Bh. meteorolog koji rijetko griješi: Hoće li nevrijeme zahvatiti i Sarajevo?

Bh. meteorolog koji rijetko griješi: Hoće li nevrijeme zahvatiti i Sarajevo?

 

Nedim Sladić, bh. meteorolog koji rijetko griješi, dao je prognozu o nevremenu na području Sarajeva – tačnije, da li i ovaj dio Bosne i Hercegovine čeka sličan scenario kao u nekim gradovima.

“Iako se dobro namračilo, bez bojazni smo od nevremena na području Sarajeva.

 

Povremeno jak istočni i sjeveroistočni vjetar je posljedica blizine lokalnih nestabilnosti koje su zahvatile južne i istočne dijelove Kantona, pogotovo Bjelašnicu, Trebević i Igman gdje su DHMZ-ovi radarski snimci zabilježili pljuskove i grmljavinu, a svježinu zraka i vlagu možemo u gradu upravo sada osjetiti kroz ovaj vjetar.

 

Na današnoj prognozi prognoznog modela ICON i profila vlažnog zraka na 925 i 900 hPa (700 i 900 m) bilo je jasno vidljivo da prizemni slojevi nemaju dovoljnu količinu vlage od Sarajeva i dalje prema sjeveru, budući da se danas glavnina nestabilnosti premjestila nad Hercegovinu kako i visinska ciklona koja diktira nestabilne vremenske prilike iznad naše zemlje je počela odmicati prema Egejskom moru.

 

Sam sistem se iz istočnog planinskog pojasa premješta u istočnoj i sjeveroistočnoj struji narednih sati, odnosno po struji koja ide južnije od centra grada i usmjerava je prema jugozapadu.

 

On će se polako gasiti kako i dan bude odmicao svom kraju, a vjetar će kroz narednih sat vremena potpuno oslabjeti”,(RBSM-RADIO)

 

GLEDAJTE NAJNOVIJE SERIJE – SVE EPIZODE NA SAJTU – KLIKNI OVDJE 

www.rbsm-serije.com

Pratite nas na INSTAGRAMU I FACEBOOKU 

(RBSM-RADIO)

Share this…
Share on facebook

Facebook

Share on pinterest

Pinterest

Share on twitter

Twitter

Share on linkedin

Linkedin