaustavlja na svom migracionom putu, i za sada se tu ne gnezde.

Nažalost, njihove posete i susreti sa ljudima ne završavaju se uvek srećno. Pošto se ne plaši čoveka, zna da bude lak plen.

Pretpostavlja se da je zuka bila uobičajena ptica na Krasu, Istri i Dalmaciji u srednjem veku. Njegov lik se nalazi na jednoj od fresaka u hrastoveljskoj crkvi Svete Trojice, u područnoj crkvi u Gradištu pri Divači, u grbu koparske plemićke porodice Elio i na portalu dvorca Lukovec u Logu – opština Dragomer.

Početkom 19. veka Žiga Zois mu je u svojim ornitološkim beleškama dao slovenačko ime.

NOVE TURSKE HIT  SERIJE  GLEDAJTE  NA LINKU ISPOD

https://rbsm-serije.com/

Share this…
Share on facebook

Facebook

Share on pinterest

Pinterest

Share on twitter

Twitter

Share on linkedin

Linkedin