AKO IMATE PREKO 50 GODINA, PRED SPAVANJE OVU HRANU NIKAKO NE JEDITE: Dovodi do nesanice i umora svakodnevno

Takođe, nisu preporučljivi ni obrađeni ugljeni hidrati u vidu testenina, testa, kolača i slično

Nesanica je problem s kojim se mnogi suočavaju, a naročito je česta posle 50. godine. Povedite računa o svojim navikama – ova hrana loše utiče na spavanje pa je treba izbaciti uveče.

Nesanica je problem koji pogađa ljude različitih dobi- mlađe i one u srednjim godinama najčešće kada su pod stresom, dok se problemi sa spavanjem pojačavaju sa starenjem i u periodu menopauze.

Svoje godine ne možete da promenite, ali možete svoje navike. Za početak, analizirajte svoju ishranu. Koje namirnice najčešće jedete i u koje vreme? Kako se osećate posle jela? Koliko vam treba vremena da zaspite?

Mnoge namirnice koje sadrže dosta proteina i masti zahtevaju mnogo vremena kako bi se svarile, a naročito ako je obrok obilan. To znači da dugo nećete moću da zaspite pa uveče ne bi trebalo da jedete meso i ribu, prženu hranu, začinjena jela koja podižu temperature tela i otežavaju uspavljivanje. Takođe, nisu preporučljivi ni obrađeni ugljeni hidrati u vidu testenina, testa, kolača i slično.

Šta se preporučuje?

Lagana užina pre spavanja može pomoći da postanete pospani, posebno ako hrana sadrži prirodni hormon melatonin koji izaziva san- to može biti nekoliko badema, manja činija žitarica sa obranim mlekom ili jogurtom, porcija blanširanog povrća…

GLEDAJTE NAJNOVIJE SERIJE – SVE EPIZODE NA SAJTU – KLIKNI OVDJE 

www.rbsm-serije.com

Pratite nas na INSTAGRAMU I FACEBOOKU 

(RBSM-RADIO)

Share this…
Share on facebook

Facebook

Share on pinterest

Pinterest

Share on twitter

Twitter

Share on linkedin

Linkedin