8 SIMPTOMA TUMORA NA MOZGU: Ako dođe do broja 4 odmah se javite doktoru, OVO JE ZNAK KOJI UPOZORAVA NA KRITIČNO STANJE!

Za izliječenje je najvažnije rano otkrivanje tumora, a da biste mogli da ga prepoznate, morate znati koje tihe simptome izaziva.

1. Glavobolja

Nažalost, ni najstručniji ljekari nekad ne mogu da razlikuju glavobolju koju uzrokuje migrena od one koju izaziva tumor na mozgu. Ako vas bol muči svakog dana i dugo traje, imate osjećaj da se njegov intenzitet stalno pojačava, trebalo bi što pre da odete kod lekara i počnete sa ispitivanjima.

2. Problemi sa vidom

Još jedan skriveni simptom koji ni sami pacijenti često ne primijete sve dok ne dođe do kritične tačke – gubitka perifernog vida. Najpre ga primijete osobe koje svakodnevno voze automobil – odjednom se u vidnom polju stvaraju slijepe tačke i novi “mrtvi uglovi”. Gubitak perifernog vida je jedan od čestih znakova tumora hipofize.

3. Slabost i pospanost

Motorni korteks odgovoran je za rad mišića celog tela. Ako se tumor formira u ovom dijelu mozga, dolazi do poremećaja ili potpunog izostanka signala između mišića i mozga, pa može doći do slabosti i malaksalosti u ekstremitetima. Još jedan simptom tumora motornog korteksa je i pospanost.

4. Teškoće sa govorom

Još jedan simptom tumora na mozgu su poteškoće u govoru. Manifestuje se poteškoćama sa izborom riječi, pa sve do nemogućnosti vođenja razgovora. Na primjer, iznenadno zamuckivanje može biti znak tumora na mozgu.

5. Promjene ponašanja

Iznenadni bijes, anksioznost i depresija takođe mogu biti znak razvoja tumora na mozgu. Tumor frontalnog režnja može izazvati čak i promjene cjelokupne ličnosti.

6. Gubitak sluha

Ako iznenada ne čujete ili ste počeli teško da razaznajete zvukove i tuđi govor, to može biti znak tumora na mozgu. Osim toga, zvonjenje u jednom ili oba uva takođe može biti znak upozorenja.

7. Teškoće sa začećem i dojenjem

Hipofiza je žlijezda u mozgu koja kontroliše proizvodnju i novo hormona, uključujući reproduktivne hormone. Kada se na ovom dijelu stvori tumor, i muškarci i žene mogu da imaju problema sa reprodukcijom, a žene i sa dojenjem.

8. Poremećaj ravnoteže

Još jedna važna funkcija koju mozak obavlja može biti ugrožena uslijed tumora. Ako iznenada primijećujete poremećaj pokreta ili ravnoteže, zanošenje u stranu tokom hoda ili se teško orijentišete u mraku, ne bi bilo loše da posjetite ljekara koji će ispitati stanje.

GLEDAJTE NAJNOVIJE SERIJE – SVE EPIZODE NA SAJTU – KLIKNI OVDJE 

www.rbsm-serije.com

Pratite nas na INSTAGRAMU I FACEBOOKU 

(RBSM-RADIO)

Share this…
Share on facebook

Facebook

Share on pinterest

Pinterest

Share on twitter

Twitter

Share on linkedin

Linkedin