Bila je beskućnica s dugom većim od 46.000 eura, a onda osmislila ‘pravilo 50/40/10’: OVO JE NJENA IDEJA ŠTEDNJU

Maddy Alexander-Grout iz Southamptona, koja danas ima 40 godina, trošila je novac na gotovo sve što si nije mogla priuštiti. Ona je imala samo 19 godina kada je pretjerano počela trošiti na odjeću, torbe, cipele noćne izlaske itd., a sada je otkrila kako se izvukla iz brda dugova, piše The Sun.

 

Kasnije joj je dijagnosticiran ADHD i Maddy je shvatila da joj je trošenje novca postalo ovisnost. Naime, davalo joj je dopaminski udar kojem se stalno vraćala. Situacija je postala toliko teška da se počela skrivati od utjerivača dugova i izbjegavati pozive prijatelja od kojih je posudila novac.

 

Na kraju je njena situacija izmakla kontroli i postala je beskućnica. No, Maddy se trgnula te je izmislila vlastito “pravilo 50/40/10” koje joj je omogućilo da brzo vrati sve dugove.

 

“Stalno sam se selila kako bih izbjegla utjerivače dugova. Došlo je do toga da sam postala beskućnica i morala sam se vratiti k mami na šest mjeseci 2008. godine. Nisam imala kontrolu nad svojim troškovima. Uzela bih kredite od banaka da pokrijem svoje račune i stanarinu. To je samo stvaralo još veće dugove”, rekla je.

 

“Od 19. godine 2002. do 2006., kada sam napunila 22 godine, imala sam dug veći od 46.000 eura kojim nisam znala upravljati. Nitko mi više nije htio iznajmiti stan zbog moje loše kreditne sposobnosti, a ja nisam imala kamo otići da izbjegnem taj dug”, dodala je.

 

Dotaknula je dno 2008. godine

“Bilo je trenutaka kada sebii nisam mogla priuštiti hranu, pa bih pitala prijatelje ili bih bila gladna cijeli dan. Bilo je to stvarno teško razdoblje u mom životu, a bila sam daleko od svoje porodicei, jer im nisam rekla za svoju situaciju”, priznala je Maddy. Ona je počela studirati i radila je pola radnog vremena, no dotaknula je dno 2008. godine. Tada se vratila majci i potražila je stručnu pomoć.

 

“Smislila sam pravilo 50/40/10, prema kojem sam živjela od 10 posto svoje plate, 40 posto sam koristila za otplatu dugova, a 50 posto za stanarinu i račune za struju, plin i vodu”, otkrila je Maddy te je izračunala da bi tako cijeli dug mogla vratiti u roku od pet godina. Osim toga, kad je god dobila bonus na poslu, koristila ga je za vraćanje duga.

 

“Štedjela sam koliko sam mogla od svoje plate. Prestala sam ići u noćne izlaske, kupovati skupu odjeću ili izlaziti vani jesti. Svaki dan, sedam puta sedmično, išla sam u supermarket i kupovala sam samo hranu koja je bila na akciji ili po sniženoj cijeni. Živjela sam od 17,30 eura sedmićno i počela kupovati u trgovinama rabljenom robom kako bih pokrila svoje osnovne potrebe”, ispričala je Maddy.

 

Ona je puno naučila iz svog iskustva te sada daje finansijske instrukcije ljudima na TikToku. Maddy je također osnivačica Mad About Money aplikacije koja podržava ljude gdje god se nalazili na njihovom novčanom putovanju, od duga do proračuna, poduzetništva, štednje, vraćanja dugova itd.

 

“Jedna od najvažnijih lekcija koju sam naučila kroz ovo je da je vrlo važno komunicirati. Morate razgovarati o svojoj situaciji s ljudima oko sebe radije nego da se s njom nosite sami”, istaknula je Maddy.(RBSM-RADIO)

 

 

GLEDAJTE NAJNOVIJE SERIJE – SVE EPIZODE NA SAJTU

– KLIKNI OVDJE  www.rbsm-serije.com

Pratite nas na INSTAGRAMU I FACEBOOKU 

(RBSM-RADIO)

Share this…
Share on facebook

Facebook

Share on pinterest

Pinterest

Share on twitter

Twitter

Share on linkedin

Linkedin