AKO SE OVAKO OSJEĆATE KAD SE PROBUDITE, PROVJERITE KRV: Svi misle da je “SAMO STRES”, a znak je ozbiljne bolesti

Ako ujutru, čim se probudite, osjećate drhtavicu iili groznicu, odmah dajte krv na analizu, kažu ljekari. Ovo može biti simptom ozbilje bolesti ili, pak, predispozicije za istu.

Tremor teijla se najčešće pripisuje preteranoj anksioznosti, napadima panike, preterivanju u kofeinu i određenim lijekovima. Međutim, najopasniji uzrok jutarnje drhtavice je nizak šećer u krvi.

Stručnjaci klinike Mejo ističu da ako se ne liječi, tačnije reguliše, nizak nivo šećera može da dovede do kome, pa i smrti. Hipoglikemija dovodi do poremećaja u radu mozga, jer je glukoza glavni izvor ishrane za ovaj organ i važan izvor energije neophodne za normalno funkcionisanje organizma.

Postoji nekoliko razloga zašto nivo šećera u krvi pada znatno ispod normalnih vrednosti. Vrlo često je riječ o nuspojavi lekova koji se koriste za liječenje dijabetesa.

Pored drhtavice, i neki drugi simptomi ukazuju na hipoglikemiju:

nepravilan ili brz otkucaj srca;
razdražljivost;
peckanje ili utrnulost usana, jezika ili obraza;
stalni zamor;
blhedilo;
glad ili mučnina;

Kod “teže”, odnosno životno opasne hipoglikemije, javljaju se konfuzija, gubitak koordinacije, nejasan govor i zamagljen vid.

Ako imate jutarnju drhtavicu, ljekari savjetuju da popijete neko bezalkoholno piće sa šećerom ili voćni sok, ili da pojedete slatkiše kako biste vidjeli da li se stanje poboljšalo ili ne. Ako se drhtavica javlja redovno nakon buđenja, trebalo bi da se obratite lekaru i proverite nivo šećera u krvi.

GLEDAJTE NAJNOVIJE SERIJE – SVE EPIZODE NA SAJTU – KLIKNI OVDJE 

www.rbsm-serije.com

Pratite nas na INSTAGRAMU I FACEBOOKU 

(RBSM-RADIO)

Share this…
Share on facebook

Facebook

Share on pinterest

Pinterest

Share on twitter

Twitter

Share on linkedin

Linkedin