Connect with us

Vijesti

Amerika u strahu – Na obalu bi se mogao sručiti smrtonosni val visine dvospratnice

Published

on

Uragan Laura, koji je prerastao u kategoriju 4 na skali od 5 i meteorolozi ga smatraju “krajnje opasnim”, stigao je u prvim satima četvrtka na obalu jugozapadnog dijela Louisiane kao jedna od najsnažnijih oluja koja je ikada pogodila tu američku saveznu državu, javlja Reuters.

Prognostičari upozoravaju da bi oluja mogla gurnuti ogromni vodeni zid čak 64 kilometara u unutrašnjost zemlje. Laura je poharala maleni gradić Cameron u Louisiani pušući 240 kilometara na sat. Snimke koje se objavljuju na društvenim mrežama svjedoče o silovitoj snazi vjetra koji puše u Louisiani.

Uz vjetrove koji pušu do 220 km/h uragan bi mogao izazvati smrtonosne poraste vodostaja, potencijalno katastrofalne, ekstremne vjetrove kao i iznenadne poplave“, upozorio je Nacionalni centar za uragane u posljednjem javljanju u srijedu.

Na direktno putu Laure živi oko četiri miliona ljudi, ali su lokalni zvaničnici izvijestili kako je većina stanovnika otišla u sigurnije krajeve slijedeći naredbe o evakuaciji. Načelnici, policijski zvaničnici i drugi organi vlasti su poručili da će proći nekoliko sati prije nego što mogu sigurno krenuti u akciju traženja i spašavanja stradalih osoba.

Port Arthur u kojemu se nalazi najveća američka naftena rafinerija nalazi se zapadno od mjesta u kojemu se Laura pogodio. U srijedu kasno navečer Port Arthur bio je grad duhova, a tek je nekoliko benzinskih postaja i prodavnica bilo otvoreno.

Područje koje je poharao uragan je močvarno tlo i posebno je ranjivo na plimni val uzrokovan olujom.

Ovo je jedna od najjačih oluja koja je pogodila ovaj dio obale. Zabrinuti smo zbog plimnog vala koji će stići duboko u unutrašnjost, jer ovo je močvarno područje sve do autoceste. Nema ničega da zaustavi vodu“, rekao je prognostičar David Roth.

(RBSM-RADIO)

Share this…
Share on Facebook

Facebook

Pin on Pinterest

Pinterest

Tweet about this on Twitter

Twitter

Share on LinkedIn

Linkedin

Vijesti

Stravični detalji optužnice UBISTVA TRUDNICE u Crnoj Gori: Muž je tukao zbog kafe, lekari šokirani

Published

on

Više tužilaštvo Crne Gore podiglo je optužnicu protiv Dalibora Nikolića (34) za svirepo ubistvo trudne supruge Zimrite Nerde koju je u noći između 15. i 16. januara tukao osam sati koristeći pored pesnica i bejzbol palicu.

Za Zimritu Nerdu koban je bio poslednji udarac koji je primila u kuhinji zbog banalnog razloga oko toga ko će skuvati kafu, piše Pobjeda.

Gubitak ruskog gasa koštao bi Nemačku 12,7 odsto BDP-a

“Nikolić je od 22 sata 15. janura do šest sati narednog dana tukao i na svirep način, sa umišljajem, lišio života trudnu suprugu Zimritu Nerdu tokom svađe u vezi prestanka njihove zajednice i za vreme dok se troje njihove maloletne dece (od 10, osam i četiri godine) nalazilo u porodičnoj kući”, navodi se u optužnici.

Od više desetina udaraca pesnicama i improvizovanom bejzbol palicom koje je Nerda primila skoro da nije bilo mesta na njenom telu bez krvavih podliva.

Nakon prijema u bolnicu lekari su konstatovali pet teških telesnih povreda i 11 lakših među kojima su prelomi na obe ruke kao i prelom lisne kosti na desnoj nozi.

U optužnici se navodi da je Zimrita sve vreme trpela fizičke i duševne bolove jakog intenziteta i dužeg trajanja.

Posle osam sati batinanja Zimrita je ležala u krevetu i nije se odazvala na nekoliko poziva Nikolića da im skuva kafu. U nekom trenutku je ipak došla do kuhinje i ponudila da ipak ona skuva kafu što je razbesnilo Nikolića. Nakon što se nije sklonila, kako joj je rekao, Nikolić je suprugu udario pesnicom u deo lica ispod desnog oka. Zimrita je od ovog udarca izgubila svest usljed izliva krvi u mozak i pala na tlo.

Sedam dana kasnije, 22. janura, Zimrita je preminula u Kliničkom centru Crne Gore.

Monstrum se branio ćutanjem
Nikolić se u Višem tužilaštvu u Podgorici branio ćutanjem dok je pred osnovnim tužiocem u Baru delimično priznao delo, ali umanjujući broj udaraca i vreme trajanja celog događaja.

On je ispričao da je 12 godina bio u braku sa Zimritom Nerdom i da su sa troje dece živeli u barskom naselju Sokolana.

Komšiji rekao da laže da je žena pala dok je on bio na poslu
Posle nekog vremena, Nikolić je Zimritu smestio u automobil i pozvao komšiju da Zimritu odvedu do bolnice. Ispred bolnice, komšiji je kazao da doktorima saopšti da je Zimrita pala i da je on na poslu.

Nikolić je ušao u prvi taksi i odvezao se do Podgorice odakle se drugim taksijem uputio prema Srbiji ali sa graničnog prelaza vraćen je u barsku stanicu policije.

Međutim, njegova odbrana je opovrgnuta, iskazom komšije koji je pred tužiocima ispričao da je tokom cele noći čuo svađu i tuču a što je potvrđeno brojem povreda u obdukcionom nalazu.

Nalazom i mišljenjem vještaka medicinske struke utvrđeno je da izliv krvi u mozak nije posledica pada na pločice već udarac pesnice u predio lica ispod desnog oka.

Nikolić je pred osnovnim tužiocem u Baru kazao i da je znao da mu je supruga u drugom mesecu trudnoće jer mu je tu vest saopštila dva dana pre ovog događaja.

BONUS VIDEO: NOVA TURSKA hit SERIJA LJEPŠA SAM OD TEBE na LINKU ISPOD 2022

https://rbsm-serije.com/index.php/2022/06/09/lepsa-sam-od-tebe-1-epizoda-sa-prevodom-video/

Share this…
Share on Facebook

Facebook

Pin on Pinterest

Pinterest

Tweet about this on Twitter

Twitter

Share on LinkedIn

Linkedin

Continue Reading

Vijesti

VRANJSKA rijeka SVAKO MALO MJENJA BOJU od CRVENE do LJUBIČASTE I ZELENE: Još UVIJEK NE ZNAJU PRAVI uzrok A SUMNJAJU NA OVO

Published

on

Nešto se sa rekom dešava, izvesno je. Pak, ono što za Vranjance predstavlja pravu enigmu jeste odgvor na pitanje – šta je uzrok bojenju vodotoka?

– Što se tiče gradske reke koja poslednjih dana menja boje, naši sugrađani su veoma zabrinuti i to sa pravom. Svi se pitaju ko je odgovoran za ovo, očigledno, nedopustivo zagađenje životne sredine – kaže Branislav Stojković iz Udruženja građana “Za Borino i evropsko Vranje”.

Iz Opštine Vranje rečeno nam je da su 2018. godine inspekcijske službe ovog grada postupale po usmenom nalogu za vanredni inspekcijski nadzor, kada su i uočile izvesne promene na vodotoku.

– Tada su inspektori za zaštitu životne sredine izvršili obilazak Mesne zajednice Donje Vranje i vizuelno je uočeno da je deo Donjovranjske reke tamnoljubičasto obojen. Prateći tok reke, inspektori su uočili da se u delu reke na potezu od Radničke 17 i vrtića “Boško Buha”, a ispod mostića na reci, ispušta obojena otpadna voda kroz već ukopanu betonsku cev sa metalnom rešetkom – kažu iz opštine.

Tako je put inspektore doveo do pogona “Konac”, koji pripada fabrici “YUMCO” Vranje.

– Zatečeno je da se postupak farbanja prediva obavlja i da je na izbetoniranoj podlozi proizvodne hale vidljivo ispuštanje otpadnih voda iz postrojenja, koje se ulivaju u kružne otvore na podu – navedeno je.

Sa druge strane, iz firme “YUMCO” iz Vranja kažu da uzrok obojene vode u reci ne potiče iz njihovih postrojenja.

– Sve tehnološke otpadne vode posle procesa bojenja prikupljaju se u tzv. kadu za obezbojavanje odnosno rezervoar koji prikuplja 5000 litara. Obojena otpadna voda tretira se sredstvom za obezbojavanje vode. U kadi za obezbojavanje vrši se mešanje otpadne vode sa sredstvom za obezbojavanje i posle taloženja otpadnog mulja, obezbojena otpadna voda se preko drugog ventila ispušta u recipijent – rečeno je iz ove kompanije.

Dalje, navode, prema ispitivanjima vranjskog Zavoda za javno zdravlje, pomenuta otpadna voda je u dozvoljenim graničnim vrednostima, propisanim po Zakonu o otpadnim vodama na teritoriji Republike Srbije.

– Otpadni mulj se, nakon ispuštanja obezbojene otpadne vode, prikuplja u posebne sudove i odlaže u obeleženom delu za otpadni mulj. Ispitivanje otpadnog mulja je izvršeno u akreditovanoj laboratoriji za ispitivanje otpada (“Anahem” Beograd) i po njihovom izveštaju otpadni mulj je neopasni otpad, bezbedan po pitanju zaštite životne sredine. Sa JKP “KOMRAD” Vranje ugovoreno je preuzimanje i zbrinjavanje otpadnog mulja – navode.

Ono što je u poslednjih nekoliko dana ipak otvorilo nove nedoumice, jeste što se promena boje vodotoka javila i u gornjem delu reke.

– Za donji tok reke već postoji sumnja u odgovornost jednog preduzeća za ovaj neprijatni i neželjeni “fenomen”. Međutim, poslednjih dana dosta nas je začudila pojava te plave boje u gornjem delu grada. Nemamo puno informacija šta se događa i ko bi mogao da ispusti tu boju iznad, jer u tom delu nema nikakve fabrike. Trenutno radimo na tome da nađemo nekog ko bi radio uzorkovanje vode – kaže Branislav Stojković.

– U narednih par dana moramo da nađemo nekog da uradi taj uzorak i vidimo o čemu se radi. Sada možemo samo da nagađamo – dodao je.

Kako nam je naglašeno iz vranjske opštine, prema Zakonu o vodama i Zakonu o zaštiti životne sredine monitoring kvaliteta otpadnih voda, inspekcijski nadzor nad kvaliteta otpadnih voda vrši ministarstvo nadležno za poslove zaštite životne sredine, preko svoje inspekcije. Do objave ovog teksta, od pomenutog ministarstva nismo dobili odgovore koji se odnose na slučaj Vranjske reke.

Koja su vaša mišljenja? Pišite nam U KOMENTARIMA na FACEBOOKU

GLEDAJTE NAJNOVIJE SERIJE – SVE EPIZODE NA SAJTU – KLIKNI OVDJE 

www.rbsm-serije.com

Pratite nas na INSTAGRAMU I FACEBOOKU 

(RBSM-RADIO)

Continue Reading

Vijesti

Velika tragedija: U teškoj nesreći poginula majka šestero djece

Published

on

U Srbiji je sinoć došlo do teške nesreće u kojoj je poginula jedna osoba. Nesreća se dogodila u naselju Ljuboselo u okolini Topole.

– Mlađa ženska osoba upravljala je automobilom kada joj je odjednom pozlilo i izgubila je kontrolu nad vozilom. Prilikom dolaska ekipe Hitne pomoći ljekari su mogli da konstatuju, nažalost, samo njenu smrt – rekao je jedan od svjedoka za RINU.

Prema prvim informacijama uzrok nesreće je najvjerovatnije srčani udar. Sa nastradalom ženom u automobilu je bila i njena majka koja je zadobila povrede, javlja Kurir.

Nezvanično, piše Kurir, žena koja je poginula u nesreći je bila majka šestero djece.

BONUS VIDEO: NOVA TURSKA hit SERIJA LJEPŠA SAM OD TEBE na LINKU ISPOD 2022

https://rbsm-serije.com/index.php/2022/06/09/lepsa-sam-od-tebe-1-epizoda-sa-prevodom-video/

Share this…
Share on Facebook

Facebook

Pin on Pinterest

Pinterest

Tweet about this on Twitter

Twitter

Share on LinkedIn

Linkedin

Continue Reading

SLUŠAJ RADIO

  1. RBSM RADIO

June 2022
M T W T F S S
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

Popularno

Copyright © 2021 Radio Balkan Seher Mahala