BIZNIS CVETA U SRBIJI! Cena po kilogramu oko 200 dinara, a potražnja za crnim zlatom nikad veća…

Cijena se kreće od 200 dinara po kilogramu, a veliku potražnju ovog voća uslovila je nestašica na svjetskom tržištu. To je veliki korak naprijed ako se zna da se otkupna cijena prethodnih godina kretala u prosjeku oko 50 dinara. Sada je i kupina doživjela svojih pet minuta, kako dani budu odmicali očekujemo da će po kilogramu koštati i oko 300 dinara.

Očekuje se da će ovo biti jedna od najboljih godina, a velika šansa jesu i nova tržišta koja su nam otvorena poput Skandinavskih zemalja. ALi, kupina dijeli istu sidbinu kao i maline, jer su prinosi ove godine dosta manji nego što su prije bili. Prije u Srbiji pod kupinom bilo oko 6.700 heltara, a uslijed neisplative ekonomske računice u ranijih godina mnogi su posjekli svoje zasade, a pa je sada od ovim voćem oko 1300 hektara. Sigurno će se sada mnogi da pokaju što su to uradili, ali ne sašekavši bolje dane za ovo crno zlato.

 

Sada je potražnja za kupinom veća čak i od one za malinom. Voćari je više ne beru u plastične posudice, već u gajbice od oko tri kilograma i mogu da biraju kako i kome će da je prodaju. Prije su oni bili ti koji su obilazili vrata otkupaca kako bi ponudili voće, a a sada su se stvari poprilično promijenile pa kupci traže njih skoro i ne pitaju za cijenu.

GLEDAJTE NAJNOVIJE SERIJE – SVE EPIZODE NA SAJTU – KLIKNI OVDJE 

www.rbsm-serije.com

Pratite nas na INSTAGRAMU I FACEBOOKU 

(RBSM-RADIO)