“Aktiviran je nacionalni plan”: U Sloveniji zbog OGROMNOG POŽARA angažovano više od 180 vatrogasaca

Još nije jasno šta je izazvalo požar do kojeg je došlo samo dva dana nakon što su vatrogasci uz pomoć dva helikoptera uspeli da ugase prethodni

 

Više od 180 vatrogasaca pokušava da ugasi požar koji se brzo širi u severozapadnom Krasu, u blizini slovenačke granice sa Italijom.

 

Požar je izbio jutros na strmom i teško pristupačnom terenu iznad Rence u Vipavskoj dolini, proširivši se ka selu Temnica, saopštio je komandant Javne vatrogasne službe Nova Gorica Simon Vendramin, prenosi STA.

 

Vendramin je dodao da je požar potom zahvatio selo Kostanjevica na Krasu i Cerje i da se zbog suvog rastinja i jakog vetra plamen brzo širi.

 

– Aktiviran je nacionalni plan za takve intervencije. Vatra je zahvatila teško pristupačne ili neprohodne terene u dužini od jednog kilometra – naveo je on.

 

U gašenju požara učestvuje helikopter slovenačke vojske i italijanski helikopter civilne zaštite, a na osnovu evropskog mehanizma solidarnosti upućen je i zahtev da se u akciju uključi i kanader.

 

S obzirom da se na tom području u Prvom svetskom ratu odigrao najkrvaviji sukob između Austro-Ugarske i italijanske vojske, na terenu i danas ima mnogo neeksplodiranih ubojnih sredstava, pa su angažovani i specijalisti za uklanjanje mina.

 

Još nije jasno šta je izazvalo požar do kojeg je došlo samo dva dana nakon što su vatrogasci uz pomoć dva helikoptera uspeli da ugase prethodni, koji je izbio nedaleko od današnjeg.

 

Mavricio Humar, gradonačelnik Miren-Kostanjevice, upozorio je građane da ne pokušavaju da se približe požaru i da omoguće prolaz vatrogasnim vozilima, preneo je Radio Slovenija.(RBSM-RADIO)

 

GLEDAJTE NAJNOVIJE SERIJE – SVE EPIZODE NA SAJTU – KLIKNI OVDJE 

www.rbsm-serije.com

Pratite nas na INSTAGRAMU I FACEBOOKU 

(RBSM-RADIO)

Share this…
Share on facebook

Facebook

Share on pinterest

Pinterest

Share on twitter

Twitter

Share on linkedin

Linkedin