Advokat Toma Fila o sudbini dečaka koji je osumnjičen za masakr u školi na Vračaru

K. K. osumnjičen je da je ubio deset osoba u Osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar”

 

 

Dečak K. K. (14) koji je, 3. maja ove godine, ubio devetoro vršnjaka i čuvara Osnovne škole “Vladislav Ribnikar” na Vračaru i dalje se nalazi na posebnom odeljenju u Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu gde je podvrgnut veštačenju.

Njegov otac V. K. je u pritvoru, dok je majci zabranjeno da napušta Srbiju.

O tome kakva sudbina čeka osumnjičenog dečaka za masakr govori poznati advokat Toma Fila.

– Osumnjičeni dečak je podvrgnut veštačenju. Ono će biti detaljno i ukoliko tim lekara utvrdi da je on psihički obolela ličnost do kraja života provešće u ludnici. S druge strane, ako se utvrdi da nema poremećaja on ide kući – tvrdi Fila.

Poznati advokat osvrnuo se i na roditelje K.K..

– Ne znam mnogo činjenica o njegovom ocu da bi prognozirao ishod. Sve zavisi od tužilaštva i za šta će on biti optužen i čime se to dokazuje. Što se tiče majke ne vidim šta će biti rezultat starateljskog organa. Da li je bilo zlostavljanja deteta- kaže Fila nakon više od dva meseca od tragedije.

Dečak koji je počinio masakr u trenutku zločina nije imao punih 14 godina i po našem Krivičnom zakonu nije krivično odgovoran.

70 dana od tragedije

Od masakra, kakav Srbija ne pamti prošlo je više od dva meseca, a u vezi sa slučajem dogodilo se nekoliko stvari – roditeljima dečaka privremeno je zabranjeno upravljanje imovinom, a ocu je 30. juna pritvor produžen za još 30 dana.

Kada je u pitanju zabrana upravljanja imovinom, sve oštećene porodice su u okviru krivičnog postupka podnele imoviknsko-pravn zahtev u odnosu na oca dečaka, dok je jedna osoba to uradila u odnosu na majku, ali u parničnom postupku.

Otac

– Otac je okrivljeni u postupku i po predlogu oštećenih porodica donete su privremene mere obezbeđenja imovinsko-pravnih zahteva. U pitanju je stan, vozilo i deo poslovnog prostora. Ta mera odnosi se na to da imovina ne može da bude prodata, niti da se stavi pod hipoteku, ali može normalno da se koristi. Nije bilo nikakve zaplene imovine, niti je sud popisivao imovinu – objasnili su za Telegraf.rs iz višeg suda u Beogradu.

Zahtev za izricanje mere podneli su oštećeni S. S. Č., B. A., M. M., I. B., N. K., D. D., B. A., A. A i R. V. J. i to u krivičnom postupku.

Kada je u pitanju majka dečaka, koja ima tri stana, zahtev je podnela jedna porodica.

– Mera je u odnosu na majku donesena u parničnom postupku zbog nematerijalne štete zbog smrti bliskog lica. Jedna porodica podnela je predlog za privremenu meru, a uslov je da se ona podnese pre parnične tužbe. U oba slučaja, oštećeni roditelji su u katastru pogledali spisak imovine na koji su se pozvali. Sud je samo utvrdio da majka ima nekretnine nakon što su roditelji dece dostavili takav spisak. Porodici je naloženo da u roku od 30 dana pokrene parnični postupak. Ukoliko to ne urade, mera prestaje da važi – dodaju iz Višeg suda.

Dakle, majka nekretnine može da koristi dok je mera na snazi, ali imovinu ne može da proda, niti da je stavi pod hipoteku. Takvim merama pribegava se kako oni na koje su mere usmerene ne bi rasprodali imovinu jer u tom slučaju, nakon eventualne presude, šteta ne bi imala odakle da se naplati. Ukoliko okrivljeni bude oslobođen optužbi i mera obezbeđenja imovinsko-pravnih zahteva prestaje da važi.

– Mera obezbeđenja imovinsko-pravnog zahteva je u sudstvu vrlo česta, kako u krvičnom, tako i u parničnom postupku, s tim što sada, zbog prirode slučaja ima medijsku pažnju – ističu iz suda.

Iako su se pojavile informacije da je majka dečaka posećivala notare u pokušaju da prenese imovinu na nekog drugog, te tvrdnje nisu potvrđene kao tačne. Takođe, kako je napomenuto, sud nije vršio popis imovine i nekretnine nisu oduzete ni zaplenjene, niti je izrećena zabrana korišćenja.

Majka

Majka i sestra dečaka koji je počinio masovno ubistvo u “Ribnikaru” 24. juna pokušale su da odu iz zemlje. Zaustavljene su na graničnom prelazu Prohor Pčinjski, ka republici Severnoj Makedoniji.

Majča dečaka nema izrečenu zabranu napuštanja zemlje prebivališta, ali mora da bude dostupna organima u Srbiji u svakom trenutku, što ne bi bilo moguće ukoliko izađe iz zemlje. Pokrenuta je istraga protiv majke zbog toga što nije obavestila policiju da namerava da izađe iz zemlje. Zbog toga se očekuje da joj bude izrečena mera napuštanja Srbije ili Beograda.

Masakr

Tog 3. maja, dok su neki roditelji ispred škole i dalje čekali svoju decu, održana je konferencija za novinare na kojoj su iznete prve zvanične informacije.

Kako je rečeno, ranjeno je šestoro dece i nastavnica istorije, dok je ubijeno osmoro učenika i čuvar škole.

Načelnik beogradske policije Veselin Milić, do detalja je objasnio kako se odigrala masovna pucnjava i naveo da je ona mesec dana planirana. On je rekao da je dečak dva pištolja sa pet okvira uzeo iz očevog sefa, a da je u školu doneo i četiri molotovljeva koktela.

– Oko 8.40 časova dežurnu službu PU za Beograd pozvala je Jovanović Ivanka, pomoćnik direktora i prijavila da je u školu ušlo dete sa vatrenim oružjem koje nasumično puca. Odmah su upućene patrole policije. Nakon toga je u 8.42 pozvalo NN lice i predstavilo se kao K. K. i rekao da je upucao više lica. Doalskom policije na lice mesta, utvrđeno je da je došlo do upotrebe vatrenog oružja od strane dečaka koji je i pozvao našu službu. Osam učenika je stradalo, sedam devojčica i jedan dečak – rekao je Milić.(RBSM-RADIO)

 

GLEDAJTE NAJNOVIJE SERIJE – SVE EPIZODE NA SAJTU – KLIKNI OVDJE 

Share this…
Share on facebook

Facebook

Share on pinterest

Pinterest

Share on twitter

Twitter

Share on linkedin

Linkedin