Bežite glavom bez obzira! Četiri sigurna znaka da ste u toksičnoj vezi i da odmah morate da raskinete

Ovakvo ponašanje ne smete da tolerišete

 

Bez obzira na emocije, morate da odredite granice u vezi koje nećete preći u bilo kom slučaju.

Ukoliko vam nešto smeta u vezi, vreme je da dobro razmislite i odlučite šta da radite dalje.

 

Psiholozi izdvajaju četiri znaka da ste u vezi sa toksičnim partnerom:

On je ljubomoran i previše vas kontroliše

Mnoge žene mešaju ljubomoru sa ljubavlju – “ljubomoran je, voli”. Ali, ako je neverovatno ljubomoran, da li to znači da voli više ? Takvo, često skriveno uverenje omogućava ženama da izdrže neprijatne i često nasilne manifestacije ljubomore. Preterana ljubomora je zamorna i uključuje stalno ispitivanje.

Preterano ljubomoran partner stalno pita gde ste bili i sa kim, proverava vam mobilni telefon i mejlove. On vam jednostavno nikada ne veruje, oduzima vam privatnost i vrši pritisak na vas da se ponašate na određeni način, odnosno ne dajete mu razloge za ljubomoru.

 

Posesivan je

Ljubomora ide ruku pod ruku sa željom da se ima isključivo voljena osoba. U svakoj intimnoj vezi želimo da budemo važni i posebni za drugu polovinu. U toksičnoj vezi, ova želja poprima ekstremni oblik. Ne samo da vaš partner zahteva da se fokusirate na njega i njegove potrebe, već je i ljubomoran na vreme i pažnju koju posvećujete drugima – prijateljima ili užoj porodici, ili čak vašim interesima. Ako osećate da se sve više izolujete od drugih, odričete se dobrih, zadovoljavajućih kontakata kako ne biste iznervirali voljenu, to je signal da nešto nije u redu u ovoj vezi.

Utiče vam na vaše samopoštovanje

Najštetnija vrsta kritike u vezi je kritikovanje druge osobe pred drugima. U zdravim odnosima između dvoje ljudi koji se međusobno poštuju, ne bi trebalo biti takvih manifestacija nedostatka poštovanja prema osećanjima druge strane. Kritika u odsustvu svedoka može biti podjednako štetna i kada nam je upućena direktno i kroz prikrivenije poruke.

To može biti, na primer, hvaljenje načina na koji se kolega sa posla oblači i sugerisanje “da biste sebi mogli da kupite nešto od ove odeće. Najvažnije je, međutim, da je kritika česta i sistematična, što na duži rok iskazuje smanjenje samopoštovanja i destruktivno deluje na psihu.

Brzo se uvredi i okrivi sve druge (naročito vas)

Partner sa tendencijom ogorčenosti dugo nosi ljutnju prema drugoj osobi, duri se, vređa se. Često kažnjava dugotrajnim ćutanjem za ono što smatra velikim prestupima, a pošto je preosetljiv prema sebi, mnoge stvari mogu da ga uvrede.

Takva osoba nije u stanju da svakodnevno rešava konflikte i prelazi preko njih, jer nikada zaista ne priznaje grešku i traži grešku u drugoj osobi. Teško je izgraditi srećan odnos sa nekim ko tokom svađe nije u stanju da sasluša i prihvati vašu tačku gledišta , ili razmotri mogućnost da možda greši u svojim procenama.(RBSM-RADIO)

 

GLEDAJTE NAJNOVIJE SERIJE – SVE EPIZODE NA SAJTU – KLIKNI OVDJE 

www.rbsm-serije.com

Pratite nas na INSTAGRAMU I FACEBOOKU 

(RBSM-RADIO)