Ako vas ujede osa ili pčela, koja je razlika? Šta radite sa žaokom, da li ubod hladite ili grijete, pitali smo ljekara

Ujed ose ili pčele može da bude izuzetno opasan, ali čak i ako niste alergični, njihovi ubodi bole i ostavljaju veliki otok. A ljeti, ovi insekti su svuda oko nas.

 

pcela-osa-f

Za početak, kako to obično biva, da li znate koja je razlika ako vas ubode osa ili pčela? Kada treba da vadite žaoku? Da li na mjesto uboda stavljate led ili nešto toplo? Uglavnom svi radimo onako kako su nas mame naučile, a one su čule od koleginica ili svojih mama. E pa mi smo ova pitanja postavili ljekaru opšte prakse Nevenki Dimitrijević i ovo su njeni odgovori.

ŠTA JE OPASNIJE OSA ILI PČELA

I osa i pčela su podjednako opasne. Odnosno ako ste alergični na njihov ubod ili vas ujedu za nezgodno mjesto posledice mogu da budu fatalne.

ŽAOKA

Žaoka na mjestu ujeda ostaje samo ako ste ubili insekta- kaže dr Dimitrijević Ako vas je osa ili pčela ubola i odletjela, žaoka je ostala na njima.

Ukoliko je žaoka ipak na mjestu uboda, trebalo bi da je izvadite pincetom, noktima, bilo kojim predmetom koji vam je pri ruci.

HLADITE ILI GRIJETE

Njen savjet jeste da se na mjesto uboda odmah stavi hladna obloga jer se tako spriječava dalje širenje otoka. Hladna obloga djeluje i kao anestetik, tj. smanjuje bol. I treba da stoji na mjestu uboda dugo.

– Naknadno se može u kratkom sloju nanijeti i kortikosteroidna mast i upotrebiti antihistaminik u tabletama kako bi se stopirala dalja alergijska reakcija – kaže dr Dimitrijević.

PRATITE REAKCIJU ORGANIZMA

Ona napominje da, ako se posle uboda pčele ili ose otok širi, treba potražiti pomoć ljekara, koji će preporučiti dodatnu terapiju i uključiti neki od jačih kortikosteroida.

Pomoć ljekara, i to veoma hitnu, valja potražiti i u slučaju ujeda pčele za usne ili jezik jer širenje otoka poslije ujeda na ovim dijelovima tijela može da dovede do gušenja.

Doktorka savjetuje da posle ujeda pčele, ose ili stršljena pratite stanje organizma. Kod nekih osoba se poslije prvog ujeda razvije alergija na otrov i tada slijedeći ujed insekta, ukoliko se ne dobije hitna medicinska pomoć, može da bude fatalan. Simptomi koji mogu da ukazuju na razvijanje alergije su jak bol i otok, otežano disanje ili kratak dah.

GLEDAJTE NAJNOVIJE SERIJE – SVE EPIZODE NA SAJTU – KLIKNI OVDJE 

www.rbsm-serije.com

Pratite nas na INSTAGRAMU I FACEBOOKU 

(RBSM-RADIO)