Bajden o mogućem primirju u Gazi: DOGOVOR O TAOCIMA JE VRLO BLIZU…

U međuvremenu, izraelski premijer Benjamin Netanijahu sazvao je svoj ratni kabinet rekavši kako se nada da će uskoro biti dobrih vesti

 

 

Američki predsednik Džo Bajden rekao je da je dogovor o oslobađanju talaca vrlo, vrlo blizu. U međuvremenu, izraelski premijer Benjamin Netanijahu sazvao je svoj ratni kabinet rekavši kako se nada da će uskoro biti dobrih vesti. Sastanci s njegovim širim sigurnosnim kabinetom i celim kabinetom očekuju se kasnije večeras.

Detalji dogovora još nisu poznati, ali izveštaji sugerišu da bi mogao uključivati ​​višednevnu pauzu u borbama, oslobađanje 50 izraelskih talaca i obećanje Izraela da će osloboditi palestinske žene i decu iz zatvora.

Šta se očekuje od primirja?

Prema predloženom sporazumu o oslobađanju talaca koji će biti iznesen na glasanje u izraelskom kabinetu bezbednosti i vladi u utorak uveče, Hamas će u početku osloboditi 53 taoca i pokušati da oslobodi još 20, javlja “Ynet News”, dok “Jerusalem Post” navodi da će biti oslobođeno 80 izraelskih talaca, majki i dece, te da je deo dogovora i primirje, pozivajući se na izraelske medije.

Izrael, u zamenu za prva 53 oslobađanja, pristaje na četvorodnevni prekid vatre, kraći od Hamasovog petodnevnog zahteva.

 

Dogovor uključuje odredbu da se prekid vatre produži za dva dana ako Hamas oslobodi dodatnih 20 zarobljenika. U međuvremenu, Izrael se priprema za potencijalno produženje primirja na više od šest dana, u zavisnosti od daljih oslobađanja.

Prema sporazumu, Izrael se obavezuje da će se suzdržati od vazdušnih aktivnosti iznad pojasa Gaze po šest sati svakog dana tokom prvih dana prekida vatre, dok Hamas pokušava da locira preostale zarobljenike.

Hamas je insistirao na tome kako bi sprečio Izrael da prati njihove lokacije. U Izraelu se pretpostavlja da neki od dodatnih 20 zarobljenika uključuju decu i majke koji nisu prvobitno pušteni. Na listi se ne nalaze stranci bez izraelskog državljanstva, a nejasno je šta će se dogoditi ako Hamas identifikuje manje zarobljenika. Očekuje se da će sporazum takođe uključiti oslobađanje starijih žena.

U zamenu, Izrael će osloboditi oko 140-150 zatvorenika, uključujući žene i maloletnike. Uz to, Izrael će dozvoliti ulazak goriva u pojas Gaze i povećati humanitarnu pomoć. Ovaj aranžman podstiče Hamas da oslobodi više zarobljenika, kako da obezbedi oslobađanje više zatvorenika, tako i da produži prekid vatre.

Postoji mogućnost da bi broj oslobođenih zarobljenika dostigao 100. U tom slučaju bi Izrael oslobodio 300 zatvorenika, a dani prekida vatre bi mogli da se produže na 10 dana.

Prema poslednjim informacijama, u Pojasu Gaze se nalazi 236 izraelskih zarobljenika, uključujući 40 dece i 13 majki. Izrael procenjuje da Hamas drži 80 zarobljenika koji ispunjavaju kriterijume sporazuma: decu, majke i starije žene. Očekuje se da će Izrael ukupno prebaciti 240 zatvorenika u Hamas i obavezati se na osmodnevni prekid vatre.

Premijer Benjamin Netanjahu u utorak je izrazio oprezan optimizam da bi sporazum o oslobađanju talaca koji se drže u Gazi mogao biti uskoro postignut

“Napredujemo. Mislim da nije preporučljivo govoriti previše, čak ni u ovoj fazi, ali se nadam da će uskoro biti dobrih vesti”, rekao je on na sastanku sa vojnicima.

“Prvi cilj, eliminacija Hamasa, nećemo stati dok se ne postigne”, dodao je Netanjahu.

U međuvremenu, Katar je saopštio da pregovori za oslobađanje talaca koji se drže u Pojasu Gaze “nikada nisu bili bliži kraju”.

U međuvremenu, katarsko Ministarstvo spoljnih poslova je saopštilo: “Katarsko posredovanje je u završnoj fazi i najbliže je postizanju prekida vatre. Još nemamo konačan dogovor, ali ćemo detalje objaviti čim budemo”.

Halil al Haja, zamenik lidera Hamasa u Gazi Jahja Sinvar, rekao je medijima: “Još čekamo odgovor okupacije u vezi sa sporazumom o humanitarnom primirju”.

CNN je izvestio da bi sporazum mogao biti objavljen već u utorak, pozivajući se na dva izraelska izvora. Izraelska vlada mora da odobri oslobađanje zatvorenika, ali se ne očekuje da će to predstavljati prepreku, rekao je jedan.

Ranije je lider Hamasa Ismail Hanije rekao da se zvaničnici “približavaju sporazumu o primirju” sa Izraelom i grupa je dostavila svoj odgovor katarskim zvaničnicima.

Ubrzo nakon toga, teroristička grupa koja je na vlasti u Gazi objavila je detalje sporazuma koji je odobrila. Sporazum uključuje petodnevno primirje i predviđa oslobađanje „pedeset nevojnih zarobljenika i stranih državljana, u zamenu da okupacione vlasti puste 300 dece i zatvorenica“.

Hamas je takođe precizirao da bi pauza u borbama podrazumevala “potpunu obustavu izraelskih letova iznad Gaze, osim u severnim oblastima gde će Izrael ograničiti letove na šest sati dnevno”.

Prema Hamasu, 300 kamiona koji prevoze hranu, medicinsku pomoć i gorivo biće dozvoljeno u “sve regione Pojasa Gaze”. Hamas je takođe izvestio da će izraelski taoci biti puštani postepeno, a da će ih svakog dana oslobađati deset.(RBSM-RADIO)

 

GLEDAJTE NAJNOVIJE SERIJE – SVE EPIZODE NA SAJTU – KLIKNI OVDJE 

www.rbsm-serije.com

Pratite nas na INSTAGRAMU I FACEBOOKU 

(RBSM-RADIO)