Amerikanci se dokopali RUSKOG broda, pa se iznenadili otkrićem: Tamo su našli nešto neverovatno

Američke vlasti zaplenile su luksuznu jahtu u vlasništvu jednog ruskog oligarha i prilikom pretraživanja ogromnog plovila vrednog 300 miliona dolara na njemu su pronašli Faberžeovo jaje, piše Gardijan.

O svemu je progovorila Lisa Monako, advokatica koja je govorila na Bezbednosnom forumu u Aspenu, na kojem se raspravljalo o sankcijama Rusiji zbog rata sa Ukrajinom.

Upravo je zapljena jahta bila deo tih sankcija, ali pronalazak Faberžeovog jajeta bio je potpuno neočekivan.

Radi se o jajetu koje pripada seriji jaja ukrašenih nakitom koja je proizvedena između 1885. i 1917. godine. Stručnjaci veruju da je proizvedeno 69 jaja, od kojih je njih 55 bilo napravljeno za ruske careve Aleksandra III. i Nikolaja II. Danas se zna za 57 preživelih jaja, a njih 44 su deo kraljevske kolekcije.

Jahta na kojoj je pronađena dragocenost je došla sa Fidžija i trenutno je u San Dijegu, a ime joj je “Amadea”.

Trebalo je neko vreme da Fidži preda jahtu Amerikancima. Ona je zaplenjena još u proleće, ali tek u junu je dospela u Ameriku. Slučaj je završio na sudu jer Amerikanci veruju da Eduard Kudainatov, Rus koji trguje naftom, a koji je navodni vlasnik jahte, zapravo radi kao izaslanik Sulejmana Kerimova, oligarha koji se bavi zlatom, a koji je na popisu ljudi koji podležu američkim sankcijama.

Kapetan broda rekao je sudu na Fidžiju da je plovilo moralo da održava strogu temperaturu i nivo vlažnosti kako bi se sačuvala vredna umetnička dela na brodu, kao i njegovi tepisi, drvena i kožna unutrašnjost, mermerne i pozlaćene metalne površine.

Što se tiče jajeta, još uvek treba da se potvrdi da se radi o originalu, a fotografije predmeta još nisu dospele u javnost. Ipak, ako je to original, vredi desetine miliona američkih dolara.

Stručnjak Toni Faber je rekao CNN-u da ne veruje da je jaje pravo, dodajući kako je sve oko zanimljivih jaja obavijeno velom tajni.

– Sedam jaja nedostaje, a nema ih praktično od same Ruske revolucije – rekao je on. Inače, revolucija je počela 1917. godine.

Ipak, već se događalo da se jaja iznenada pojave. 2014. je tako jaje od 18-karatnog zlata trebalo da bude istopljeno u zamenu za 14 hiljada dolara, ali je to sprečeno u zadnji trenutak jer je otkriveno da se radi o originalu. Jaje je zatim prodato za 33 miliona dolara.

Poslednji put kad se neko jaje našlo na aukciji bilo je 2007., kada je aukcijska kuća “Kristis” prodala predmet za 18,5 miliona dolara.

BONUS VIDEO: NOVA TURSKA hit SERIJA LJEPŠA SAM OD TEBE na LINKU ISPOD 2022

https://rbsm-serije.com/index.php/2022/06/09/lepsa-sam-od-tebe-1-epizoda-sa-prevodom-video/

Share this…
Share on facebook

Facebook

Share on pinterest

Pinterest

Share on twitter

Twitter

Share on linkedin

Linkedin